Topgolf

Wie speelt waar? Week 10

Een voorbeschouwing op de toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn, kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

11 – 14 European Tour, Commercial Bank Qatar Masters, Education City GC, Doha, Qatar. Prijzengeld: $1.500.000 Leaderboard

11 – 14 PGA Tour, The Players Championship, TPC Sawgrass, Ponte Vedra Beach, Florida. Prijzengeld: $15.000.000 Leaderboard

Op de hoogte blijven van al het laatste topgolfnieuws? Volg ons op twitter voor updates gedurende de week! 

11 – 14 European Tour, Commercial Bank Qatar Masters, Education City GC, Doha, Qatar. Prijzengeld: $1.500.000 

Na ruim een maand (of nog langer) aan de zijlijn gezeten te hebben, is het nu eindelijk weer tijd om te knallen voor het grootste gedeelte van de regulars op de European Tour. De komende weken richting The Masters staan in het teken van twee dicht op elkaar geplande toernooien in Kenia, maar allereerst strijkt de bubbel neer in Qatar. Wat er vervolgens na Augusta staat te gebeuren is overigens nog onduidelijk. Vanwege de onzekerheid rond de toernooien in Spanje en Portugal door reisrestricties en andere maatregelen, overweegt de Tour uit te wijken naar Florida voor een reeks toernooien. De tijd zal het leren, nu gaat de focus eerst op Qatar.

Water en veel bunkers

Sinds vorig jaar is niet langer de Doha Golf Club het strijdtoneel van de Qatar Masters, maar de Education City Golf Club aan de andere kant van de stad. Op de door José María Olazábal ontworpen baan komt het water veelvuldig in het spel en bleek accuratesse vorig jaar de sleutel tot succes. Ben je slordig van tee tot green, dan zou je zomaar te maken kunnen krijgen met één van de 91 soms grote bunkers of waste areas.

Nederlands kwintet ruikt kans

In een door het gelijktijdige Players Championship betrekkelijk zwak veld, ruiken de Nederlanders hun kans. Voor Wil Besseling, Lars van Meijel (allebei met een nieuwe caddie aan de tas), Darius van Driel en Daan Huizing geldt de Qatar Masters als officiële seizoensopener, terwijl Joost Luiten er in het Midden-Oosten al drie toernooien op heeft zitten. Gaat Besseling in 2021 door met het bestijgen van de rankings van het Europese golf? En kunnen de andere landgenoten dit jaar wat meer punten vergaren, nu de rankings niet meer ‘bevroren’ zijn? Deze vragen zullen in de loop van het seizoen beantwoord worden, te beginnen in Qatar.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 09:30-14:30, za en zo 10:00-14:30

Leaderboard

Een bericht gedeeld door Wil Besseling (@wilbesseling)

11 – 14 PGA Tour, The Players Championship, TPC Sawgrass, Ponte Vedra Beach, Florida. Prijzengeld: $15.000.000

“De beste ronde ooit op TPC Sawgrass die niemand zich zal herinneren.” Zo noemde GolfDigest de spectaculaire 63 (-9) van Hideki Matsuyama vorig jaar op de openingsdag. Het betekende een evenaring van het baanrecord, maar diezelfde dag nog werd na veertien uur lang (!) crisisberaad in het clubhuis de stekker uit The Players getrokken. Aanleiding was het oprukkende coronavirus, dat de PGA Tour vervolgens drie maanden stil zou leggen. Op één dag na precies een jaar later keert het hele circus terug voor het ‘flagship event’ van het Amerikaanse circuit.

Johnson favoriet, sterke debutanten

Zoals we gewend zijn van het toernooi dat zichzelf graag ‘de vijfde major’ noemt, verwelkomt de iconische baan in Ponte Vedra Beach ook dit jaar weer één van de sterkste deelnemersvelden in de sport. Op Tiger Woods, Matthew Wolff en de geblesseerde Brooks Koepka na is iedereen die je op TPC Sawgrass zou verwachten erbij. Nummer 1 van de wereld Dustin Johnson voert het lijstje favorieten bij de bookmakers aan, vlak voor Bryson DeChambeau die in de ‘winning mood’ is. Of wordt het een van de debutanten? Collin Morikawa, Viktor Hovland, Will Zalatoris, Christiaan Bezuidenhout en Robert MacIntyre zijn slechts een paar van de 31 spelers die nog nooit de druk van de roemruchte 17de eilandgreen voelden.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 18:00-00:00, za 19:00-00:00, zo 18:00-23:00

Leaderboard

Wanneer start welke tour?

De rest van de Nederlandse topgolfers moet nog even wachten op de start van het seizoen. Maar voor je het weet vliegt en rolt de bal ook weer op de Challenge Tour, Alps Tour en de andere circuits.

• Challenge Tour: 22 april, Limpopo Championship
• Symetra Tour: 18 maart, Carlisle Arizona Women's Golf Classic
• Alps Tour: 23 maart, Springt Series Italy 1
• Ladies European Tour: 13 mei, South African Open
• PGA Tour Latinoamérica: 25 maart, Mexican Open
• Pro Golf Tour: April, Egypte
• Kalender LET Access nog niet bekend

Datums belangrijkste toernooien

Laten we hopen dat we dit jaar ook weer toernooien mét enthousiast en uitbundig publiek zien op de vijf continenten. Wat zijn de datums die je alvast in je agenda moet zetten?

• The Masters: 8-11 april
• Big Green Egg Dutch Ladies Open: 30 juni tot 3 juli
• The Open: 15-18 juli
• Olympische Spelen mannen: 29 juli tot 1 augustus
• Olympische Spelen vrouwen: 4-7 augustus
• B-NL Challenge Trophy: 26-29 augustus
• Solheim Cup: 4-6 september
• KLM Open: 16-19 september
• Ryder Cup: 24-26 september