Topgolf

‘Mixed bag’ voor Anne, Wil en Lars

Heel kort mocht Anne van Dam proeven aan de top-10 in het Evian Championship, maar door een minder tweede gedeelte staat ze na 18 holes in de middenmoot. Ook Wil Besseling en Lars van Meijel hadden op hun beurt een 'onrustige' eerste dag qua scores in Wales.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Om veel betere condities hadden de vrouwelijke golfers niet kunnen vragen voor de eerste rondgang in het vierde major van het jaar. Op een zonnige Evian Resort Golf Club in Franse Alpen waren er volop mogelijkheden om te scoren, al begon Anne van Dam zelf wat rustiger. Vijf keer verscheen er een par op de Arnhemse kaart, voordat ze de goede kant op begon te bewegen. Met birdie-birdie-bogey-eagle sprong ze naar -3, waarmee ze in de top-10 aan haar tweede negen begon. Daar werd Van Dams goede reeks helaas al snel abrupt onderbroken. Na een dubbel-bogey op 1 en een bogey erachteraan was de Nederlandse nummer 1 weer terug bij af. Ze leek de dag op level par af te gaan sluiten, maar zorgde er met een birdie op (haar) afsluitende par-5 voor dat het toch -1 werd. Na de openingsdag in het Evian Championship staat Anne rond de 40ste plek.

Twee leiders

Tussen de Alpentoppen delen voorlopig twee speelsters de leiding op -6. Pajaree Annanarukarn uit Thailand bleef bogeyvrij op weg naar haar 65, terwijl ook de Amerikaanse Yealimi Noh voor die score tekende. Van die laatste was het extra indrukwekkend, aangezien Noh nog een rookie is op de LPGA Tour en maandag pas haar 20ste verjaardag viert.

Leaderboard

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

European Tour

Ook voor de Nederlanders in Wales was het een dag vol ups en downs. Zo zag het er toen Wil Besseling na vijf gespeelde holes op +3 stond niet bepaald naar uit, dat hij de ronde in de ‘rode cijfers’ zou afsluiten. De Noord-Hollander vocht zich met drie birdies terug naar level par, maar moest na een dubbel-bogey op 12 aan een nieuwe inhaalrace beginnen. Dat lukte Besseling met verven. Door een eagle 3 op de afsluitende par-5 verschafte hij zich na een onrustige ronde golf alsnog een goede uitgangspositie voor de rest van de week op Celtic Manor: -1.

Daarmee staat Besseling voorlopig vier slagen voor op landgenoot Lars van Meijel (+3), die met drie birdies niet kon opboksen tegen de zes bogeys die hij op de Twenty Ten Club eveneens maakte. Van nog net binnen de top-100 is er voor de Brabander op vrijdag werk aan de winkel om de cut te halen.

Zweeds-Spaans leidersduo

Alweer het derde European Tour-toernooi op Celtic Manor in minder dan een jaar, wordt voorlopig aangevoerd door Vincent Norrman. De Zweed baarde een maand geleden nog opzien door in zijn eerste event als prof een hole-in-one te maken op een par-4 en scoorde vandaag een foutloze 65 voor -7. Nacho Elvira voegde zich later bij Norrman, op het moment van schrijven was echter nog niet iedereen binnen.

Leaderboard

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Van Houten voor even 'prof'

Maar daarmee is de laatste Nederlandse afgevaardigde op Celtic Manor nog niet benoemd. Sterker nog, de enige die al zeker is van een plek in het weekend is Daphne van Houten. Als onderdeel van het Golf For Good-initiatief van de European Tour, krijgen een aantal van de beste golfers met een beperking de komende weken de kans om dezelfde banen en set-ups te spelen als de professionals. Deze week zijn dat er acht en Van Houten, de nummer 14 van de wereld, is één van hen. Scoliose, een verkromming in de wervelkolom, weerhield de Brabantse die een handicap van 0,2 heeft ervan zelf voor een carrière als prof te gaan, maar dit weekend zal de voormalig Nederlands kampioen zich er toch eventjes een wanen.

Van Houtens verrichtingen zijn vanaf zaterdag te volgen door op het kopje ‘EDGA’ te klikken bij het leaderboard op de website van de European Tour. Vorige maand spraken we haar nog in het kader van de Mentelity Foundation.

Lees meer over
European Tour Topgolf LET LPGA