Topgolf

Van Driel kan niet meer klimmen

Twee dubbel-bogeys stonden een goed einde van de Betfred British Masters in de weg voor Darius van Driel. Met Richard Bland kreeg het toernooi op The Belfry een emotionele winnaar. In een nat Zuid-Afrika draaien Romy Meekers en Pasqualle Coffa ondertussen nog altijd mee in de middenmoot.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Darius van Driel had zijn draai gevonden op The Belfry. Op zijn laatste tien holes op zaterdag had hij geen slag meer ingeleverd en ook vandaag hield hij zijn kaart in de Engelse ochtend aanvankelijk goed 'schoon'. Achttien holes was hij inmiddels bogeyvrij, toen hij op de par-4 9de een 6 noteerde en de turn maakte in +1 voor de ronde. Die slag leek Van Driel op de weg terug naar het clubhuis weer te gaan winnen, maar een nieuwe dubbel op 18 zorgde voor een toch wat tegenvallend einde van de week in de West Midlands. Met een totaalscore van level par zakte hij uit de top-50.

Emotionele zege voor Bland

Met een hoop spelers dicht op elkaar bovenaan de rangschikking beloofde het een spannende finale te worden, en dat was precies wat er gebeurde in Sutton Coldfield. De British Masters draaide uit op een play-off tussen Richard Bland, de ervaren rot die in twee decennia nog nooit won op het hoogste niveau, en Guido Migliozzi, twee jaar geleden de man die Van Driel van de zege afhield in de Belgian Knockout. Na zijn afslag op de eerste extra hole zag Bland de bui vermoedelijk alweer hangen. Hij kwam in een oude divot terecht, maar sloeg vervolgens een fraaie herstelslag naar de green. Niet veel later gaf zijn Italiaanse opponent zijn putt te veel vaart mee, waardoor Bland aan een par genoeg had.

In zijn 478ste toernooi op de European Tour was het eindelijk prijs voor de 48-jarige Engelsman, geboren op een half uur rijden van The Belfry. "Ik kan dit moment niet beschrijven. Ik heb het gewoon gedaan", vertelde een zichtbaar geëmotioneerde Bland direct na de beslissende putt. In 2018 had hij nog zijn speelrecht verloren en moest hij zich via de Challenge Tour terugvechten. Daar hoeft hij zich voorlopig in ieder geval geen zorgen meer om te maken.

Leaderboard

De Nederlandse golfster Romy Meekers tijdens het nationaal kampioenschap strokeplay op Houtrak
Beeld: Golfsupport.nl

Ladies European Tour

Met het Big Green Egg Open in het vooruitzicht, zien we de komende weken ook weer enkele Nederlandse golfsters in actie op de Ladies European Tour, dat deze week het seizoen aftrapt in Zuid-Afrika. In het Investec South African Women's Open, dat ook meetelt voor de Sunshine Tour, houden Romy Meekers (foto) en Pasqualle Coffa de Nederlandse eer hoog.

Meekers staat er van de twee landgenotes voorlopig het beste voor op Westlake Golf Club. Hier was het andermaal lastig spelen, waardoor de jonge Utrechtse prof met +3 voor de dag en +12 totaal een aantal posities aan het winnen was. Met nog één hole te spelen moest 'moving day' in Kaapstad echter onderbroken vanwege de hevige regenval. Ook Coffa (+4 en +13 totaal) moet zondag al wat eerder naar de baan komen om haar ronde af te ronden, want toen de hoorn werd geblazen had ook zij nog één hole te spelen. Drievoudig winnares Lee-Anne Pace deelde op dat moment de leiding met de Sloveense Pia Babnik op +2.

Leaderboard


Livebeelden van het toernooi zijn deze week te zien op het YouTube-kanaal van de Ladies European Tour