Lot: "Mag je altijd een provisionele bal slaan? Ook als je ziet waar je bal ligt in de baan? Of alleen als je niet zeker weet of je je bal terug kan vinden? Dit overkwam mij namelijk tijdens een matchplay-wedstrijd. Mijn tegenstander sloeg op hole 2 een slechte tweede bal. Dit overkwam haar op hole 3 weer. De bal bleef voor de bunker en je zag 'm duidelijk liggen. Zij sloeg toen een provisionele bal met als argument dat je die altijd mag slaan. Ik was overtuigd van het tegendeel, maar kon het niet zo snel vinden in de regels en heb het toe maar zo gelaten."
Een provisionele bal mag uitsluitend gespeeld worden als de bal mogelijk verloren is buiten een hindernis of mogelijk buiten de baan is (Regel 18.3). Wanneer de bal zichtbaar binnen de baan ligt (of anderszins de plek waar de bal binnen de baan ligt bekend is) mag je dus geen provisionele bal spelen. De bal die in deze situatie gespeeld wordt als provisionele bal, wordt de bal in het spel met bijtelling van een strafslag.
De eerste bal die gespeeld is van de tee is dan niet langer in het spel, als die toch wordt gespeeld, verliest de tegenstander de hole voor het spelen van een verkeerde bal.
Doordat je het maar zo hebt gelaten en geen verzoek voor een ruling hebt gedaan, blijft het resultaat van de betreffende wedstrijd echter onveranderd (Regel 3.2d(4) en Regel 20.1b).
Harry: "Ik sla af van de tee op hole 1 en door een slice belandt mijn bal midden op de hole 9. Als ik mijn bal sla naar hole 1, hou ik het spel op van de spelers op hole 9. Wat moet ik doen volgens Regel 13.1f ?"
Ik begrijp uit je vraag dat je bal, na de afslag op de eerste hole, op de green van hole 9 terecht is gekomen. Dan is inderdaad Regel 13.1f van toepassing, die aangeeft dat je de 'verkeerde green' van hole 9 moet ontwijken. Dat je daarmee eventueel voor oponthoud zorgt van de groep die speelt op hole 9 maakt voor de toepassing van de regels niet uit. (Je kunt in dit geval overleggen met de spelers op hole 9 of zij eerst de hole afmaken of dat jij eerst slaat.) Je mag natuurlijk ook opnieuw een bal spelen vanaf de tee volgens Regel 18.1, maar dan moet je ook nog een strafslag bijtellen en wordt dat dus je derde slag op de hole.
Anja: "Op onze golfbaan is na onderhoud rond de vijverpartijen veel riet en andere prut blijven liggen. Wat te doen als je bal daarin terechtkomt? Mag je 'm zonder straf erbuiten droppen? Of moet dat nog één of twee stoklengtes buiten de prut? Met of zonder strafslag(en)?"
Als het riet en de ander restanten van de werkzaamheden zijn neergelegd en nog moeten worden verwijderd door de greenkeepers, valt dit onder de definitie van grond in bewerking (GUR). Als dat zo is en de bal ligt niet in de hindernis, mag de situatie zonder straf worden ontweken volgens Regel 16.1. Als de bal wel in de hindernis ligt is ontwijken zonder straf niet toegestaan. (Regel 16.1a(2)).
Zoals je het beschrijft, lijkt het er echter meer op dat de werkzaamheden zijn afgerond en er hier-en-daar wat restanten zijn achtergelaten die nu onderdeel zijn van de baan. Ontwijken zonder straf is dan niet mogelijk. Je mag wel losse natuurlijke voorwerpen wegnemen, maar je bal mag hierbij niet bewegen (verrollen). Zie ook Regel 15.1.
Met straf (één strafslag) zijn er globaal twee opties om de situatie te ontwijken: Als de bal in de hindernis ligt, mag die worden ontweken volgens Regel 17.1. Als de bal buiten de hindernis ligt kan je deze onspeelbaar verklaren volgens Regel 19.2. Wellicht is uiteindelijk de bal spelen zoals hij ligt de beste optie; de keuze is aan de speler.
Pieter: "Een hindernis is altijd loodrecht naar beneden, toch? Als de rand van een bunker dus ook loodrecht naar beneden de hindernis bepaalt, is mijn vraag: als het zand onder de bunkerrand is weggespoeld en mijn bal komt onder die rand te liggen, mag ik hem dan zonder straf boven op de rand droppen? Theoretisch zou mijn bal niet in de hindernis liggen omdat hij voorbij de loodrechte lijn onder de rand van de hindernis ligt. Klopt dit? Of hoe zit het bij deze situatie?"
Met de invoering van de nieuwe regels in 2019, is een bunker één van de vijf gebieden van de baan waarvoor specifieke regels gelden. De grens is niet, zoals bij een hindernis loodrecht omhoog en omlaag. Regel 12.1 beschrijft wanneer een bal in een bunker ligt.
In de situatie die je beschrijft, ligt de bal op een plek, binnen de grens van de bunker, waar het bunkerzand is weggespoeld. De bal raakt het zand in de bunker daardoor niet. Volgens Regel 12.1 ligt de bal dan echter nog altijd in de bunker: De bal ligt binnen de grens van de bunker op een plek waar gewoonlijk zand behoort te zijn.
De bal droppen zonder straf mag uiteraard niet, ongeacht of deze binnen of buiten de bunker ligt. Je kunt de bal onspeelbaar verklaren en, omdat hij in de bunker ligt, droppen binnen de bunker met bijtelling van één strafslag (Regel 19.3a) of eventueel droppen op een rechte lijn naar achteren buiten de bunker met bijtelling van twee strafslagen (Regel 19.3b).
In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Walter Haandrikman, voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF. Er zijn héél veel regelvragen binnengekomen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek.
Heb je ook een regelvraag?GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar redactie@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). |
"Moet je een qualifying kaart inleveren?" Lees ook de vorige aflevering van de rubriek 'Stel je regelvraag'.