Topgolf

Een Open dankzij Anne en de NGF

Met het Big Green Egg Open is er na zes jaar weer een toernooi van de Ladies European Tour in Nederland. Met dank aan Anne van Dam en vooral de Nederlandse Golf Federatie.

In juni 2015 won Christel Boeljon op The International bij Amsterdam het Deloitte Ladies Open. Een Nederlandse winnares, het gedroomde scenario natuurlijk. En toch verdween het toernooi na dat jaar van de kalender omdat sponsor Deloitte afhaakte. We zijn zes jaar verder en deze week is de Ladies European Tour weer terug in Nederland met het Big Green Egg Open op de Rosendaelsche Golfclub.

Anne van Dam speelt deze week niet omdat ze na een moeizame seizoenstart haar positie op de LPGA in Amerika moet verbeteren, maar de beste golfster van Nederland heeft er wel mede voor gezorgd dat er deze week in Arnhem om een prijzenpot van tweehonderdduizend euro wordt gegolft.

“Anne klopte een jaar of twee terug bij me aan”, zegt Jeroen Stevens, directeur van de Nederlandse Golf Federatie. “Samen met Emily Kristine Pedersen (Deense speelster, red) had ze een format voor een toernooi in Nederland bedacht. Anne vond dat het eigenlijk niet kon dat er bij ons geen toernooi meer was van de Ladies European Tour. Ik kon het natuurlijk alleen maar met haar eens zijn."

 

Promotor

 

En dus pakte Stevens met de NGF de handschoen op. “We zijn als NGF promotor geworden van het toernooi. Het grootste deel van de 450.000 euro begroting financieren we zelf en in Big Green Egg hebben we een heel mooie titelsponsor gevonden.”

Van de circa vierhonderdduizend golfers in Nederland is 32 procent vrouw. Stevens: ”Vergeleken met andere landen is dat een mooi percentage, maar wat mij betreft is de verhouding nog altijd te scheef. Zeker als je naar de wat jongere golfers kijkt, gaat het percentage vrouwen en meisjes flink naar beneden. Dit Big Green Egg Open is prachtige promotie van het vrouwengolf."

 

Ambitie

 

Stevens ziet duidelijk groeikansen voor het toernooi. “Het weer heeft de eerste twee dagen niet bepaald meegezeten, maar toch is er heel veel positieve publiciteit. Dat komt zeker ook door de speelsters van de Ladies European Tour die heel erg benaderbaar zijn. Mijn persoonlijke ambitie is om in drie tot vijf jaar door te groeien naar een toernooi met een begroting van een miljoen euro en vier tot vijf ton prijzengeld. Dan krijgen we een heel aansprekend deelnemersveld met ook een aantal mooie namen van de LPGA. Ik ben er zeker van dat we voor de volgende edities meer sponsors kunnen aantrekken en een van de grootste toernooien op de Ladies European Tour kunnen worden met op iedere speeldag tussen de twee- en drieduizend toeschouwers.”

 

Vrijwilligers

 

De organisatie van het Big Green Egg Open is in handen van de NGF en een groot aantal vrijwilligers van de Rosendaelsche en van diverse Golfclubs in de omgeving van Arnhem. Stevens: “De inzet van die pakweg 150 vrijwilligers die iedere dag actief zijn is prachtig om te zien, een beetje regen doet aan hun enthousiasme niets af. Vrijdag en zaterdag lijkt het ook nog eens prima weer te worden, wat mij betreft is dit toernooi nu al geslaagd.”

 

Lees meer over
Topgolf Anne van Dam NGF