Topgolf

Anne van Dam: ‘Ik kom sterker terug’

Voor Anne van Dam was 2021 een heel teleurstellend golfjaar met verlies van haar tourkaart op de LPGA. GOLF.NL vroeg Anne wat er misging en hoe ze kijkt naar de toekomst.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Wie denkt dat Anne van Dam bij de pakken neerzit nu ze slechts beperkt speelrecht heeft op de LPGA zit er helemaal naast. De 26-jarige golfster klinkt door de telefoon vanuit haar woonplaats Orlando opmerkelijk monter. “Het verlies van mijn tourkaart was een enorme tegenvaller, maar het is natuurlijk niet het einde van de wereld. Nadat ik in 2015 professional ben geworden, heb ik mezelf ieder jaar verbeterd. Nu moet ik even een stap terug doen, maar ik ben echt de weg niet kwijt en kom hier honderd procent zeker sterker uit.”

 

Van Dam eindigde afgelopen seizoen op plek 110 op de jaarranglijst van de LPGA en moest de gang maken naar de Q-Series. In die slopende marathon over 144 holes wist ze geen Tourkaart te veroveren. “Ik baalde daar natuurlijk heel erg van, het duurde wel een paar dagen voor ik die teleurstelling had verwerkt. Na twee jaar volledig speelrecht je kaart verliezen is natuurlijk niet wat je verwacht.”

 

Hoe groot was de druk tijdens die Q-Series?

“Iets minder groot dan je misschien denkt omdat ik wist dat ik hoe dan ook een status zou houden op de LPGA. Mijn resultaten waren het hele seizoen niet goed, dan weet je dat het tijdens de Q-Series waarschijnlijk ook een moeilijk verhaal wordt. Ik heb gevochten voor iedere slag, maar het was niet voldoende. Heel spijtig, toch kijk ik zeker niet met een negatief gevoel terug op het afgelopen jaar.”

 

Want?

“Veel aspecten van mijn spel zijn enorm verbeterd. Ik snap dat dat raar klinkt als je puur naar mijn scores kijkt, maar het is echt zo. Ik begon het afgelopen seizoen ook met heel hoge verwachtingen, was ervan overtuigd dat ik kansen zou krijgen om een toernooi te winnen. Alle onderdelen van mijn spel voelden zo enorm goed en ik was fysiek ook beter dan ooit. Tijdens de trainingen ging het allemaal geweldig, maar eenmaal in de baan wist ik zelden te scoren.”

 

Heb je daar een verklaring voor?

“De eerste toernooien speelde ik aan de westkust op greens met poa annua (straatgras, redactie). Ik had daar totaal geen vat op, kreeg geen bal in de hole. Mijn lange spel was heel sterk, zestien, zeventien greens in regulation in een ronde en dan +4 op mijn scorekaart, ontzettend frustrerend. Ik ging cuts missen, het vertrouwen in mijn spel werd gaandeweg het seizoen steeds iets minder, ik kwam in een neerwaartse spiraal en heb dat niet weten om te buigen.”

 

Met een indrukwekkend gemiddelde van 266 meter was je van de tee de langste op de LPGA in 2021. Maar in de categorie Driving Accuracy eindigde je op plek 157, bijna onderaan.

“Als je zo ver slaat als ik dan is je afwijking natuurlijk automatisch ook groter… Die verre drives zijn een groot wapen, ik lig soms veertig tot wel vijftig meter verder dan andere speelsters. Ik maakte vorige jaar meer dan genoeg birdies en eagles, maar ook te vaak hoge scores op holes vooral omdat ik fairways miste. Zo is het eigenlijk het hele seizoen gegaan.”

 

 Sean Foley is nu ruim een jaar je swingcoach. Tevreden over die samenwerking?

“Ja. Sean is een waanzinnig goede coach, hij werkt niet voor niets met een groot aantal topspelers (o.a. Justin Rose, Lydia Ko, redactie). Ik ben met Sean gaan werken omdat ik onder druk mijn swing niet kon vertrouwen. Ik maakte heel snel progressie, daarom begon ik vorig jaar met zo veel vertrouwen aan het seizoen. Zoals gezegd kwam het er in de baan vaak niet uit, maar ik ben absoluut blij met de swingveranderingen die we hebben doorgevoerd, je moet kijken naar de lange termijn. Ik zie Sean zeker niet iedere week, hij is ook heel druk. Maar ik wil sowieso niet te afhankelijk worden van een coach, wil vooral zelf mijn swing kennen. Sean checkt mijn swing geregeld en geeft drills voor de trainingen, dat werkt heel goed.”

 

Je kreeg de laatste paar jaar op social media talloze complimenten, je swing zou de beste en mooiste van de wereld zijn. Hoe heb je dat ervaren?

“Complimenten krijgen is leuk, maar al die aandacht doet wel iets met je, zeker als de prestaties minder worden. Werken met Sean geeft op een bepaalde manier ook extra druk. Hij is een high profile coach, staat volop in de schijnwerpers en is naar buiten toe heel uitgesproken over de spelers met wie hij werkt. Als Sean op social media schrijft dat ik een van de beste speelster van de wereld kan worden, is dat aan de ene kant heel mooi om te horen maar de verwachtingen worden wel opgeklopt.”

 

Zelf ben je niet of nauwelijks in de media te zien of te horen geweest de afgelopen maanden. Een bewuste keuze?

“Ja. Ik vond het niets toevoegen om interviews te geven.”

 

Maar het Nederlandse golfpubliek wil wel graag weten hoe het met Anne van Dam gaat…

“Dat snap ik, en ik ben ook zeker niet bang om mijn verhaal te doen als het een periode wat minder goed gaat. Maar ik had er nu even geen behoefte aan. Ik heb bewust ook nauwelijks nog iets gelezen van wat er over mij werd geschreven of naar social media gekeken. Ik krijg voornamelijk positieve reacties, maar soms ook bizar negatieve berichten. Een enkele keer heb ik op het punt gestaan op iemand te reageren, maar uiteindelijk heb ik het niet gedaan want het is toch zinloos. Het hoort er kennelijk bij als je in Nederland topgolfer bent, ik weet dat Joost (Luiten, red) ook van die negatieve berichten krijgt. Joost trekt zich er niets meer van aan, dat lukt mij ook steeds beter maar soms raakt het me toch nog.”

 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Een bericht gedeeld door Anne van Dam (@annievdam)

 

Weet je al welke toernooien op welk circuit je gaat spelen dit jaar?

“Op de LPGA kom ik sowieso in acht toernooien, hopelijk nog iets meer. Het Schots Open en de ISPS Handa World Invitational in Noord-Ierland staan op de kalender van zowel de LPGA als de Ladies European Tour, in die twee toernooien kom ik via mijn status op de Ladies European Tour. Daarnaast zal ik voor bepaalde toernooien op de LPGA de Monday Qualifier spelen, een wedstrijd over achttien holes en de twee beste speelsters komen in het hoofdtoernooi. Mijn eerste kans is eind januari voor de Gainbridge LPGA in Florida.”

 

Heb je overwogen om te kiezen voor een vol seizoen op de Ladies European Tour waar je al vijf toernooien hebt gewonnen, op dat circuit domineren, vertrouwen opdoen en daarna terug naar de LPGA?

“Nee. Ik zal zeker een aantal toernooien in Europa spelen, maar ik krijg genoeg mogelijkheden op de LPGA. Na een paar maanden volgt er al een re-ranking, als ik in de eerste toernooien van dit jaar goed presteer, verbeter ik mijn status en kom ik daarna in bijna alle toernooien. Het kan heel snel gaan en ik heb er ook alle vertrouwen in dat dat gaat gebeuren.”

 

In de categorie Putting Average ben je vorig jaar op plek 149 geëindigd, op de greens moet het dan wel een stuk beter?

“Klopt. Ik werk nu aan het putten met Stephen Sweeney, een coach die ook een aantal bekende spelers op de PGA Tour begeleidt (o.a. Shane Lowry en Joaquin Niemann, red). In mijn laatste toernooien was ik op de greens al een stuk beter, ik ga zeker door met Stephen.”

 

Twee, drie fairways per ronde meer raken en iets meer putts holen dan is Anne van Dam in no time terug op de LPGA en kan ze meedoen om de overwinning?

“Zeker weten, en dat gaat er ook van komen. Ik blijf keihard werken en heb heel veel zin in dit jaar.”

Lees meer over
Topgolf LPGA Anne van Dam