Nieuws

"Mag je de vlaggenstok rechtzetten?"

In de rubriek 'Stel je regelvraag' geven we antwoord op vragen over de golfregels. In deze aflevering vertellen we onder meer wat je mag doen als de vlaggenstok scheef in de hole staat.

Ko: "Op mijn baan staat geregeld een aantal vlaggenstokken scheef in de hole, waardoor putten lastiger is. Mijn vraag is: mag een medespeler, al dan niet bij een officiële wedstrijd, de pin recht houden als ik ga putten?"

Je mag de vlaggenstok rechtzetten en in de hole laten als dat je voorkeur heeft. Als dat niet lukt kun je ervoor kiezen om de vlaggenstok uit te nemen/te laten bewaken. (Als je de vlaggenstok laat bewaken, moet die weggenomen worden nadat jouw bal is gespeeld). Dat wordt beschreven in Regel 13.2. Het is niet toegestaan om de vlaggenstok in de hole te laten en deze in positie te laten houden door een andere speler. Als je dit doet en vervolgens de bal speelt, krijg je de algemene straf volgens Regel 13.2a(3).

Frans: "Mijn bal en de bal van medespeler liggen allebei in dezelfde bunker. Ik heb bij mijn slag hinder van de bal van mijn medespeler. Hoe verder? Mag ik vragen of de medespeler de bal opneemt, markeert met een tee en na mijn slag terugplaatst? Waar moet ik op letten bij dat opnemen en terugplaatsen?"

Je mag je medespeler inderdaad vragen om de bal te markeren en vervolgens zijn bal op te nemen volgens Regel 15.3b. Je medespeler mag zijn bal niet schoonmaken en de bal moet worden teruggeplaatst op zijn oorspronkelijke plek. Als de ligging van de bal van de medespeler door jouw slag is veranderd, dan moet je medespeler bij het terugplaatsen van zijn bal op de oorspronkelijke plek (die bij benadering moet worden vastgesteld als die niet bekend is) de oorspronkelijke ligging zo goed mogelijk namaken.

Rinie: "Mijn vraag gaat over een bal in de bunker die in het zand onder het gras van een overhellende bunkerrand ligt. Als ik de bal recht naar boven zou halen, ligt hij op het gras. Wat is nu de regel? Gratis drop? Terug naar de plek waar ik mijn vorige slag deed met straf? In de bunker droppen met één strafslag? Of buiten de bunker droppen met twee strafslagen?"

Je bal ligt in een bunker, wanneer enig deel ervan het zand op de grond binnen de grens van de bunker raakt. Als de bal zo ligt zoals je beschrijft (stuur een volgende keer een foto van de situatie!) kun je dit niet zonder straf ontwijken. Je kunt de bal onspeelbaar verklaren en dan inderdaad, met bijtelling van één strafslag, droppen binnen de bunker of spelen van de plek waar de vorige slag is gedaan. Als extra mogelijkheid kun je ook de bal droppen op een rechte lijn naar achteren, buiten de bunker. Bij deze laatste mogelijkheid moet je twee strafslagen bijtellen. De mogelijke opties voor een onspeelbare bal in een bunker zijn beschreven in Regel 19.3.

Peter: "Er schieten mij twee regelvragen door het hoofd. 1: De bunkerrand bestaat uit lang overhangend gras, mijn bal ligt onder de rand duidelijk zichtbaar onder gras, maar hij ligt wel op zand. Lig ik in de bunker of heb ik 'boven' de plek waar hij ligt recht op een vrije drop van één stoklengte niet dichter bij de hole? 2: Naast een green staan palen met daartussen een los hangend net om ballen tegen te houden zodat ze niet op de weg terecht komen en een auto of anderszins kunnen raken. Wanneer mijn bal vrijwel tegen het net aanligt heb ik recht op een vrije drop om het vaste obstakel te ontwijken maar dan zou ik achter het net uitkomen anders lig ik dichter bij de hole. Daarvandaan kan ik niet over het net slaan. Mag ik terwijl ik mijn stand inneem het los hangende net zover met mijn rug wegdrukken zodat ik mijn bal kan spelen zonder deze op te nemen?"

Als de bal het zand binnen de grens van de bunker raakt, ligt de bal in de bunker (Regel 12.1). Als je vindt dat de bal door de ligging niet gespeeld kan worden, is de enige optie om de bal onspeelbaar te verklaren en, met bijtelling van één strafslag, te droppen binnen de bunker of te spelen van de plek waar de vorige slag is gedaan. Als extra mogelijkheid kun je ook de bal droppen op een rechte lijn naar achteren, buiten de bunker. De mogelijke opties voor een onspeelbare bal in een bunker zijn beschreven in Regel 19.3.
Wat je tweede vraag betreft: het is toegestaan om met je rug het net weg te drukken, maar alleen zover dit nodig is voor het innemen van de stand. Het net verder wegdrukken om ook de ruimte voor de voorgenomen swing of speellijn te verbeteren is niet toegestaan en is een overtreding van Regel 8.1. (Zie Regel 8.1b(6) en interpretatie 8.1b/3.)

Afbeelding onder: de mogelijke opties voor een onspeelbare bal in een bunker. Ze worden beschreven in Regel 19.3.

golfregels 2022 onspeelbare bal

 

In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Walter Haandrikman (voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF) en Robert Hage (NGF Regels en Handicap). Er komen héél veel regelvragen binnen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek. 

Heb je ook een regelvraag?

GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar redactie@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram).

Lees ook de vorige aflevering: "Mag je 'grounden' in de bunker?"

Lees meer over
Golfregels