Equipment

Veters of BOA?

Wat is beter? De klassieke veter of het innovatieve BOA-sluitsysteem? GOLF.NL ervaart 'BOA' in de BIOM H4 van Ecco.
Beeld: ECCO Golf

Beeld: ECCO Golf

Wat is het?

De BIOM H4 van Ecco gooide dit jaar hoge ogen dankzij het moderne en sportieve design. Voor de H4 analyseerde het Deense merk 2.500 voetscans om tot het beste ontwerp te komen, waarbij de voet op een natuurlijke manier kan afwikkelen.

De nieuwe leest - die volgens Ecco voelt als een tweede huid om de voet, alsof je helemaal geen golfschoen aan hebt - sloeg aan.

Om nog meer golfers te verleiden voor de 'hybrid revolution' (oftewel een schoen zonder spikes die je ook buiten de baan kunt dragen) komt het merk met een BOA-versie van de Biom H4. 

Wat is er nieuw?

Aan de H4 zelf is niets veranderd. Het verschil zit puur in het BOA-sluitsysteem,  het innovatieve alternatief voor de klassieke veters. 

De technologie vond zijn oorsprong in een snowboardlaars in 2001. Tegenwoordig zijn er zo'n 300 merken - inclusief een aantal golfmerken - die BOA-sluitingen in hun schoenen hebben. Dat het gepatenteerde BOA-systeem vooral heel erg groot is in de outdoorwereld en in het wielrennen is niet gek, het systeem kan goed tegen een stootje, water en vuil. 

Hoe werkt het? Met een draaiknop draai je de schoen dicht, en ja, hier komen ook veters (of eigenlijk draden) aan te pas, die meestal van lichtgewicht textiel of roestvrij staal zijn. Het grootste voordeel is vanzelfsprekend: je hoeft je veters niet meer te strikken. Door aan de knop te draaien trek je de veters strak, en dat kan heel nauwkeurig. Bij het afstellen hoor je het herkenbare geluid, een klik. Met een simpele beweging waarbij je de draaiknop omhoog drukt is de schoen weer los.

De BOA-knop bij de Biom H4 van Ecco zit bovenop de tong. Bij andere modellen kan deze ook aan de achterkant op de hiel zitten of aan de zijkant. Ook onder de professionals (zo ook Joost Luiten in het verleden) zijn er spelers die een BOA-sluiting prefereren. 

Wat vinden wij?

Is een golfschoen met een BOA-sluiting een betere golfschoen? Dat hangt helemaal af van wat je belangrijk vindt. Een groot voordeel is dat je snel in en uit je schoen kan. Geen gedoe meer met (natte) veters, ook niet met koude handen of als het slecht weer is in de winter. Paar keer draaien aan de knop en je bent klaar. Ook tijdens het spelen is het handig om je schoen na een paar holes juist even wat strakker te draaien, of juist losser.

Een ander pluspunt van de sluiting is dat de hele schoen goed sluit en de druk gelijk over je voet wordt verdeeld, terwijl je bij sommige veterschoenen alleen de bovenkant goed kan sluiten. Ook fijn: nooit meer struikelen over een losse veter.

Of de looks van een schoen met BOA er op vooruit gaan, is heel persoonlijk. Sommige golfschoenen stralen met een BOA-sluiting nog iets meer 'tech en sport' uit. Wat ons betreft is dat bij de Biom H4 niet het geval, maar de voordelen wegen daar voldoende tegen op.

Zijn er dan ook nadelen? Tuurlijk. Een veter (bijvoorbeeld met een leuke kleur) heb je zo vervangen, maar bij een schoen met BOA is de schoen eigenlijk direct onbruikbaar. Het vervangen van het sluitsysteem is mogelijk (via boafit.com), maar dat kost logischerwijs tijd. Daarnaast zijn schoenen met een BOA-sluiting duurder (in dit geval € 30) dan de standaard versie. 

Is functionaliteit belangrijk en maakt het je niet uit hoe de schoen eruit ziet? Dan is het gemak van BOA een groot voordeel, zeker op de Biom H4, die wat ons betreft al heel erg geslaagd was door het comfort en de waterdichtheid. Het is natuurlijk nog steeds zo dat de pasvorm van de schoen zelf het belangrijkste is, en niet de sluiting. Natuurlijk blijft de klassiek geveterde schoen bestaan, al is het alleen maar omdat deze voor veel mensen er beter uitziet. Mocht je echter van gemak houden, dan moet je een schoen met 'BOA' zeker een keer proberen, en dan is de Biom H4 een goede kandidaat.

Prijs & productinformatie

De nieuwe BOA-optie is er voor heren in een zwarte of witte kleur (zie onder). Voor dames is er zwart en wit/silver grijs (zie openingsfoto). BOA geeft een levenslange garantie op het sluitingsysteem.

Heren BOA: € 209,99 (standaard versie €179,99)
Dames BOA: € 199,99 (standaard versie €169,99)

De Biom H4 BOA is vanaf nu verkrijgbaar in golfshops.

Meer weten?
nl.ecco.com

De voorraden in de Ecco online webshops zijn momenteel zeer laag. Klik op de link hierboven om een fysieke winkel in Nederland te vinden. 

Lees meer over
Equipment