Nieuws

Luiten voorlopig niet in staat topgolf te spelen

Een ‘frustrerend’ weekend op de Dutch Open en een terugtrekking uit het Porsche European Open in Hamburg zijn voor Joost Luiten reden om voorlopig niet te spelen op de DP World Tour. “Ik moet mezelf in bescherming nemen.”
Beeld: Approach Golf

Beeld: Approach Golf

Het was een pijnlijk moment voor Joost Luiten: op hole vijf van de Porsche European Open in Hamburg sloeg hij zijn bal meerdere keren in het water. Met een score van elf boven par zag Luiten het niet meer zitten en gaf op. “Ik heb spijt, want ik haat opgeven”, aldus de Rotterdammer, die op zijn eigen website aangeeft pas weer te gaan spelen als hij er ‘helemaal klaar voor is’.

Ik ben op dit moment mentaal niet in staat om topgolf te spelen

“Aan de organisatie gaf ik een rugblessure op als oorzaak, dat leek me toen even handiger, maar de werkelijkheid is anders”, schrijft Luiten op zijn website. “Ik ben op dit moment mentaal gewoon niet in staat om topgolf te spelen.” Volgens de zesvoudig winnaar op de DP World Tour was het ‘de enige juiste beslissing’. “Ik stond op het punt om uit woede en frustratie met mijn hand heel hard tegen een boom te slaan.”

Schaamte

Tijdens het Dutch Open een week eerder presteerde Luiten aanvankelijk goed; met een openingsronde van zeven onder par groeide de hoop dat Nederlands meest succesvolle golfer zou meedingen naar de winst. Gedurende de week raakte Luiten echter in een vrije val met als dieptepunt een ronde van 79, zijn slechtste score op zijn thuisbaan Bernardus.

Na afloop vertelde Luiten aan de internationale pers dat hij zich schaamde voor zijn prestaties. “Dit zijn van die dagen waarop je terugdenkt aan de dag dat je besloten hebt professioneel golfer te worden. Was ik maar gaan studeren, denk je dan.”

Luiten neemt afstand van topgolf

Golfdepressie

Nu laat Luiten op zijn website weten dat hij voorlopig niet gaat spelen, omdat hij al een tijd last heeft van mentale problemen. “Buiten de golfbaan heb ik het erg naar mijn zin. Ik ben gelukkig”, schrijft Luiten. “Maar op de golfbaan ben ik niet de Joost Luiten die ik wil zijn. Misschien is het een soort burn-out of noem het een golfdepressie.”

Of die burn-out iets te maken heeft met Luitens recente veranderingen aan zijn golfswing, laat hij in het midden, maar de wisselende prestaties op de baan ‘helpen niet’. Luiten werkt sinds enkele maanden met een nieuwe coach, Jamie Cough, met wiens hulp hij zijn lange slagen minder kwetsbaar wil maken in de wind. Juist de stevige bries op Bernardus leek de Nederlander op het Dutch Open in de weg te zitten.

Terugkomen aan de top

“Ik zei me te schamen op het Dutch Open, maar ik schaam me niet voor wat ik nu voel”, schrijft Luiten. “Ik weet dat veel mensen dit soort periodes doormaken in hun leven en dat geldt zeker voor golfers op de tour. Ik hoor al een tijdje verhalen dat Joost Luiten wel klaar is met topgolf, dat ik er de brui aan wil geven. Het tegendeel is waar. Ik ben misschien wel meer gemotiveerd dan ooit tevoren, train juist heel hard om terug te komen aan de top. Maar ik ga pas weer toernooien spelen als ik er helemaal klaar voor ben”, besluit Luiten.

Lees meer over
Joost Luiten Topgolf