Topgolf

Van Meijel wil top-20 en foto met Tiger

Donderdag gaat Lars van Meijel debuteren in een major en dan ook nog eens in het 150ste Open Championship op de Old Course in St Andrews. Voor de 28-jarige golfer is het nu al een onvergetelijke ervaring. “Zo vet om dit mee te maken.”

Vandaag in zijn laatste oefenronde als voorbereiding op The Open gaat Lars van Meijel om 12:10 Nederlandse tijd de baan in met Patrick Cantlay en Xander Schauffele, de nummers vier en vijf van de wereldranglijst. “Voor de oefenrondes moet je je naam invullen op een startlijst zodat de toeschouwers weten waar de spelers ongeveer zijn in de baan”, zegt Van Meijel. “Ik zet mezelf dan wel bij de mooie namen natuurlijk.” Maandag speelde de Brabander al negen holes met Hideki Matsuyama, winnaar van de Masters in 2021. “We hebben weinig met elkaar gesproken, het Engels van Hideki is ook niet zo goed geloof ik. Hij was vooral erg gefocust op zijn eigen spel, heel mooi om te zien hoe intens Hideki zo’n oefenrondje speelt. En hij slaat de bal echt indrukwekkend.” 

Dinsdag koppelde Van Meijel zich in de oefenronde aan Paul Casey en longhitter Bryson DeChambeau. “Ik sloeg mijn bal soms verder dan Bryson. Linksgolf, the great equalizer, zei Bryson. Hij bedoelde daarmee dat ik zo ver sloeg omdat de fairways heel hard zijn en de bal daardoor veel rol krijgt. Inder (Van Weerelt, coach van Van Meijel en deze week ook zijn caddie, red) zag dat Bryson het toch niet leuk vond als ik de bal verder sloeg, heel grappig. Ik heb alle achttien holes gespeeld, Bryson stopte er na negen holes mee. Wel een aardige kerel trouwens hoor.”

 

Tiger Woods

 

De kans om met Tiger Woods wat holes af te werken kreeg Van Meijel helaas niet. “Ik zag Tiger vandaag voor het eerst. Toen ik hole 18 speelde, werden de oud-winnaars links van de green gefotografeerd voorafgaand aan het Champions dinner. Dat was natuurlijk geen goed moment om op Tiger af te stappen. Ik hoop hem morgen tijdens het oefenen weer te zien, dan vraag ik zeker of hij met me op de foto wil.”

Van Meijel genoot de afgelopen dagen enorm op de Old Course. “Dit is een magische plek en de sfeer tijdens de oefenronden met al die duizenden toeschouwers was fantastisch. Tijdens het toernooi zal het helemaal geweldig zijn.”

 

 

Kennismaking

 

Voor Van Meijel, die heel knap een startbewijs voor The Open veroverde in de Final Qualifying, is het geen eerste kennismaking met de Old Course. “In mijn amateurtijd heb ik de St Andrews Links op de Old Course gespeeld, maar dat is al een jaar of tien geleden. Ik ben wel vaak in het stadje geweest. De Final Qualifying twee weken terug en het Hero Open van vorig jaar op de DP World Tour speelde ik op Fairmont, een baan een paar kilometer van de Old Course. Dan ga ik ’s avonds wel naar St Andrews om te eten en sfeer te proeven. Alles in het stadje ademt golf en deze week natuurlijk helemaal.”

 

Hell Bunker

 

De fairways van de Old Course zijn door het droge weer momenteel keihard. Van Meijel: “Je moet de bal soms een heel eind voor de green laten landen en vervolgens heb je wat geluk nodig. Door alle bulten en kuilen op de baan rolt en stuitert de bal alle kanten op, dat heb je niet altijd in de hand.”

De Old Course telt 112 bunkers, de een nog dieper dan de ander. Van Meijel weet wat hem te doen staat. “Maandag kwam ik één keer in een fairwaybunker, op hole 14. Nee, niet Hell Bunker, maar in zo’n klein potbunkertje. Ik kreeg mijn bal er met moeite net uit maar hij ging hooguit drie meter ver. Om te scoren moet je de bunkers absoluut zien te vermijden.”

Typerend voor de Old Course zijn de zeven dubbele greens die flink uit de kluiten gewassen zijn. De green die gedeeld wordt door hole 7 en 11 is bijvoorbeeld 102 meter breed. Van Meijel: “Je krijgt op deze baan veel lange putts, ook van buiten de green. Daar hebben Inder en ik in de voorbereiding bewust extra aandacht aan besteed. Bij die extreem lange putts heeft de wind veel invloed op de lijn en de snelheid, daar moet je echt rekening mee houden.”

 

Top-20?

 

Van Meijel moet nog even geduld hebben voor hij kan beginnen aan het 150ste Open Championship. Hij slaat donderdag pas in de allerlaatste groep af, om 17:16 Nederlandse tijd. En niet met grote namen in een flight zoals tijdens de oefenronden, maar met twee onbekende golfers, de Engelsman Jack Floydd en de Ier Ronan Mullarney. Dat gaat de pret voor Van Meijel niet drukken.

Wat is zijn doel in de eerste major die hij kan spelen. “De cut halen is al een prima resultaat natuurlijk, maar mijn spel voelt goed dus misschien zit er meer in. Een plek in de top-20 zou heel erg mooi zijn. Maar ik heb nog nooit in een toernooi met al deze wereldtoppers gespeeld, dat maakt het lastig om mijn kansen in te schatten. Ik ga er in ieder geval alles aan doen en zeker ook proberen te genieten.”

Starttijden

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Een bericht gedeeld door Lars van Meijel (@larsvanmeijel)

Lees meer over
Topgolf European Tour The Open