Topgolf

Stroef begin Van Dam, Luiten onder par

Op de openingsdag van het AIG Women's Open wilde het nog niet echt vlotten met Anne van Dam. Vanuit de achterhoede moet ze morgen de cut zien te halen op Carnoustie. In Tsjechië had Joost Luiten de beste Nederlandse start.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Het was nog geen 07:00 uur aan de Schotse oostkust, toen Anne van Dam samen met de Europese toppers Emily Kristine Pedersen en Céline Boutier aan het laatste major van het jaar begon. Het werd een koud en druilerig ochtendje golf op het door velen gevreesde Carnoustie, waar de Nederlandse nummer 1 vooraf meer van had gehoopt. De start was nog solide, maar op hole 5 kreeg Van Dam al snel een tik te verwerken toen ze dubbel-bogey noteerde. Na een birdie en nog twee bogeys ging ze uit in +3, een score die ze na de turn niet meer omlaag kon brengen. De afsluitende birdieputt op 18 bleef net rechts en na afloop oogde de Arnhemse dan ook ontevreden. Morgenmiddag heeft Van Dam nog een hele ronde om zich te revancheren en  richting het weekend te spelen op de Championship Course.

Wéér Korda

Dat Nelly Korda na één ronde 'gewoon' weer aan de leiding staat, mag onderhand geen verrassing meer zijn. De nummer 1 van de wereld, winnares van het olympisch goud en grote topfavoriet deze week kwam tot een ronde 67 voor -5. Die score namen Madelene Sagström uit Zweden en de Koreaanse Sei Young Kim later eveneens mee terug naar het clubhuis. Aan de vooravond van het toernooi werd bekend dat er nog eens 1,3 miljoen dollar aan de prijzenpot van (toen nog) 4,5 miljoen werd toegevoegd, wat het Women's Open het major maakt met de grootste 'purse'. De winnares neemt op zondag 870 duizend dollar mee naar huis.

Leaderboard

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

European Tour

Dan over naar de mannelijke golfers van de European Tour, die deze week in Tsjechië zijn neergestreken. In hoofdstad Praag werd na een maandje rust – ‘de enige juiste beslissing’ - onder meer uitgekeken naar de terugkeer van Joost Luiten. Weer helemaal topfit en naar eigen zeggen vol vertrouwen, ging hij vanochtend van start op de tweede negen van het Albatross Golf Resort. Dat deed de Zuid-Hollander met een bogey op een par-5, maar drie birdies in zijn volgende vijf holes brachten hem twee slagen onder het ‘scoring average’. Par op par volgde en een score van -2 leek in de maak, ware het niet dat Luiten afsloot met een tweede bogey, wederom op één van de lange holes. Vanaf -1 is desondanks nog alles mogelijk deze week.

Van Meijel level

Lars van Meijel hoopte op zijn beurt verder te kunnen gaan waar hij afgelopen weekend in Engeland was gebleven. Hij vond al gauw een birdie, maar kwam gedurende zijn openingsronde nooit echt op stoom. De Brabander moest het dan ook doen met een ronde 72 en voorlopig level par.

Stenson & Antcliff

Bovenaan het drukke leaderboard is het mooi om Henrik Stenson weer eens te zien. De Zweed won morgen op de dag af vier jaar geleden voor het laatst op het hoogste niveau en is inmiddels uit de top-200 van de wereldranglijst gezakt, maar bleef donderdag bogeyvrij op weg naar -5. Stenson deelt de leiding voorlopig met de Australiër Maverick Antcliff, voor maar liefst negen spelers op -4.

Leaderboard

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.