Topgolf

First timers #9: Zhen Bontan wint Players Experience

Het einde van het jaar nadert, dus wordt het tijd om terug te blikken. In ‘First timers’ spreken we met topgolfers die in 2022 iets voor het eerst gepresteerd of meegemaakt hebben. Zhen Bontan was met een piepjonge partner de beste tijdens de Players Experience op het Big Green Egg Open.

Hoe heb je de Players Experience ervaren?
"Ik vond het heel erg leuk. De Players Exprience startte na de cut, in het weekend. Dat is even aanpassen, omdat je halverwege een toernooi bent. Er komt opeens een extra spelvorm bij. Ik speelde met een jong meisje; ik zag mijn jongere ik weer spelen." 

Kon je kiezen met wie je samen speelde?
"Nee. Dat wil ik ook niet. Voor sommige tourspelers was het lastig, de ene amateur was veel te zenuwachtig, de andere kon niet zo goed golfen. Sommige amateurs pakten steeds de bal op. In die gevallen vroegen de pro's zich af waarom de Players Experience georganiseerd werd." 

Is het volgens jou beter om het voorafgaand aan het toernooi te doen of tijdens de eerste twee rondes?
"Ik denk eerder na het toernooi, en dan een clinic of masterclass. Dat kan ook waardevol zijn. Of misschien moeten alleen jonge meiden spelen die echt potentie hebben."

Jij speelde met de 12-jarige Angelina. Jullie wonnen de Players Experience. Was dat een verrassing?
"Ik denk dat we achteraf niet zo doorhadden hoe de spelvorm precies werkte. Wij hoorden dat de amateur de bal mocht oppakken als ze geen lagere score dan de professional kon maken. Achteraf bleek het met handicapverrekening te zijn. Op een aantal holes heeft Angelina de bal opgepakt terwijl ze nog punten kon verdienen. Desondanks speelden we allebei goed en op zondag beter dan op zaterdag. Toen kwam het nog meer samen en dan is het grappig dat je uiteindelijk wint."

Was je erg onder de indruk van je partner Angelina?
"Zeker. Ik kon het tegelijkertijd relativeren, want ik heb het zelf ook meegemaakt. Ik herinnerde me dat je niet zo door hebt wat er allemaal gebeurt. Het was mooi om dat weer een beetje te kunnen ervaren. En ik zag bijvoorbeeld dingen die ze nog mist. Dat was voor mij herkenbaar."

Kun je een speciaal moment noemen?
"Niet echt één moment maar ik vond het bijzonder dat zij heel onbevangen was. 'Sla de bal gewoon rechtdoor, dan komt die er vanzelf wel.' Ze benaderde soms de green op een manier die ik niet meer zou doen. Bijvoorbeeld door een lage bal te slaan, terwijl ik alleen maar aan een hoge bal dacht. Bij het putten ging zij staan en sloeg. Het maakte niet uit of het twee, zes of tien meter was."

De bal eindigde op 60 centimeter van de hole. Daar maakte ze een supermooie birdie

Hielp jij wel met het lezen van de lijnen?
"Ik heb aangegeven dat zij mij alles mocht vragen, maar dat deed ze niet echt. Op jonge leeftijd - zeker als je niet zo'n prater bent - doe je vaak je eigen ding. Voor mij was het belangrijk dat zij het naar haar zin had. Als het goed gaat, moet je het vooral zo laten. Ik knoopte af en toe een gesprekje aan, maar dat ging niet zo diep."

Welke slag van haar is jou echt bijgebleven?
"Dat is een heel mooie. Op de par 3 negende sloeg zij een lage bal en die rolde onder de bomen door zo de green op. De bal eindigde op 60 centimeter van de hole. Daar maakte ze een supermooie birdie. Met handicapverrekening was dat een eagle en daarmee trokken we de score heel hard naar beneden."

Je won niet zomaar iets, want jullie kregen allebei een Big Green Egg. Ben je daar blij mee?
"Het is echt een mooie. Je hebt voor het koken op de Egg geduld nodig, maar dat wordt beloond. Op mooie dagen wil ik de tijd er wel voor uittrekken."

Zelf speelde je ook heel goed. Zeker in het weekend steeg je veel plaatsen. In hoeverre had de ontspanning samen met Angelina daar invloed op?
"In golf moeten alle onderdelen een beetje op hun plek komen. Vanaf de tee kun je recht zijn, maar als je vanaf daar nooit de green haalt, wordt het lastig. En als dat allebei goed gaat, moet je ook nog goed putten. Anders maak je vooral makkelijk parren, maar daar scoor je niet mee. Mijn gevoel verandert heel erg als ik een goede putt maak, zeker in een vroeg stadium. Dan kan ik daarna voor mijn gevoel nóg betere ballen slaan."

Gebeurde dat bij jou op zaterdag of zondag?
"Vooral op zaterdag. Toen kon ik mijn kansen beter verzilveren. Op vrijdag moest ik geen gekke dingen doen om de cut te halen. Dat was een belangrijk doel, omdat ik het in 2021 niet had gehaald. Op zaterdag viel het samen en op zondag stond ik vol vertrouwen op de eerste tee. Mijn doel werd om een totaalscore van level par te maken en uiteindelijk werd het zelfs net iets beter. Dat was heel fijn om het toernooi op die manier af te sluiten."

Zhen Bontan

Was het je hoogtepunt van het seizoen?
"Dat vind ik lastig om te zeggen. De ervaring is heel anders dan op de tour waar ik zelf speel, de LET Access. Maar voor de periode was het zeker een hoogtepunt, omdat ik de maand ervoor geen goede resultaten had geboekt. Het was fijn om goede rondjes te maken in eigen land."

Betekende het iets voor je dat je beste Nederlandse werd met de achtste plaats in het Big Green Egg Open?
"Daar ben ik niet mee bezig geweest. Het is natuurlijk fijn als Nederlanders het goed doen in eigen land. Pasqualle Coffa begon goed, waardoor er eigenlijk heel het toernooi een Nederlandse in de top heeft gestaan. Dat is belangrijk voor het Nederlandse golf."

Wat heeft dat gedaan voor het vervolg van je seizoen?
"Ik heb het zeker meegenomen. Rondes onder par doen meer met mij dan steady level par of +1. Ik heb geen slecht seizoen gehad, maar het was ook niet bijzonder. Het is duidelijk dat er verbeterpunten zijn. Ik ben ieder geval weer een stapje beter dan vorig seizoen. Daar ben ik uiteindelijk heel erg blij mee."

Wat zou je volgend jaar voor het eerst willen presteren of meemaken?
"Dat begint met Qualifying School op zaterdag 17 december. Ik wil een volledige kaart op Ladies European Tour bemachtigen. Ik weet dat het erin zit en ik moet één week stabiel spelen. Eigenlijk hetzelfde als bij het Big Green Egg Open, dat het iedere dag een beetje beter wordt. Maar bij Q-School kan de spanning hoog oplopen en dan is het eigenlijk fijner dat je de eerste twee dagen sterk begint en steady kan afsluiten."

Lees meer over
Topgolf LET LETAS