Topgolf

Huizing in het oranje naar Ierse titel! 

Daan Huizing mag zich voor de derde keer in zijn loopbaan winnaar noemen op de Challenge Tour! Na een play-off rekende de 30-jarige Nederlander af met zijn Spaanse tegenspeler in de Irish Challenge. Ook voor Joost Luiten en Wil Besseling waren er mooie klasseringen in Denemarken.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Met een achterstand van drie slagen begon Daan Huizing aan de laatste ronde op de lastige zeebaan van Portmarnock Links. De in het oranje gehulde golfer uit Soest maakte al snel zijn intenties kenbaar door op drie van zijn eerste vier holes een birdie te noteren. Daarmee was het gat gedicht, maar door een bogey op een par-5 had hij alsnog een sterk slot nodig om in de race te blijven. Gelukkig had Huizing nog wat overschot. Met twee birdies, waarvan één op de slothole, speelde hij zich naar -9 en daarmee was hij de leider in het clubhuis. Allen Eduard Rousaud wist die score even later te 'matchen' voor een play-off. De twee gingen terug naar de tee van 18, waar het vervolgens snel gedaan was. De Spanjaard maakte bogey en daarmee was het pleit beslecht. Huizing tikte zijn par binnen en zuchtte eens diep om het te laten bezinken.

Giga-stap

"Dit voelt heerlijk", aldus Huizing vanuit zijn huurauto op weg naar het vliegveld. "We speelden op een geweldige golfbaan en ik speelde zelf ook geweldig goed, zeker in de beslissende fase. Dit is een giga-stap naar een kaart voor de European Tour in 2022. Ik ben al bijna zeker van promotie, het is nu zaak de komende weken goed te blijven spelen en snel honderd procent zekerheid te krijgen."

Met zijn overwinning in Ierland verdiende Huizing 35.200 euro. Op de Road to Mallorca, de jaarranglijst, staat hij nu derde. Aan het einde van het seizoen promoveert de top-20 naar de European Tour. 

Play-off

Huizing besloot de vierde ronde met een birdie op hole 18, maar hij had geen moment het gevoel dat dat voldoende zou zijn voor een play-off. "Ik wist de score van de andere spelers niet. We moesten deze week zelf onze holescores invoeren omdat er te weinig vrijwilligers waren. Je kon op dat apparaatje ook het leaderboard bekijken tijdens de ronde maar dat heb ik bewust niet gedaan. Ik dacht na die birdie op hole 18 dat mijn score van -9 misschien goed zou zijn voor een derde plaats, maar tot mijn verrassing werd het een play-off."

In die verlenging maakte Eduard Rousaud drie putts voor een bogey, Huizing had vervolgens een putt van ongeveer zestig centimeter voor de winst. "Ik stond wel een beetje te shaken bij die putt, maar gelukkig kreeg ik de bal in de hole." Voor de golfer uit Soest is het de derde  overwinning op de Challenge Tour na zeges in Noord Ierland en de Oekraïne in 2013.

Juiste keuze

Een paar weken terug besloot Huizing na overleg met zijn team zich dit jaar volledig op de Challenge Tour te richten. Huizing: "Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar de afgelopen weken soms wel spijt van had. Ik bleek met mijn status in de meeste toernooien te komen van de European Tour, zelfs in het British Masters. Dan is het even slikken als je naar de Challenge Tour moet maar nu kan ik zeggen dat het de juiste keuze is geweest."

Leaderboard

European Tour

Voorafgaand aan zijn vierde ronde wist Joost Luiten dat er nog alles mogelijk was, maar dat hij wel iets bijzonders nodig had om nog aanspraak te kunnen maken op de winnaarscheque in Denemarken. De omstandigheden waren echter ideaal, zo bleek al in de ochtend, en de Nederlandse nummer 1 deed vanaf de start precies wat hij nodig had om de druk op te voeren. Na een birdie op hole 1 legde hij ook op 4 de bal naast de pin, om met een derde birdie op 5 (de makkelijkste hole van de baan) naar -12 te gaan. Halverwege stond Luiten op die score dan ook gedeeld tweede in een grote achtervolgende groep, maar in het restant riepen een paar bogeys zijn goede ronde een halt toe. Hij wist de week in Denemarken wel nog in stijl af te sluiten met een eagle op de korte par-4 17de voor -12 en T15.

Sterke finish Besseling

Dat was twee slagen voor Wil Besseling. Voor de lange Noord-Hollander gebeurde er aanvankelijk weinig in het Deense zonnetje. Met één birdie en verder louter parren consolideerde hij zijn positie in de middenmoot, maar na de turn vond de golfer uit Hoorn alsnog de weg naar boven. Vier birdies op de weg terug brachten Besseling de top-20 in.

Wiesberger wint

In de loop van de slotronde werd wel duidelijk dat de overwinning Bernd Wiesberger niet meer kon ontgaan. De hoogst geklasseerde speler in het veld (nummer 65 van de wereld) begon als leider aan de slotdag en deed vervolgens meer dan genoeg om de concurrentie op afstand te houden: -21. De Oostenrijker, een goede vriend van Luiten, verdedigde zo met succes zijn titel uit 2019 in Denemarken.

Leaderboard