Topgolf

Wie speelt waar? Week 22

Een voorbeschouwing op de toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn, kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

5 – 7 European Tour, Porsche European Open, Green Eagle Golf Courses, Hamburg. Prijzengeld: €1.200.000 Leaderboard

3 – 6 PGA Tour, The Memorial Tournament, Muirfield Village Golf Club, Dublin, Ohio. Prijzengeld: $9.300.000 Leaderboard

3 – 6 Majors, US Women’s Open, The Olympic Club, San Francisco, Californië. Prijzengeld: $5.500.000 Leaderboard

3 – 5 Ladies European Tour, Jabra Ladies Open, Evian Resort Golf Club, Évian-les-Bains,  Frankrijk. Prijzengeld: €200.000 Leaderboard

3 – 6 Challenge Tour, D+D Real Czech Challenge, Golf & Spa Kunětická Hora, Dříteč, Tsjechië. Prijzengeld: €200.000 Leaderboard

3 – 5 LET Access Series, Amundi Czech Ladies Challenge, Golf & Spa Resort Konopiste, Bystrice, Tsjechië. Prijzengeld: €37.500 Leaderboard

1 – 3 Pro Golf Tour, Dreamland Pyramids Classic, Dreamland Golf Resort, Caïro, Egypte. Prijzengeld: €30.000 Leaderboard

4 – 6 Amateurs, Polish International Men’s Amateur Championship, Modry Las Golf Club, Modry Las, Polen. Leaderboard

4- 6 Amateurs, Polish International Ladies’ Championship, Modry Las Golf Club, Modry Las, Polen. Leaderboard

Op de hoogte blijven van al het laatste topgolfnieuws? Volg ons op twitter voor updates gedurende de week! 

5 – 7 European Tour, Porsche European Open, Green Eagle Golf Courses, Hamburg. Prijzengeld: €1.200.000 

Voor de golfers van de European Tour wordt het een iets andere week dan ze gewend zijn. Niet alleen wordt het Porsche European Open over slechts 54 holes beslist, ook liggen de speeldagen iets anders door de coronamaatregelen in Duitsland. Onze oosterburen zetten het Verenigd Koninkrijk recent namelijk op hun ‘rode lijst’. Die verplicht een reiziger uit dat land tot een quarantaineperiode, tenzij iemand het betreffende land al tien dagen of langer geleden heeft verlaten. Naar het schijnt zou dit ongeveer een derde van het veld geraakt hebben en dus wordt van zaterdag tot maandag gespeeld in Hamburg. 

2.000 fans

Na Engeland, Ierland en een baan in Beieren, heeft het Porsche European Open alweer een paar jaar zijn thuis gevonden op de Porsche Nord Course. Op deze lastige baan zullen voor de drie speeldagen telkens tweeduizend toeschouwers welkom zijn. Dat is significant, want het is alweer van oktober 2019 geleden dat er nog eens fans welkom waren bij een European Tour-toernooi dat daadwerkelijk op dit continent gehouden wordt.

Vier Nederlanders in mooi veld

En die fans kunnen hun geluk niet op, want de organisatie (ongetwijfeld met wat hulp van de hoofdsponsor) heeft voor een mooi startveld gezorgd. Paul Casey komt naar Hamburg om zijn titel te verdedigen, terwijl ook Abraham Ancer (nummer 21 van de wereld) zijn opwachting maakt. Henrik Stenson draait in Duitsland warm voor het Scandinavian Mixed dat hij volgende week samen met Annika Sörenstam host en natuurlijk is ook Martin Kaymer erbij. Namens Nederland doen de ‘usual suspects’ mee: Joost Luiten, Wil Besseling, Darius van Driel en Lars van Meijel. Het eerste toernooi dat Luiten tien jaar geleden op het hoogste niveau won werd (hetzij noodgedwongen door het weer) ingekort naar 54 holes, wie weet ligt dit format hem dus wel!

Televisie: Ziggo Sport Golf: za en zo 13:30-18:00, ma 14:00-18:00

Leaderboard

3 – 6 PGA Tour, The Memorial Tournament, Muirfield Village Golf Club, Dublin, Ohio. Prijzengeld: $9.300.000 

Nog tijdens de slotronde van het Memorial Tournament, werd vorig jaar begonnen met de renovatie van Muirfield Village. Onder het toeziend oog van stichter Jack Nicklaus zelf werden fairways herzien, net als greenside bunkers en de greens zelf, zo’n 140 nieuwe bomen geplant en nog meer. Door dit alles zal ‘The House That Jack Built’ nóg wat langer spelen, als een sterk PGA Tour-veld hier deze week terugkeert voor de 46ste editie van het toernooi. En dat terwijl Muirfield een jaar geleden al het moeilijkst speelde in decennia. Kortom, dat belooft wat! Nog een ‘fun fact’: voor bezoekers is het mogelijk om ter plekke gevaccineerd te worden.

Rits aan wereldtoppers

Met hierna nog maar één toernooi te gaan voor het US Open op Torrey Pines, is het niet zo gek dat een groot deel van de wereldtop deze week de reis naar Ohio maakt. Bryson DeChambeau, regerend kampioen Jon Rahm, Rory McIlroy, Justin Thomas, Hideki Matsuyama, Collin Morikawa, Xander Schauffele, Patrick Reed en Jordan Spieth… allemaal zijn ze erbij op Muirfield. Vooral Dustin Johnson wordt dan weer gemist.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 21:00-01:00, za en zo 18:30-00:00

Leaderboard

3 – 6 Majors, US Women’s Open, The Olympic Club, San Francisco, Californië. Prijzengeld: $5.500.000 

Bij je debuut in een major direct winnen. Voor veel golfers is het niet weggelegd, maar A Lim Kim flikte het vorig najaar in het US Women’s Open. En hoewel dit het oudste van de vijf majors is, deed dit kampioenschap nooit eerder de illustere Olympic Club aan. Wel speelden de mannen op de bijna honderd jaar oude Lake Course al vijf keer hun US Open, meest recent in 2012 toen Webb Simpson zijn eerste en nog altijd enige major wist te winnen. De beboste baan ligt op een berg, dus verwacht spectaculaire uitzichten over San Francisco.

Verhaallijnen

Voorafgaand aan zo’n groot toernooi zijn er natuurlijk altijd een aantal storylines waar de Amerikanen van smullen. Zo wordt er bijvoorbeeld erg uitgekeken naar de verrichtingen van Chloe Koveleskey. Zij is pas 14 jaar oud, maar kwalificeerde zich door constant ‘bommetjes’ van zo’n 260 meter te slaan vanaf de tee. Verder is er de return van Michelle Wie West in een major, al miste zij bij de drie events die ze recent speelde telkens de cut. Wie woont tegenwoordig in San Francisco, wellicht kan dat in haar voordeel uitpakken. 

Inbee Park favoriet

Alle grote namen zijn er vanaf donderdag bij op Olympic Club. Jin Young Ko, Sei Young Kim, de zusjes Korda én Jutanugarn, Brooke Henderson, Lydia Ko, Danielle Kang, Lexi Thompson en ga zo maar door. De grote favoriete bij de bookmakers is echter Inbee Park en dat is niet zo gek. Zij eindigt in dit kampioenschap de laatste jaren bijna altijd in de top-10. Anne van Dam moeten we ook deze week helaas weer missen…

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 01:00-05:00, za en zo 00:00-04:00

Leaderboard

3 – 5 Ladies European Tour, Jabra Ladies Open, Evian Resort Golf Club, Évian-les-Bains,  Frankrijk. Prijzengeld: €200.000 

Van een majortoernooi gaan we nu over naar een major venue. De Ladies European Tour doet deze week namelijk de Evian Resort Golf Club aan, jaarlijks het decor van het Evian Championship. Op deze schitterende baan in de Franse Alpen zijn in de loop der jaren al veel speciale dingen gebeurd en nu gaan de vrouwen van de LET een nieuw hoofdstuk aan de geschiedenis toevoegen. Wie treedt er in de voetsporen van gelauwerde speelsters als Annika Sörenstam, Paula Creamer, Suzann Pettersen, Lydia Ko en de huidige nummer 1 van de wereld Jin Young Ko?

Bontan & Coffa

Wellicht lukt het één van de Nederlanders, die dankzij het Big Green Egg Open dat deze maand op de Rosendaelsche wordt gehouden een invitatie hebben gekregen voor dit toernooi. Deze week mag Zhen Bontan voor haar kans gaan, samen met wederom Pasqualle Coffa. Die laatste sprak in een interview op de site van de LET Access Series recent over haar liefde voor het golf, haar gedroomde vierbal met Rory McIlroy, Tiger Woods en Anne van Dam, en nog veel meer zoals haar doelen. “Ik vind het lastig om specifieke doelen te formuleren, maar uiteindelijk wil ik natuurlijk volledige status voor de LET. Dat wil ik echt zó graag. In Zuid-Afrika heb ik een paar rondes met Lee-Anne Pace (tienvoudig LET-kampioen, red.) gespeeld en zij zei me dat ik hier thuishoor. Mits ik de juiste mindset heb is het volgens haar een kwestie van tijd. Om dat van zo iemand te horen is echt geweldig. Ik denk dat dat mijn volgende stap is: echt geloven in mezelf.” Lees het interview hier.

Leaderboard

3 – 6 Challenge Tour, D+D Real Czech Challenge, Golf & Spa Kunětická Hora, Dříteč, Tsjechië. Prijzengeld: €200.000 

Na wat alweer zijn vierde zegetocht op de Challenge Tour was, heeft Daan Huizing besloten een weekje vrij te nemen van toernooigolf – en dat neemt uiteraard niemand hem kwalijk. In zijn nieuwste toernooivlog (zie onder) jubelt hij begrijpelijkerwijs nog wat na, terwijl twee andere landgenoten wel de trip naar Tsjechië zullen maken: Robbie van West en Lars Keunen. Die laatste miste bij alle drie de Challenge Tour-toernooien van de South African Swing de cut, maar eindigde recent dan wel weer twee keer keurig in de top-20 op de Alps Tour. Wie weet zit het hem deze week in het pittoreske Dříteč ook eens mee op een nog hoger niveau.

Leaderboard

3 – 5 LET Access Series, Amundi Czech Ladies Challenge, Golf & Spa Resort Konopiste, Bystrice, Tsjechië. Prijzengeld: €37.500 

Van alle Europese circuits, heeft de LET Access Series het langst moeten wachten op de start van het nieuwe seizoen. Deze week is het dan eindelijk zover in Tsjechië, met de eerste van in totaal veertien toernooien. Pasqualle Coffa zal in het gros van deze toernooien ook actief zijn, maar zoals bekend speelt zij dus weer op de LET. Namens Nederland is de hoop daarom gevestigd op Romy Meekers en Lizzy Peeters, die nog de status van amateur heeft. Zij zal ongetwijfeld inspiratie hebben gehaald uit de prestatie van Lucie Malchirand afgelopen week. Als amateur wist de jonge Française het Ladies Italian Open te winnen op het hoogste niveau. Volgende week komt ook Mayka Hoogeboom de Nederlandse afvaardiging versterken.

Leaderboard

Datums belangrijkste toernooien

Laten we hopen dat we dit jaar ook weer toernooien mét enthousiast en uitbundig publiek zien op de vijf continenten. Wat zijn de datums die je alvast in je agenda moet zetten?

• Big Green Egg Dutch Ladies Open: 30 juni tot 3 juli
• The Open: 15-18 juli
• Olympische Spelen mannen: 29 juli tot 1 augustus
• Olympische Spelen vrouwen: 4-7 augustus
• B-NL Challenge Trophy: 26-29 augustus
• Solheim Cup: 4-6 september
• KLM Open: 16-19 september
• Ryder Cup: 24-26 september