Nieuws

"Mag je 'grounden' in de bunker?"

In de rubriek 'Stel je regelvraag' geven we antwoord op vragen over de golfregels. In deze aflevering vertellen we onder meer over een belangrijke regel in de bunker.

Henk: "Mag je nou wel of niet 'grounden' in de bunker? Dat wil zeggen: mag je met je club het zand raken voordat je slaat?"

Voordat een speler een slag doet naar een bal in een bunker, mag een speler niet ...

  1. ... opzettelijk het zand in de bunker aanraken met een hand, een club, een hark of enig ander voorwerp om de conditie van het zand te testen en zo informatie te verkrijgen voor de volgende slag.
  2. ... met een club het zand in de bunker aanraken:
  • in het gebied direct voor of direct achter de bal (grounden);
  • bij het maken van een oefenswing;
  • bij het maken van de backswing voor een slag.

Dit vind je allemaal in Regel 12.2b.

Rik: "Na een storm lagen er op de baan veel afgewaaide takken. Nu weet ik dat je losse voorwerpen - zonder de bal te bewegen - mag weghalen. Maar hoe zit als dat te zware takken zijn die niet te verplaatsen zijn? Krijg je dan een free drop?"

Wanneer je een grote afgewaaide tak (los natuurlijk voorwerp) niet kunt verplaatsen mag je de situatie niet zonder straf ontwijken. Je mag wel hulp vragen van bijvoorbeeld andere spelers om de tak te verplaatsen. Je mag ook een deel van de afgebroken tak dat een belemmering vormt afbreken. Zie Interpretatie 15.1a/2.
In deze situatie zou het natuurlijk beter zijn als de takken door de greenkeepers worden verwijderd, of, als dat niet direct mogelijk is, dat de commissie deze takken tot grond in bewerking (GUR) verklaart. In dat laatste geval mag je dan de situatie ontwijken volgens Regel 16.1 (Abnormale Baanomstandigheden).

Peter: "Mag je een tourstick gebruiken voor het oplijnen bij de afslagplaats? Mag je hem gebruiken voordat je daadwerkelijk afslaat, en mag je hem dan eventueel ook op de grond laten liggen?"

Het is niet toegestaan om een voorwerp neer te leggen dat je helpt met het oplijnen. Wanneer je dit doet en vervolgens je stand inneemt, krijg je twee strafslagen voor overtreding van Regel 10.2. Je kunt deze straf dan niet meer ontlopen door weg te stappen, het voorwerp (de tourstick) weg te halen en daarna opnieuw je stand in te nemen.

Peter: "Ik heb een vraag waarop ik tot nu toe verschillende antwoorden gekregen heb: mag je met je putter los zand, een takje of blaadje van de green vegen of mag dat alleen met je hand en/of je schoen?"

Het verwijderen van losse natuurlijke voorwerpen op de green of daarbuiten en het verwijderen van zand op de green mag op elke manier; met de hand, de voet, een club of een ander onderdeel van de uitrusting. Regel 15.1a beschrijft dit voor losse natuurlijke voorwerpen overal op de baan, inclusief de green. Uitsluitend op de green mogen naast losse natuurlijke voorwerpen ook zand en losse aarde worden verwijderd (Regel 13.1c(1)).

In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Walter Haandrikman (voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF). Er komen héél veel regelvragen binnen. Vragen die nu niet beantwoord zijn, behandelen we in een van de volgende afleveringen van deze rubriek. 

Heb je ook een regelvraag?

GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar redactie@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram).

Lees ook de vorige aflevering: "Welke opties heb ik als ik mijn bal onspeelbaar verklaar?"

Lees meer over
Golfregels