Topgolf

Luiten en Besseling solide op Old Course

Joost Luiten en Wil Besseling staan na dag 1 van het Alfred Dunhill Links Championship naast elkaar in de subtop van het klassement. Samen maakten ze slechts één bogey, alleen Besseling liet er op de 'Road Hole' een toe.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Kingsbarns, de Old Course van St. Andrews en vooral Carnoustie kunnen drie ‘tricky’ linksbanen zijn, maar dan moet er wel wind staan. Vandaag was dat vooral midden op de dag nagenoeg niet het geval en dus konden de heren van de European Tour vrolijk hun gang gaan, samen met ‘hun’ amateur. Joost Luiten speelt zoals elk jaar weer met sponsor Wijnand Pon en aan zijn zijde begon de Nederlandse nummer 1 sterk aan het toernooi. Halverwege de eerste negen kwam de klad er met twee birdies in en op 10 vond hij er nog een, om na zeven nieuwe pars zijn bogeyvrije ronde af te sluiten met een birdie op de bekende 18de. Met -4 staat Luiten net buiten de top-20 uitstekend gepositioneerd voor de naar alle waarschijnlijkheid iets winderigere dag van morgen op Carnoustie en de rest van de Alfred Dunhill Links. 

Datzelfde was te zeggen voor landgenoot Wil Besseling, die deze week het maximale uit zijn invite wil halen in dit met 5 miljoen dollar gedoteerde toernooi. De West-Fries speelt ‘de links’ net als bij zijn debuut in 2019 samen met Ruud Gullit en dook direct onder par op St. Andrews. Met een eagle en nog een birdie lag Besseling (-4 na 6) al vroeg op koers voor een topronde, maar de stap richting de echte top van het leaderboard zal hij op de volgende dagen moeten gaan maken. Uiteindelijk kwam ook hij op -4 uit, na de bogey op de 'Road Hole' (17) weggepoetst te hebben met een birdie aan het einde. 

Veel vlaggetjes op -8

Niet minder dan vier golfers delen na dag 1 de leiding: een Belg (Nicolas Colsaerts), een Engelsman (Tyrrell Hatton), een Spanjaard (Adri Arnaus) en een Chinees (Haotong Li). Laatstgenoemde speelde dit seizoen veertien toernooien en haalde daarin geen enkele keer de cut, dus zijn 64 (-8) op Kingsbarns kwam toch wel erg uit de lucht vallen. Hatton spoelde met dezelfde score op Carnoustie de kater van de verloren Ryder Cup weg. Op zijn tweede negen had hij slechts 29 slagen nodig. 

Leaderboard

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.