Dutch Open

Wallace en Perez top; vrije val Nederlanders

Het beetje hoop op Nederlandse succes in het Dutch Open 2022 verdween vandaag als sneeuw voor de zon. Het lijstje kandidaten voor de overwinning morgen is er niet minder lang om.

Met Joost Luiten op zes slagen van de leider en Lars van Meijel op zeven leefde er aan het begin van de derde ronde toch nog wel hoop in de Nederlandse golfharten. Maar Lars van Meijel en Joost Luiten hadden niet lang nodig om die hoop te laten vervliegen. Het werd een dag waarop zelfs een professionele golfer hunkert naar het thuis maaien van gras in plaats van erop te moeten spelen. “Een ronde waarin je al snel denkt: waarom ben ik profgolfer geworden en niet gaan studeren”, zo zei Joost Luiten het in eigen woorden. “Ik schaamde me voor mijn spel. Woede, frustratie, schaamte en nu cynisme. Dat is wat door me heengaat nu.”

Joost Luiten somber op dag drie Dutch Open

Frustratie

De zesvoudig winnaar op de DP World Tour was hard voor zichzelf, nadat hij zeven bogeys en een dubbel bogey had gemaakt en met 79 slagen van de baan was gestapt. “Dan is lopen op de golfbaan mentaal heel zwaar. Dat doet pijn. Dit is de andere kant van het vak. Het voelde alsof ik voor het eerste golfte, zo slecht was het. Het sloop erin. Ik kan moeilijk de vinger op de zere plek leggen. Ik weet dat ik aan veranderingen werk en donderdag (-7) was voor mij het bewijs dat ik op de goede weg ben, maar het verschil met vandaag was te groot. Dat is frustrerend. Ik wilde na 9 holes uitstappen en nooit meer terugkomen. Zo voelde het.”

Luiten kent het klappen van de zweep. “Natuurlijk zit die frustratie vijf minuten na de ronde erg hoog en zakt dat ook wel weer. Ik weet hoe het werkt in golf. Alleen: ik heb nog geen B-game en dat valt ook zwaar. Ik twijfel zeker niet aan de veranderingen die ik en mijn coach doen, maar het is nog niet zo dat je me ’s nachts kan wakker maken en ik de aangepaste swing kan uitvoeren. Daar moet het wel naartoe.”

Lars van Meijel treurt

Malaise

Van Meijel omschreef de malaise iets diplomatieker maar ook hij stak zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. “Ik weet niet waar het aan lag, maar niets lukte. Het was het nét niet en dan eindigen zelfs de slagen die je denkt goed te maken, op slechte plekken door extra pech. Deze baan is vanaf de tee niet heel moeilijk. Het gaat om je tweede slag. Maar te vaak ging het dus al eerder mis.” Nee, zin in morgen had Van Meijel vijf minuten na zijn ronde niet. “Maar dat gevoel is straks echt wel anders. Ik wil het toernooi morgen goed afsluiten, want elke goede ronde in een seizoen is er één.”

Spotlights

Luiten en Van Meijel staan met nog 18 holes te gaan buiten de top 50. Bovenin het leaderboard is het allesbehalve een uitgemaakte zaak. Ook morgen begint de ronde weer met nieuwe leiders: Matt Wallace en Victor Perez. En de leidende score is nog steeds -10. Wallace won vandaag twee slagen op de baan, Perez drie. Ricardo Gouveia viel terug naar -8 en Haotong Li maakte een vrije val (-4). Die twee gingen vandaag nog als de nummers één en twee de baan in.

Victor Perez derde dag Dutch Open 2022


Perez (foto boven) had nog wel wat aan te merken op zijn spel. “Ik had wat ongelukkige bounces, maar dat overkomt iedereen hier wel.” De Fransman vindt morgen de spotlights niet erg. “Sommige jongens vinden het fijner om achter een nummer één aan te jagen, maar ik ben liever de persoon die achterna gezeten wordt.” Wallace bereikte vandaag misschien wel meer dan waarop hij had gehoopt. “Mijn doel was om dichter bij de leiders te komen. Nu ben ik zelf een van de leiders, dus kan ik alleen maar tevreden zijn.”

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Leaderboard

Lees meer over
Dutch Open