Topgolf

First timers #3: indrukwekkend spel van talent Sofie Nooij

Nu in het najaar de wedstrijdkalender op zijn einde loopt, wordt het tijd om terug te blikken. In ‘First timers’ spreken we met topgolfers die in 2022 iets voor het eerst gepresteerd of meegemaakt hebben. Jeugdspeelster Sofie Nooij (14) maakte in de Players Experience op het Big Green Egg Open veel indruk aan de zijde van winnares Anna Nordqvist.
Beeld: Edwin Vermaas

Beeld: Edwin Vermaas

Je werd op zaterdag en zondag ingedeeld bij wereldtopper Anna Nordqvist. Wanneer hoorde je dat je met haar mocht spelen?
"Vrijdagavond pas via de mail. Ik was natuurlijk helemaal blij en ik had er meteen zin in."

Het was ook wel spannend, denk ik?
"Ja, op de eerste afslag was ik heel zenuwachtig. Zelf had ik een bepaalde verwachting van mijn spel. Daar kwam nog bij dat ik met Anna speelde en het vele publiek. Dat zijn dan extra's waar je mee moet dealen."

Ging die eerste afslag goed?
"Haha, nee! Maar daarna kon ik het van mij afzetten en ging het goed."

Anna en jij leken een heel goede connectie te hebben. Hoe was die ervaring voor jou?
"Ik liet haar gewoon haar spel spelen. Als zij naast mij kwam lopen om even te praten, was het steeds gezellig. Ik vond haar heel aardig en open. Ze was ook echt geïnteresseerd in mij. Het blijkt dat zij erg openstaat voor de jeugd. Ze wil echt een voorbeeld zijn voor ons."

Was het extra leuk omdat Anna het toernooi wist te winnen?
"Dat heeft mij ook iets meer in de spotlights gebracht. Ik voelde ook de spanning op de laatste tee toen zij par moest maken om te winnen. Knap hoe zij zo rustig bleef door gewoon de fairway en green te raken op dat moment."

Het is eigenlijk voor iedereen die mij traint, en voor mezelf ook, een mysterie waarom ik zo ver sla

Als je één moment van het Big Green Egg Open eruit moet pikken. Wat is dat?
"De birdieputt die ik maakte op hole 18 op zondag met iedereen eromheen. Het was voor mij echt het hoogtepunt. Bij mijn approach ging door mijn hoofd dat ik niet een superslechte bal moest slaan. En dan ligt-ie opeens op drie meter. Maar het gaat natuurlijk om Anna, dat zij par zou maken. Daardoor ging ik putten zonder verwachting en toen ging de bal erin. Dat was supermooi."

Je bent pas vier jaar aan het golfen en je slaat al ontzettend ver. Anna zei zelfs dat je verder slaat dan zij. Hoe lukt jou dat?
"Het is eigenlijk voor iedereen die mij traint, en voor mezelf ook, een mysterie waarom ik zo ver sla. Vanaf het eerste moment sloeg ik al best wel ver, van nature. Het heeft er altijd al ingezeten."

Wat doe je dan technisch zo goed?
"Mijn pro zegt dat er bij mij op het moment van impact zo veel kracht en snelheid achter zit, dat die bal met veel snelheid vertrekt. Op het laatste moment lanceer ik en zet ik af van de grond. Daardoor maak ik veel snelheid."

Verbaasde het je dat je soms daadwerkelijk verder sloeg dan Anna?
"Dat was superleuk. Ook andere pro's hadden zoiets van 'wow, zij slaat ver'. Maar je moet de bal natuurlijk ook recht slaan."

Is je driver je favoriete club?
"Het is mijn wapen, maar ik kom nu op het punt dat ik op veel banen mijn driver niet meer kan slaan. Op de landingspunten wordt het te smal, is er precies een dogleg of ligt er een bunker."

Heeft de ervaring op het Big Green Egg Open je geholpen in de rest van het seizoen?
"Zeker, want ik heb best wat ervaring op gedaan met druk en verwachtingen. Die heb ik meegenomen naar internationale wedstrijden."

Podje Golf Big Green Egg Open
Beeld: Edwin Vermaas

Was de druk bij het Big Green Egg Open het hoogst of is dat meer als je een wedstrijd speelt waar de prestatie belangrijker is?
"Ik denk dat het NK tot en met 15 mij meer druk gaf. Van mezelf moest ik winnen. Dan wil je natuurlijk niet falen. Ook van anderen kreeg ik druk, want zij zeiden dat ik sowieso ging winnen. Dat helpt niet altijd."

Daar ben je goed mee omgegaan, want je won met vijftien (!) slagen voorsprong.
"Ja, ik speelde prima. Ik heb niet heel aanvallend gespeeld. De laatste ronde begon ik met best wat slagen voorsprong. Toen besloot ik rustig te spelen en de anderen fouten laten maken. Hole per hole en proberen overal par te maken."

Wat wil je volgend jaar voor het eerst presteren of meemaken?
"Ik zou meer internationale wedstrijden willen spelen, zodat ik internationaal beter kan zien waar ik sta. En ik wil weer zo goed mogelijk scoren met zo min mogelijk mega grote fouten."

Heb je die fouten te veel gemaakt dit seizoen?
"Het was soms jammer dat ik goed speelde, dan stond ik bijvoorbeeld +4 na 15 holes. Maar dan liep ik met +7 van de baan af en zijn die laatste drie holes best wel pijnlijk. Dat zijn momenten die beter kunnen."

Lees meer over
Topgolf LET Vrouwengolf