Dutch Open

Gouveia de late surprise van de dag

De wind die gisteren over Bernardus waaide, hadden Ricardo Gouveia en Haotong Li in elk geval figuurlijk nooit tegen. Een schril contrast met Joost Luiten, die gisteren zo werd bejubeld, maar vandaag in het Dutch Open worstelde.

Veel Nederlanders werden vandaag op Bernardus het ‘slachtoffer’ van de wind, die het lastig maakte. Van de veertien gestarte landgenoten zijn er dit weekeinde nog slechts twee over: Luiten en Lars van Meijel. Wil Besseling en Darius van Driel verspeelden helaas op dag twee een goede uitgangspositie en Daan Huizing kon niet uit geslagen positie terugkomen.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

“Het was de afgelopen twee dagen allemaal te matig”, concludeerde Huizing. “De swingbeweging haperde te veel en dan zak ik door een ondergrens.”
Uiteraard baalde ook Joost Luiten dat hij toch niet het goede gevoel van een dag eerder had kunnen vasthouden. Gisteren een ’65’, vandaag een ronde 75. “Ja, dat is golf en daar kun je moeilijk de vinger opleggen. Ik vond het lastiger spelen dan gisteren, maar toen zat ik ook snel in een flow. Dat scheelt. Nu maakte ik snel een slordige bogey en dan ga je toch iets meer nadenken.”

Geen scherpe ijzers

Vandaag behaalde Luiten ook helemaal geen winst op de par-5-holes. Sterker nog: “Ik speelde die in +1 totaal en dat is gewoon niet goed. Zelfs niet onder deze omstandigheden Die verloren slagen krijg je nergens op de baan meer terug.” Het grote verschil met zijn spel een dag eerder? “Mijn ijzers waren niet zo scherp als gisteren.” Toch waant Luiten zich allesbehalve ‘uitgespeeld’. “Met -4 sta ik er nog redelijk bij. Het kan morgen weer anders zijn.”

De meest ongelukkige landgenoot vandaag was zonder enige twijfel Dario Antonisse. De jonge professional was vroeg binnen met level par voor het toernooi, maar de cutline bleef heel lang op -1 staan. Met nog slechts zes spelers in de baan zakte die toch een slag en leek Antonisse het te redden. Maar een birdie van David Law in de laatste flight op zijn laatste hole gooide alsnog roet in het eten.

Haotong Li leider op dag twee Dutch Open

 

Indrukwekkend

De leider in het toernooi is Ricardo Gouveia. De Portugees speelde heel laat op de dag, maar sloop langzaam richting de top. Toen de meeste bezoekers al weer lang en breed huiswaarts waren gekeerd, perste Gouveia er nog een birdie uit, waardoor hij dankzij een ronde in 66 slagen op -10 kwam. Een slag beter dan Haotong Li, eigenlijk wel de man van de dag. Hoe de Chinees erin slaagde de wind onder de duim te houden, oogstte hij veel respect bij zijn collega’s. “Nou, dat is wel indrukwekkend”, zei Lars van Meijel (foto onder) toen hij de score (63) zag. Zelf was hij ook niet ontevreden. Iets beter dan gisteren en met -3 valt er voor de Brabander in het weekend nog veel te halen. “Mijn spel was solide en daar ben ik wel tevreden over. Natuurlijk wil ik graag hoog eindigen in een week waarin je weer de kans krijgt op het hoogste niveau. Je moet het ook niet weer te graag willen. Dan kan het je in de weg gaan zitten. Maar ik ben blij dat ik nog kansen heb in het weekeinde.”

Lars van Meijel op dag twee Dutch Open

Kalm

De vraag voor morgen is onder meer of Haotong Li voor Chinees vuurwerk blijft zorgen. In dat geval kan hij zondag voor het eerst sinds 2018 (Dubai Desert Classic) weer een titel bijschrijven. Gouveia won nog nooit op de DP World Tour. Maar twee keer een superronde achter elkaar is een zeldzaamheid in golf, Luiten zal het beamen. “Ik had een goede start en mijn putter was hot vandaag’, aldus de 26-jarige speler uit Sjanghai. “Alle ballen vanaf de tee eindigden op een goede plek en daardoor kreeg ik de kansen om te scoren. Nu moet ik in het weekend mezelf blijven, en kalm.”

Andere flinke stijgers in het klassement waren Matt Wallace (-8), Adrian Meronk (-8), Guido Migliozzi (-7) en Ryan Fox (-7). Dus nog genoeg kapers op de kust. Niet alleen Luiten (nog net in de top-20) gaf veel terrein prijs. Ook Eddie Pepperell en Rasmus Højgaard zakten weg uit de top van het klassement.

Leaderboard

 

 

Lees meer over
Dutch Open