Go For Green

Denk mee voor een groenere golfwereld

Op golfbanen wordt op alle fronten hard gewerkt om de sport nog duurzamer te maken. Soms kunnen kleine aanpassingen al een groot verschil maken. Heb jij een goeie tip of wil je meedenken? Dan nodigen we je graag uit!
Beeld: Koen Suyk

Beeld: Koen Suyk

Duurzame sporten? Dan denk je misschien aan hardlopen, wielrennen, surfen en zo zijn er nog wel een paar. Allemaal sporten die je zo in de natuur kunt doen zonder dat je een grote ecologische voetafdruk achterlaat.

Anders is dat met sporten die een accommodatie nodig hebben, zoals voetbal, tennis, hockey, volleybal, zwemmen, en ook golf. Je ontkomt bij deze georganiseerde sporten haast niet aan belasting van het milieu. Maar de sportbranche kan wel aan een aantal knoppen draaien om (nog) eco-vriendelijker te worden. Denk aan aanpassingen aan clubhuizen, bewuste keuzes in het onderhoud van de accommodatie en in de spullen die gebruikt worden én (het stimuleren van) duurzamer gedrag van de sporter.

Biodiversiteit

De golfwereld is zich daar al goed van doordrongen en veel golfbanen zetten zich in om hun steentje bij te dragen, met duurzame clubhuizen, meer lockers om golfers te stimuleren met de fiets te komen, oplaadpalen op de parkeerplaatsen en bewustere voeding in het restaurant. En al decennialang wordt het onderhoud van de tees, fairways en greens steeds duurzamer en veel banen dragen zelfs bij aan het vergroten van de biodiversiteit. De golfbanen lopen daarin voorop en hebben een voortrekkersrol in de sport.

Bij de golfers wordt dit wel erkend; uit onderzoek van de NGF blijkt dat 65% golf duurzaam vindt. Van de niet-golfers vindt 34% golf duurzaam. Een iets hoger percentage van de golfers (69%) vindt dat golf niet schadelijk is voor de natuur, terwijl 29% van de niet-golfers dat denkt.

Denktank

Dat het altijd beter kan, is geen geheim. Daarom hebben we in de campagne Go For Green een aantal ambities vastgesteld. Om die ambities waar te maken, kunnen wij (de NGF, GOLF.NL en alle clubs en banen) duurzame tips heel goed gebruiken. Daarom nodigen we golfers uit om een eenmalige denktank te vormen voor een nog groenere golfwereld. Wil je meedenken en brainstormen over aanpassingen op golfbanen die een duurzaam resultaat opleveren, op de korte of langere termijn?

Brainstorm mee!

Dan nodigen we je graag uit een e-mail te sturen naar goforgreen@golf.nl. We willen in 2022 twee brainstorms organiseren met ieder een groep van circa 20 golfers.

Lees meer over
Go For Green Natuur