Topgolf

First timers #10: eindelijk een beker voor Floris de Haas

Het einde van het jaar nadert, dus is het tijd om terug te blikken. In ‘First timers’ spreken we met topgolfers die in 2022 iets voor het eerst gepresteerd of meegemaakt hebben. Floris de Haas (34) beleefde in september op De Gelpenberg de mooiste golfweek uit zijn carrière op de Pro Golf Tour.

Kun je ons meenemen door de week en dan vooral de laatste dag?
"De Gelpenberg is een vrij tactische en snelle golfbaan. Ik wist daardoor dat er kansen lagen voor mijn spel. Met de allergrootste focus ben ik die week de baan in gegaan. Ik had het idee als het een keer gaat gebeuren, dan kan het hier."

Je had dus al veel vertrouwen?
"Mijn spel is degelijk, maar focus is nog steeds het allerbelangrijkste. Kijk naar jongens als Dustin Johnson of Patrick Cantlay. Zij zijn dan in een soort trance. Op De Gelpenberg heb ik mij vrij weinig met het publiek bemoeid en ben ik als een soort asociale autist door die baan heen gegaan. Toch was de sfeer echt geweldig. Mijn vriendin en ik sliepen in onze camper op de golfbaan. Er waren zo'n honderd vrijwilligers en toeschouwers aanwezig. Uiteindelijk stond ik na twee rondes drie slagen achter de leider. Op de laatste dag begonnen de birdies te vallen."

Floris de Haas met vrijwilligers op De Gelpenberg

Je begon de laatste ronde met een birdie en maakte bogey op hole 6. Dacht je toen dat het lastig ging worden?
"Als je de eerste vijf holes daar in par speelt, doe je het goed. Na de bogey op zes ging ik gewoon door. Op de volgende hole viel de birdie weer, omdat het putten goed was. En daarna ook birdies op 8, 9 en 10. Toen werd het wel serieus en dacht ik: nu zal ik wel bovenaan staan."

Was er geen leaderboard in de baan?
"Jawel, maar ik keek er zo min mogelijk op. Het leaderboard in mijn hoofd is redelijk overheersend. Ik vind het heel moeilijk om dat soort dingen uit te schakelen. Na goede saves en wat mazzel op 11 en 12 maakte ik een birdie op de makkelijke par 5 13e. En gelukkig ook een birdie op 16. Daarna bleef ik ook redelijk agressief op 17 en 18. Na mijn laatste putt dacht ik gewonnen te hebben... Maar toen was daar ineens de Fransman Mathis Pansart. Hij maakte zelfs nog bijna een birdie op de laatste om met -11 te winnen. Gelukkig mocht ik een play-off spelen tegen hem."

Ik was vooral blij dat ik elke bal raakte. Er stond gigantisch veel spanning op

Je won op de derde play-offhole, maar je had eerder al kunnen winnen.
"Op de eerste play-offhole maakten we allebei par. Op de tweede maakte hij par en had ik 1,5 meter voor de overwinning. Helaas drukte ik die putt eruit."

Wat ging er vóór en na de putt door je hoofd?
"Ik speelde iets te snel. Ik had beter mijn tijd kunnen nemen. En ik maakte de verkeerde beslissing door de putt rechts op de lip te mikken in plaats van rechtdoor. Bovendien was het een slechte puttingstroke. Maar ik was vooral blij dat ik elke bal raakte. Er stond gigantisch veel spanning op."

Op de volgende hole won je toch. Hoe ging dat moment?
"Ik had een buitenkansje van een meter of vijf. Die bal putte ik heel lekker en hij rolde heel mooi over de kale, hobbelige, snelle green midden in de hole. Dat was niet normaal!"

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Een bericht gedeeld door Floris de Haas (@golfenmetdehaas)


Wat ging er toen door je heen?
"Ik heb zes jaar les gegeven en in die periode heb ik vaak gedacht dat het leuk zou zijn om een internationaal golftoernooi te winnen. Met die motivatie ben ik weer wedstrijden gaan spelen. Eerder was ik slechts tweede geworden op deze tour. Tweede worden en winnen is toch een heel groot verschil. Ik had het gevoel dat er nog wat unfinished business was tussen mij en het spelen op tour."

Wat heeft het gedaan voor je vertrouwen?
"Dat valt mee. Het is vooral een bevestiging dat ik een goede keuze heb gemaakt door weer te gaan spelen, dat ik de goede kant op aan het wandelen ben."

Het is je helaas niet gelukt om een tourkaart voor Challenge Tour of DP World Tour te bemachtingen op de Qualifying School. Waar richt je je wel op in 2023?
"Waarschijnlijk wordt het een combinatie van Nederlandse wedstrijden van PGA Holland, de Pro Golf Tour, Alps Tour en een aantal starts op de Challenge Tour."

Je gaat in ieder geval nog niet terug naar het lesgeven?
"Nee, voorlopig niet. Ik heb zo veel dingen die nog beter kunnen. Dat is niet normaal. Er zit nog veel meer in."

Wat zou jij volgend jaar voor het eerst willen presteren of meemaken?
"De cut halen op het Dutch Open. Dat is echt een van mijn doelen. Dus ik wil aan toernooidirecteur Daan Slooter laten weten: Floris doet graag mee!"