Topgolf

Mickelson maakt sprookje compleet!

Phil Mickelson (50) heeft voor een regelrechte sensatie gezorgd door het PGA Championship te winnen. 'Lefty' was de 'last man standing' op Kiawah Island en werd daarmee de oudste majorwinnaar in de golfgeschiedenis. Anne van Dam eindigde haar week in Virginia tegelijkertijd knap in de top-20.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

De finaleronde van het 103de PGA Championship was vanaf het begin bloedstollend spannend. Niemand was zeker van zijn plek op Kiawah Island, waar een winderige Ocean Course wederom zijn tanden liet zien. Al snel leken er echter nog een paar kanshebbers over te zijn gebleven: Phil Mickelson, Brooks Koepka, Louis Oosthuizen en Kevin Streelman. De ene na de andere two-shot swing zorgde voor een nieuwe wending, waaronder op hole 5. Mickelson bracht de aanwezige fans hier in extase met een sublieme hole-out vanuit het zand. Na een nieuwe birdie op 10 was het gat vier slagen. Kon dit nog misgaan voor publiekslieveling 'Lefty'?

Phil maakt het nog spannend

Nee, zo bleek, al maakte Mickelson het nog erg spannend op de weg terug naar het clubhuis waar de Wanamaker Trophy op hem stond te wachten. Na ingeleverde slagen op 13 en 14 was het gat met Oosthuizen nog maar twee slagen en dat was ook de marge op de tee van 18. Ondertussen had ook flightgenoot Koepka zich weer op -4 gevoegd, maar een allerlaatste plottwist bleef uit. Omsingeld door een in deze tijden onwerkelijke galerij van duizenden (soms iets te) gepassioneerde fans voegde hij een nieuw hoofdstuk toe aan zijn illustere carrière.

'Altijd geloofd dat het mogelijk was'

Na 2005 won Mickelson op 50-jarige leeftijd opnieuw het PGA Championship, zijn zesde major. En dat met broer Tim aan de tas. Zijn caddie was dan ook een van de eerste personen die hij na afloop bedankte, na zijn vrouw. "Wat is dit een geweldig gevoel. Ik heb altijd geloofd dat het mogelijk was, al zei alles en iedereen me dat het niet zo was."

Leaderboard

LPGA Tour

Anne van Dam lag na drie rondes golf nog altijd op koers voor een topnotering op de River Course. Dat de leiders uit het zicht waren verdwenen was wel duidelijk, maar in de subtop was nog altijd veel mogelijk. Hoewel de start met birdie nog veelbelovend was, kon de Arnhemse geen 'charge' meer maken op het leaderboard. Ze bevond zich vrijwel de hele ronde op of rond de beginscore van -3: dan weer net eronder, dan weer net erboven. Na vier birdies en vier bogeys sloot Van Dam haar week in Williamsburg (Virginia) af met een ronde level par en daar bleek helemaal niets mis mee te zijn. Ze steeg zowaar een paar plekjes om op T16 uit te komen. Dat betekende haar beste resultaat van het seizoen en heel wat plekken winst op de jaarranking van de LPGA.

Eerste zege Wei-Ling Hsu

Het Pure Silk Championship werd uiteindelijk een prooi voor Wei-Ling Hsu (-13). De 26-jarige speelster uit Taiwan leidde al na dag 1 én 3, en stond ook na de slotronde op het hoogste treetje. Het was de eerste LPGA-zege voor de nummer 108 van de wereld, die daarvoor niet met de minste speelsters afrekende. Moriya Jutanugarn en Jessica Korda kwamen tot op respectievelijk twee en drie slagen van Hsu.

Leaderboard 

Symetra Tour

Dewi Weber had in de IOA Classic het beste voor het laatst bewaard. Ze startte de slotdag in Longwood (Florida) buiten de top-30, maar maakte geen foutje meer. Wel vond ze verdeeld over de ronde vier birdies voor een 67 (-4) en een totaalscore van -3. Dat bleek uiteindelijk goed te zijn voor een keurige top-10 notering en de nodige dollars. Bovenaan het leaderboard moest een play-off de beslissing brengen. Met een birdie op de eerste extra hole won de Amerikaanse Allison Emrey van haar landgenote Amanda Doherty.

Leaderboard