Dutch Open

Magie ‘helpt’ Perez aan titel Dutch Open

Hoe koel kun je zijn? Vraag het Victor Perez. De 29-jarige Fransman kwam vandaag meerdere keren uit ogenschijnlijk geslagen positie terug en won de 102de editie van het Dutch Open op Bernardus. Met dank aan een stukje ‘magie’, zoals hij zelf zei.

Vier play-off-holes waren nodig om een winnaar aan te wijzen en stuk voor stuk werden die vol ongeloof gevolgd door duizenden bezoekers. Er gebeurde veel. Heel veel. Ook voordat Ryan Fox en Victor Perez aan hun tweekamp begonnen. Een apotheose als deze had je een beetje kunnen zien aankomen. Veel spelers waren op de laatste dag nog kansrijk, de wind deed nog steeds mee. De spelers bovenin maakten birdies en eagles, de een nog mooier dan de andere. En dubbel bogeys.

Stof neergedaald

Toen het stof was neergedaald stonden Ryan Fox en Victor Perez na 72 holes allebei op -13. Fox had misschien niet op een tweede kans gerekend, toen hij zijn laatste hole verprutste (dubbel bogey). Maar Perez kon voor de derde keer deze week geen birdie of beter maken op de slothole, dus mocht de Nieuw-Zeelander toch nog terugkomen voor een play-off. Ook in die play-off viel niet op hole 18 de beslissing (na drie keer). Pas toen het circus zich verplaatste naar hole 17 voor de vierde poging, kwam er een winnaar: Victor Perez, die anderhalf uur eerder op dezelfde hole ook een birdie had gemaakt, deed dat nog eens dunnetjes over…

De Franse topgolfer Victor Perez wint het 102de Dutch Open op Bernardus 2022
Beeld: Approach Golf

Beeld: Approach Golf

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Magie

Voor Perez is dit zijn tweede overwinning op de DP World Tour. In 2019 won hij het Alfred Dunhill Links Championship in Schotland. “Ik moet eerlijk zeggen dat het geluk aan mijn zijde was vandaag. De lange putts die ik in de ronde maakte en ook in de play-offs, het moet magie zijn geweest. Ik ben er altijd in blijven geloven, want golf laat zich moeilijk voorspellen. Ook toen Ryan die birdies en eagle net na de turn maakte. Ik probeerde op het laatst niet naar het scorebord te kijken. Toch zag ik op 17 dat hij terugviel naar -13. Birdie maken op 18 was voor mij alleen niet zo makkelijk, maar gelukkig kwam het in de play-offs toch nog goed.”

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.


 

Beste Nederlander

Joost Luiten werd de beste Nederlander op een 43ste plaats. Lars van Meijel eindigde als 56ste. Met een ronde in 69 slagen (-3) krabbelde Luiten na de voor hem zo frustrerende zaterdag weer een beetje op. “Ik ben blij dat het erop zit”, verzuchtte de winnaar van 2013 en 2016, die zijn ronde afsloot met een eagle. “De laatste drie dagen waren erg frustrerend. Keihard bikkelen. Ik heb het op karakter afgemaakt. Deze teleurstellingen horen erbij, maar voor het thuispubliek was het extra zuur.”

De Nederlandse topgolfer Joost Luiten tijdens het Dutch Open op Bernardus 2022
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

The Open

Voor drie spelers, die in de top 10 eindigden en zich nog niet voor The Open hadden gekwalificeerd, was er een (extra) prijs. Dat waren de nummers één tot en met drie van de ranglijst: Perez, Fox en Adrian Meronk. Zij mogen naar de 150set editie van het Brits Open.

Eindstand

Bekijk hier de samenvatting van de laatste dag

Lees meer over
Dutch Open