Big Green Egg Open

Moeilijk besluit voor Van Dam en Weber

Over een paar dagen begint het Big Green Open op de Rosendaelsche, maar helaas zonder twee smaakmakers van het Nederlandse golf. Met pijn in het hart kiezen Anne van Dam en Dewi Weber voor hun belangen in de Verenigde Staten.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Voor het tweede jaar op rij staat een groot internationaal toptoernooi voor vrouwen op de kalender, maar ook dit jaar ontbreekt Anne van Dam, die gezien haar prestaties in de afgelopen jaren de beste golfster van Nederland mag worden genoemd.
Dat vraagt om enige uitleg, die Van Dam graag wil geven.

Commitment

Vorig jaar maakte Covid het al niet makkelijk om naar Nederland te reizen en kreeg haar strijd om behoud van speelrecht op de Amerikaanse LPGA Tour voorrang. En dat laatste is nu ook de reden waarom ze er niet bij is.
Van Dam heeft dit seizoen beperkte speelmogelijkheden op de LPGA Tour en als de kans zich wel voordoet, moet ze die naar eigen zeggen proberen te grijpen. Begin dit jaar had Van Dam al veelvuldig overleg met de Nederlandse Golf Federatie over de data waarop ze in de Verenigde Staten zou kunnen spelen. “Maar dat was ook het moment waarop ik mijn commitment moest geven aan een toernooi dat ik volgende week mag spelen, samen met Sophia Popov. Later werd duidelijk dat die week ook door de NGF werd gekozen voor het Big Green Egg Open. Toen kon ik het ook niet meer maken om mijn afspraak met Sophia niet na te komen. Ik had het graag anders gezien, maar dit valt niemand te verwijten. Het is een ongelukkige samenloop van omstandigheden.”

Inspirerend

Dat neemt niet weg dat het Big Green Open nog hoog op haar verlanglijstje staat. “Ik ga ervanuit dat ik er volgend jaar wel bij kan zijn. Ik heb meerdere keren op de Ladies European Tour gewonnen, maar voor eigen publiek de kans krijgen om te winnen, dat is speciaal. Ik weet hoe inspirerend ik het vond toen Christel Boeljon het Ladies Dutch Open won. Dan ga je de volgende dag zelf nog iets harder trainen om dat ook te bereiken.”
Na een teleurstellend seizoen in 2021 is Van Dam erop gebrand om snel met een goede speelkaart terug te keren op de LPGA Tour. Een reeks goede resultaten in de toernooien die ze kan spelen of enkele heel goede uitschieters naar boven, zouden die deur kunnen openen. “Ik heb dit seizoen pas twee toernooien kunnen spelen, maar verwacht dat ik aan het einde van het seizoen nog wel wat speelmogelijkheden krijg. Ik kan het me niet permitteren om een kans te laten lopen.”

De Nederlandse topgolfster Dewi Weber tijdens het Big Green Egg Open in Arnhem
Beeld: Golfsupport.nl
 

Kansen op succes

Dewi Weber zit min of meer in hetzelfde schuitje als Van Dam. De geboren Groningse, die vorig jaar nog knap vijfde werd in de eerste editie van het Big Green Egg Open, kan dit jaar op de LPGA weliswaar veel meer toernooien dan Van Dam spelen, maar heeft besloten in deze periode op deze tour ook geen kansen op succes te laten lopen. Dat besluit werd ook ingegeven door tegenvallende resultaten tot nu. Net als Van Dam speelt Weber volgende week in het Dow Great Lakes Bay Invitiational in Michigan. “Hoewel ik er erg naar uitkeek om mee te doen aan het Big Green Egg Open, heb ik toch besloten om me uit het toernooi terug te trekken”, laat ze weten.

Punten pakken

Ook voor Weber verloopt het seizoen nog niet heel voorspoedig. “Het gaat nog niet hoe ik het gepland had en om te garanderen dat ik volgend jaar nog steeds op de LPGA Tour speel, moet ik ervoor zorgen dat ik nu zoveel mogelijk punten pak om m’n kaart te houden.”
Weber verwacht niettemin dat het toernooi ook zonder haar een fraaie editie tegemoet gaat. “Ik weet zeker dat een ontzettend mooie week gaat worden op de Rosendaelsche. Ik heb gehoord dat de baan er weer top bij ligt, er zomers weer wordt verwacht, het bier koud staat en de Eggs heet zijn. Ik wens alle spelers, vrijwilligers en toeschouwers dan ook een prachtig toernooi toe en hoop er volgend jaar weer bij te zijn.”

Lees meer over
Topgolf