Dutch Open

Luiten voelt in Dutch Open weer juiste vibes

Joost Luiten die het goed doet in het Dutch Open, daar gaan de harten van de golffans sneller van kloppen. Na een goede eerste dag zit de tweevoudig winnaar lekker in het toernooi. Hij gaat zelfs alleen aan de leiding.

Hij lachte in de baan, oogde ontspannen, dolde met zijn tourvriend Ryan Fox maar speelde vooral heel goed op Bernardus. Goede drives, lange putts. Onder de moeilijkste omstandigheden op de dag, want in de middag waaide het een stuk harder dan in de ochtend, toen Eddie Pepperell en Rasmus Højgaard voor lange tijd de beste scores van de dag noteerden.

Voor het toernooi had Luiten nog aangegeven dat de resultaten dit seizoen hem waren tegengevallen. De veranderingen waarop hij met zijn nieuwe coach Jamie Gough traint, vragen hem om geduld, wist hij ook. Maar Luiten is gretig, wil nog zo graag. Elke week gaat hij toch met verwachtingen een toernooi in. “Want in 2016 speelde ik de week voor het Dutch Open ook als een krant en ging het in de eerste ronde ineens lopen.”

Bubbel

Vandaag beleefde hij weer een beetje dat gevoel, zei Luiten. Het publiek dat al snel in de gaten had (-4 na 7 holes) dat de kampioen van 2013 en 2016 met een goede ronde bezig was, had hem gestimuleerd. “Ik houd ervan om voor eigen publiek te spelen, ook al betekent dat soms extra druk. En in dit toernooi wordt altijd veel van mijn verwacht. Maar ik slaagde er ook in om in mijn eigen kleine bubbel te stappen.”

Maar als geen ander weet Luiten dat de ene dag de andere niet is. “Zo’n ronde als vandaag geeft je geen enkele garantie. Maar als ik kan blijven spelen zoals vandaag, dan geef ik mezelf ook morgen de kansen om aanvallend te spelen en te scoren. Het fijne was vooral dat de veranderingen waarop we trainen als normaal beginnen te voelen.”

Tevreden kat

Op één slag van Luiten staan Eddy Pepperell en Rasmus Højgaard op de tweede plaats. Met zeven birdies en een bogey spinde de Engelsman na zijn openingsronde als een tevreden kat. “Met deze ronde heb ik wel een goed glas witte wijn verdiend”, meende de Brit, die de toernooien anders benadert dan hij lang deed. Pepperell begint tegenwoordig ‘blind’ aan het toernooi. Dat wil zeggen: hij speelt geen oefenronde. “Ik concentreer me op de dagen ervoor meer op de diverse onderdelen van het spel. Dat bevalt me goed.”

Rasmus Højgaard (foto) leek in zijn ronde op weg naar het baanrecord (61) van Kristoffer Broberg (2021), maar op de tweede negen maakte de Deen toch wat slippertjes.

Rasmus Højgaard op hole van Bernardus

Nederlanders

Van de vroeg vertrokken Nederlanders beleefde Dario Antonisse ook een droomstart. De nog jonge professional had op zijn eerste negen holes de wind in de zeilen en stond dankzij vier birdies op de eerste negen holes heel even bovenaan op het leaderboard. Op zijn tweede negen gooide twee opeenvolgende bogeys wat roet in het eten, maar Antonisse kwam gelukkig niet in een vrije val terecht. “Op de tweede negen kwam de wind iets meer opzetten en maakte ik ook wat dure foutjes. Maar ik stond met vertrouwen op de baan en dit is zeker voor mij een goed begin. Morgen is het doel de cut halen en dan zien we wel weer verder”, aldus de Nederlander.

Ook Wil Besseling bleef op de eerste dag onder par (-1). Elders dan op de par-5-holes lukte het de Noord-Hollander evenwel niet om een birdie te maken, maar met de condities vandaag is een score onder par niet slecht. “Ik ben meer tevreden met mijn score dan met mijn spel”, aldus Besseling. “Het was een beetje zoeken en stoeien op de baan voor mij.”

De beste Nederlander achter Joost Luiten was op de eerste dag Darius van Driel, die met een ronde in 70 slagen nog net in de top-30 staat.
Ook Lars van Meijel (-1), Dario Antonisse (-1) en de jonge amateur Jack Ingham (par) verdienen zeker een eervolle vermelding. Antonisse had een heel goede eerste negen en baalde van een paar foutjes op de tweede. "Maar ik sta met vertrouwen in de baan en hoop morgen eerst de cut te halen. Dan zien we wel verder."

Leaderboard

 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Lees meer over
Dutch Open Joost Luiten