Topgolf

Al je vragen over golf op tv in 2022

Ook dit jaar zendt Ziggo Sport weer heel veel golftoernooien uit, maar wel minder toernooien live van de PGA Tour. Het goede nieuws: meer aandacht voor vrouwengolf op de LPGA.

Waarom is het golf vanuit Hawaii deze week niet te zien op Ziggo Sport?! Veel teleurgestelde Nederlandse golfliefhebbers stelden die vraag toen bleek dat het Sentry Tournament of Champions, het eerste toernooi van de PGA Tour in 2022, niet live te zien was op het golfkanaal. Daarom zes vragen – en uiteraard de antwoorden - over golf op de televisie in 2022.

Deze week wordt het Sony Open gespeeld op de PGA Tour, maar in de tv-gids van Ziggo Sport Golf zie ik geen uitzending gepland staan. Wat is er aan de hand?

Het antwoord is even voor de hand liggend als ontnuchterend: een kwestie van uitzendrechten. De PGA Tour heeft een overeenkomst gesloten met Discovery en het gevolg daarvan is dat Ziggo Sport dit jaar nog maar tien toernooien van de PGA Tour live mag uitzenden.

 

Welke toernooien zijn dat dan?

De FedEx Cup play-offs, de Arnold Palmer Invitational en The Memorial waren niet beschikbaar, van de overige toernooien op de speelkalender van de PGA Tour mocht Ziggo Sport er tien uitkiezen en dat zijn uiteraard de meest aansprekende geworden. Het eerste toernooi dat live wordt uitgezonden is het Farmers Insurance Open eind deze maand. 

 

Maar ik wil alle toernooien van de PGA Tour live zien! Wat moet ik nu doen?

De beste optie is een abonnement nemen op Golf.tv, de streamingdienst die Discovery is gestart nadat de overeenkomst met de PGA Tour was beklonken. De kosten zijn ongeveer acht euro per maand.  

 

Welke toernooien zendt Ziggo Sport Golf nog wel uit in 2022?

Schrijf je even mee? Live alles van de DP World Tour (voorheen European Tour), de vier majors bij de mannen (Masters, PGA Championship, US Open en The (British) Open, The Players, de World Golf Championships, de Presidents Cup en dus tien reguliere toernooien van de PGA Tour. Vier majors bij de vrouwen worden ook live uitgezonden en een aantal reguliere toernooien van de LPGA, het circuit waar Dewi Weber en Anne van Dam (vooralsnog beperkt speelrecht in 2022) actief zijn. Naast veel live golf zendt Ziggo Sport ook ruime samenvattingen uit van alle toernooien van de PGA Tour, Champions Tour, Korn Ferry Tour, Challenge Tour, LPGA Tour, magazines (denk aan PGA Tour The Cut) en official films van de grote evenementen.  

 

Kan je al die toernooien ook zien op Golf.tv als je een abonnement neemt?

Nee. Golf.tv heeft voor Nederland alleen de uitzendrechten van de PGA Tour en de DP World Tour, niet van de majors (m/v), de World Golf Championships, Presidents Cup en de LPGA. 

 

Dit is toch allemaal heel onhandig en verwarrend en als ik alles van de PGA Tour wil zien wordt het er ook niet goedkoper op?!

Tsja, helaas gaan die dingen zo nu de live sportuitzendrechten steeds gewilder worden. Er zal in de toekomst ongetwijfeld meer gaan veranderen, maar voor dit jaar en zo goed als zeker ook voor 2023 is dit de situatie wat betreft golf op tv in Nederland. Denkend aan 2023: de rechten voor de Ryder Cup die volgend jaar gespeeld wordt in Rome heeft Ziggo Sport al verworven. 

 

Hopelijk zijn alle vragen over golf op tv hiermee beantwoord, zo niet mail naar redactie@golf.nl