Topgolf

Luiten en Besseling klaar voor seizoenstart

Joost Luiten en Wil Besseling hopen deze week in Abu Dhabi op een goede seizoenstart in een rijk gedoteerd Rolex Series-toernooi. Darius van Driel heeft dikke pech: in quarantaine na een positieve coronatest.

Het seizoen van de DP World Tour eindigt pas op twintig november met het finaletoernooi in Dubai. Maar deze week in het Abu Dhabi Championship en volgende week in de Dubai Desert Classic kunnen de golfers die aan de start mogen verschijnen meteen een grote slag slaan. Bij beide Rolex Series-toernooien zit er acht miljoen dollar in de prijzenpot en worden er achtduizend punten vergeven voor de Race to Dubai. Ter vergelijking: in de zes toernooien na de Dubai Desert Classic bedraagt het prijzengeld bij elkaar opgeteld elf miljoen dollar en zijn er in totaal vijftienduizend punten voor de jaarranglijst te verdienen. 

Zaak dus om zo goed mogelijk voorbereid aan het nieuwe golfjaar te beginnen. Joost Luiten, Wil Besseling en Darius van Driel vlogen daarom al ruim voor het Abu Dhabi Championship naar Dubai om daar in perfecte omstandigheden te kunnen trainen. Voor Van Driel liep dat uit op een grote domper. Maandag werd hij positief getest en ging er een heel zure streep door het Abu Dhabi Championship. “Ik baal enorm, had me de start van dit jaar natuurlijk heel anders voorgesteld. Ik heb geen klachten, maar ik mag helaas niet spelen. Ik zit nu in quarantaine, doe zelftesten en zodra die negatief zijn ga ik voor een PCR. Hopelijk kan ik volgende week in Dubai wel starten.”

 

Luiten & Besseling 

 

Op Yas Links, de fraai ogende baan die voor het eerst gastheer is van het Abu Dhabi Championship, komen er toch drie landgenoten aan de start. Daan Huizing stond bij het publiceren van dit artikel nog derde reserve. Gisteravond kwamen er in Abu Dhabi nieuwe testuitslagen binnen en opnieuw zijn er flink wat spelers (en caddies) positief getest.Huizing is nu toch in het toernooi gekomen.

 

We stelden Joost Luiten en Wil Besseling aan de vooravond van de start van hun golfjaar zes identieke vragen.

 

Hoe sta je er nu voor vergeleken met twaalf maanden geleden?

Besseling: “Een heel stuk beter want een jaar terug zat ik om deze tijd in de kou in Nederland, kon ik Abu Dhabi en Dubai niet spelen (de ranking van Besseling was toen te laag, red). Vorige week maandag ben ik samen met Martijn (Van Oosterhout, caddie en fysieke coach) naar Dubai vertrokken om op de Els Club te trainen met mijn coach Jerome Theunis. Jerome werkt ook met mannen als Thomas Detry, Nicolas Colsaerts, Edoardo Molinari en Alexander Levy. Er werd hard getraind maar we hebben onderling ook veel lol gehad. Ik heb ook een oefenronde gespeeld op de Emirates (baan van de Dubai Desert Classic, red). Door de geweldige sfeer daar kreeg ik echt de Dubai-vibes.”

Luiten: “Ik wilde 9 januari naar Dubai vliegen, dat is een dag later geworden omdat ik 30 december positief werd getest op corona. Ik had gelukkig verder weinig klachten. Fysiek voel ik me op dit moment erg goed, ik kan eindelijk weer de trainingsuren maken die ik wil en dat is echt een hele tijd geleden. Mijn coach Phil Allen verblijft deze winter in Dubai, geeft les op Jebel Ali. Op die club heb ik vorige week veel met Phil getraind en ik heb oefenrondjes gespeeld op de Els Club en de Emirates voordat ik naar Abu Dhabi ben gegaan.”

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Een bericht gedeeld door Joost luiten (@joostluitenofficial)

 

Darius van Driel zit in quarantaine en mist het Abu Dhabi Championship. Angst om ook positief te testen?

Besseling: “Ik heb bewust heel voorzichtig gedaan, getraind natuurlijk maar in Dubai verder weinig uit het hotel geweest en zo veel mogelijk in mijn eigen bubbel gebleven.”

Luiten: “Ik zoek de dingen niet op, maar omdat ik eind vorige maand Covid heb gehad hoef ik niet bang te zijn. Zelfs als ik nu positief zou testen, kan ik het toernooi gewoon spelen, zo zijn de regels.”

 

Opvallende veranderingen wat betreft het equipment in de tas?

Besseling: “Nee. Ik ben wel heel nieuwsgierig naar de Stealth (nieuwe driver van Taylor Made, red), maar voor nu vind ik het geen optie want de driver is al de beste stok in mijn tas. Ik ga de Stealth op een later moment zeker uitvoerig testen, je schijnt twee tot drie mijl extra balspeed te krijgen en dat is altijd mooi meegenomen.”

Luiten: “Ik heb de Stealth driver en de Stealth 3-wood in mijn tas, die bevallen heel goed. De driver lijkt qua vormgeving erg op de SIM waarmee ik hiervoor speelde. De Stealth vind ik nog iets constanter doordat ze gewicht verplaatst hebben in het clubhoofd. Ja, ik hoor ook over die paar mijl extra balspeed, maar qua lengte van de tee merk ik nog niet echt een verschil.”

 

Na zestien edities is het Abu Dhabi Championship verhuisd van de Abu Dhabi Golf Club naar Yas Links. Blij mee?

Besseling: “Ja, want ik kende de Abu Dhabi Golf Club nog niet en Yas Links is voor iedereen nieuw. Voor spelers die jaar in jaar uit op de Abu Dhabi Golf Club speelden valt er nu toch een voordeeltje weg. Dat geldt voor de Emirates van volgende week deels trouwens ook want daar zijn alle greens vernieuwd. Yas Links ligt heel mooi langs het water, de wind gaat een belangrijke factor zijn. De baan speelt niet als een echte links, daarvoor is de ondergrond te zacht. ”

Luiten: “Ik was liever op de Abu Dhabi Golf Club gebleven, heb daar goede resultaten behaald. Maar Yas Links heeft qua stijl veel weg van de baan in Oman waar ik heb gewonnen (in 2018, red), dus ik kan hier ook zeker uit de voeten. De greens zijn vrij groot en geonduleerd, je moet met je ijzers de juiste delen van de greens weten te vinden.”

 

Deze week Abu Dhabi, dan Dubai, twee grote toernooien. Wat zijn je verwachtingen?

Besseling: “Ik hoop natuurlijk op een heel mooie start van het jaar. Alle facetten van mijn spel voelen goed, maar ik ga mezelf geen extra druk opleggen. Het seizoen is lang, er komen veel kansen, het is niet zo dat het hier in Abu Dhabi of volgende week in Dubai per se moet gebeuren. Na ruim twee maanden zonder toernooigolf (twee toernooien werden december vorig jaar in Zuid-Afrika geannuleerd toen de omikron-variant opdook, red) heb ik in ieder geval ontzettend veel zin om te spelen. Het veld hier in Abu Dhabi met een aantal wereldtoppers is heel sterk (zie ook Wie speelt waar?). Ik speelde een oefenrondje met Viktor Hovland, indrukwekkende golfer en een heel aardige jongen. Yas Links is een prachtige baan, het weer hier is mooi, ik kan niet wachten om donderdag te beginnen.”

Luiten: “Mijn spel voelt tijdens het oefenen heel goed, maar ik hecht daar weinig waarde aan. Soms sla je tijdens trainingen geen bal en gaat het in het toernooi opeens geweldig en andersom komt ook voor. We gaan het zien. Het is met die twee Rolex-toernooien in ieder geval een mooie start van het jaar en ik heb erg veel zin om weer te spelen.”

 

Wat zijn de doelen voor 2022?

Besseling: “Stijgen op de wereldranglijst, kwalificeren voor de seizoenfinale in Dubai en natuurlijk wil ik heel graag een toernooi winnen. Maar ik probeer daar niet mee bezig te zijn, focus me op het proces hoe flauw dat misschien ook klinkt. Aan de juiste dingen werken, kritisch blijven, de stijgende lijn doortrekken en steeds iets beter worden, dan komen de mooie resultaten vanzelf.”

Luiten: “Een toernooi winnen, stijgen naar de top-100 van de wereld en uiteindelijk de top-50 in. Nu ik fysiek eindelijk weer helemaal in orde ben heb ik er alle vertrouwen in dat het mogelijk is.”

 

Starttijden Abu Dhabi Championship

 

ShotTracker!

 

Hier worden golffans blij van: de DP World Tour introduceert ShotTracker, dus gedetailleerde informatie van de slagen van alle spelers.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.