Nieuws

'De bal verrolt tijdens mijn swing!'

In 'Vraag het aan GOLF.NL' komen de beste en leukste golfvragen aan bod! Heb je een vraag? Stuur een mail naar redactie@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram).
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

'Onze baan heeft nogal wat schuine kanten vanwege heuvels langs de green. Maar ook is de baan vanwege de vele regen hobbelig geworden. Het overkwam mij onlangs twee keer dat op het moment dat ik de swing had ingezet, de bal verrolde en de slag compleet mislukte. Dit is overmacht. Je kunt de swing niet meer stoppen. Mijn vraag: telt de slag of mag je deze over doen? Ik kan het niet vinden in de regels en mijn vrienden geven verschillende antwoorden!' - Fred Jacobs via redactie@golf.nl

"Het is natuurlijk in de eerste plaats vervelend dat golfballen zulke vervelende liggingen hebben maar daar valt bij een baan die nog niet in topconditie is, weinig aan te doen. Afhankelijk van de oorzaak en het moment van het verrollen van de bal geven de regels het volgende aan voor situaties buiten de green.

  • Als de club dicht bij de bal op de grond wordt gezet of het gras of een los natuurlijk voorwerp raakt en de bal verrolt daarna onmiddellijk, dan geven de regels aan dat de speler dit veroorzaakt moet hebben en daarvoor één strafslag moet bijtellen volgens Regel 9.4b. Regel 9.3a geeft aan dat de speler de bal dan moet terugplaatsen. Let op: het niet terugplaatsen en het spelen van de bal als deze op een andere positie tot stilstand komt levert een totaal van twee strafslagen op volgens Regel 14.7: het spelen van een verkeerde plaats.
  • Indien de bal begint te bewegen nadat de speler zijn slag begonnen is en deze ook afmaakt, dan moet de bal gespeeld worden waar deze terechtkomt volgens Regel 9.1b. Hier geldt echter ook dat als de beweging van de bal veroorzaakt is door de speler bij het plaatsen van de club dicht bij de bal, er zoals hierboven beschreven nog een strafslag bijkomt volgens Regel 9.4b bij. Er is geen enkele regel die toestaat een slag opnieuw te doen in dergelijke gevallen en de slag zal altijd tellen.
  • Het advies dat we spelers in dit soort gevallen geven is om eigenlijk net als in een bunker de club niet op de grond te zetten. Zolang de grond, het gras of andere losse natuurlijke voorwerpen rondom de bal niet aangeraakt worden dan kan niet aangenomen worden dat de speler de bal heeft doen bewegen en dan volgt er geen straf en moet de bal gespeeld worden waar deze weer tot stilstand komt. 


Jan Visser, voorzitter handicap & regelcommissie NGF

p.s. Bekijk ook zeker even deze video

'Ik mail jullie naar aanleiding van aflevering 13 over het long driven met Bob de Boef. Mijn vraag is namelijk of Bob in wedstrijden zelf ook een driver met 5° loft gebruikt? Ik probeer me namelijk voor te stellen of ik zelf geschikt ben voor deze tak van sport. Ik heb van mijn 11e tot 15e intensief gegolft waarna ik ben gaan focussen op school en contactsport. Toen ik vijf jaar later weer begon met golfen kwam ik erachter dat ik vanwege de krachttraining en groei een stuk verder kon slaan dan anderen. Echter golf ik niet veel samen met andere mensen en heb ik totaal geen idee hoe ver echt ver is. Met mijn 8.5° graden driver land ik op een drivingrange ongeveer op 200-250 meter. Daarnaast ben ik benieuwd of er normaliter evenementen worden georganiseerd en onder welke organisatie? Zijn er bijvoorbeeld ook amateurevenementen waar mensen aan deel kunnen nemen? Ik ben dus benieuwd hoe je begint met deze tak van het mooie spelletje golf. Mochten jullie hier informatie over hebben dan hoor ik dit graag!' - Hugo Troost via podje@golf.nl

"Met 'gewoon' golf gebruik ik zelf een driver van 8,5 graden. Door de combinatie van hoge clubsnelheid en de positieve angle of attack (= het raken van de bal in een opwaartse beweging) gaan de ballen daarmee nog steeds heel erg hoog. Met longdrive wedstrijden gebruik ik inderdaad een driver van 5,5 graden. De serieuze toppers hebben bij een wedstrijd met gemak vijftien drivers bij zich met verschillende shafts en ook verschillende clubhoofden. Zo kunnen zij er voor kiezen om bij tegenwind met slechts 3 graden loft te spelen bijvoorbeeld.

Het is heel moeilijk om puur afstand te vergelijken, maar met een carry van 250 meter met drivingrangeballen lijkt het er in ieder geval op dat er potentie is. Het beste kun je kijken naar de clubhoofdsnelheid. Je kent vast wel een pro of clubfitter die een trackman heeft staan, ga daar dan eens wat ballen slaan. Als je met een gewone driver meer dan 120 mijl per uur (mph) clubhoofdsnelheid haalt, dan heb je in ieder geval voldoende snelheid om te gaan longdriven. Uiteraard moet je het dan nog verder opvoeren met wat swing- en materiaalaanpassingen waardoor je naar de 130 mph en hoger kunt gaan. Als je met een gewone driver maximaal 110 mph slaat, dan doe je het nog steeds heel behoorlijk maar dan zul je het bij een longdrivewedstrijd zwaar gaan krijgen. Als je tussen de 110 en 120 mph zit, dan hangt het er van af hoeveel 'rek' er nog zit in je swing om je snelheid op te voeren naar minimaal 130 mph.

Wat betreft de wedstrijden: op dit moment ligt alles stil, maar het gaat hopelijk volgend jaar weer helemaal los met toernooien en wellicht een nieuwe tour. De LDET (Long Drive European Tour) is helaas gestopt in 2019, het is afwachten of er iets voor in de plaats komt. Vaak worden er lokaal toernooien georganiseerd door Longdrive Pro's die goede connecties hebben met een golfclub. Het circuit van longdrivepro's is niet zo groot, het zijn er zo'n vijftig in Europa en als er een keer ergens een toernooi is dan houden we elkaar aardig op de hoogte. Het leuke is wel dat er bij elk pro-toernooi ook een amateurtoernooi wordt georganiseerd, om nieuwe deelnemers de kans te geven om het te proberen (zo ben ik zelf ook begonnen). Als er in Nederland een toernooi georganiseerd wordt, dan kun je er redelijk vanuit gaan dat dit op GOLF.NL aangekondigd wordt!"

Bob de Boef

 

Helaas geeft deze video (zie onder, red.) bijvoorbeeld geen antwoord op een hekje dat op de baan is geplaatst ter afscherming van bijvoorbeeld schapen... Hoe werkt het daar? Kun je dan vanuit het schaapsveld (binnenzijde hek) toch droppen op de baan (buitenzijde hek) Niet dichter bij de hole, maar wel minder obstakels.....? ;-) - Arnold Rodenburg, via YouTube 

"Dat hangt af van hoe de commissie het gebied gedefinieerd heeft. Meestal is het hele gebied grond in bewerking dat begrensd wordt door een hek waaruit meestal ook niet gespeeld mag worden. In dat geval moet er buiten het gebied gedropt worden, waarbij ook de belemmering van het hek automatisch is meegenomen. Om het spelen uit grond in bewerking te verbieden moet er een plaatselijke regel zijn.

Als er wel uit zo'n grond in beperking gebied gespeeld mag worden, dan kan je kiezen:

  • het gebied ontwijken en dan moet er buiten het hek gedropt worden;
  • vanuit het gebied spelen en als je daarbij last hebt van het hek, dan kan je apart het hek ontwijken en hangt het af van waar het dichtstbijzijnde punt zonder belemmering zich bevindt. Dit kan zowel binnen als buiten de omheining zijn. Hier heeft de speler dan geen keuze.


Als extra: in het geval dat het hek makkelijk te verplaatsen is, dan is het een los obstakel en dat moet verplaatst worden en mag niet ontweken worden. Indien het onder spanning staat om de schapen binnen te houden kan je het als een vast obstakel beschouwen.  Als er alleen een hek staat dat als een vast obstakel beschouwd kan worden en verder is het gebied niet gedefinieerd, dan mag men alleen het hek ontwijken en dan hangt het af van waar het dichtstbijzijnde punt zonder belemmering zich bevindt. Dit kan zowel binnen als buiten de omheining zijn. Hier heeft de speler dan geen keuze."

Jan Visser, voorzitter handicap & regelcommissie NGF

De video waar de vragensteller een vraag over had: