Topgolf

Wil Besseling trekt sprintje naar top-5

Wil Besseling was vandaag en niet voor het eerst de beste Nederlander. Een goede laatste dag leverde hem een gedeelde vierde plaats op in het Oostenrijks Open, waar Joost Luiten en Darius van Driel bepaald geen topdag hadden.
Beeld: Golfsupport

Beeld: Golfsupport

De verwachtingen bij de Nederlandse golffans waren vandaag toch weer hooggespannen, want met nog 18 holes te gaan was Wil Besseling nog in de race voor een topklassering en begon Joost Luiten met drie slagen achterstand op de leiders Alejandro Cañizares en Martin Kaymer. Maar niet die laatste twee stalen de show op de eerste negen; de hoofdrol was weggelegd voor Maximilian Kieffer. Met vier birdies en een eagle op de eerste zeven holes nam hij brutaal de leiding. Kaymer en Canizares morsten direct al slagen.

Uit zicht

Luiten ging ook goed van start maar zag al vrij snel Kieffer en ook zijn flightgenoot John Catlin uit het zicht verdwijnen. Intussen klom Besseling in de schaduw van de koplopers naar boven. Na birdies op 1, 3 en 5 volgde weliswaar een bogey, maar op de tweede negen hadden de birdies ook de overhand. Zijn ronde 67 (-5) bleek uiteindelijk goed voor een gedeelde vierde plaats, tien plekken hoger dan waar hij de dag was begonnen. 'Ik ben in de week gegroeid', oordeelde Besseling. 'Op de koude dagen heb ik me in positie gespeeld. Het ging elke dag iets beter. Mijn lange spel is weer op een beter niveau en mijn short game was solide. Ik ben blij met de stappen die ik maak, ook met mijn caddie Marty.'

Onzeker

Luiten wist dat hij veel birdies moest maken om een kans te maken op een herhaling van 2013, toen hij op de Diamond Country Club het Lyoness Open won. Maar die opdracht was te lastig. Nog voor de turn incasseerde hij twee bogeys en ook op de tweede negen lukte het allemaal net niet, met een zure bogey tot slot. Daardoor verdween zijn naam zelfs uit de top-10. Zichtbaar voor de tv-camera's uitte hij met een alleszeggende blik zijn ongenoegen. Nog altijd leek het alsof Luiten zich niet heel zeker voelde bij het chippen, terwijl hij veel andere onderdelen van het spel wel dikke voldoendes scoorde. Daarover liet hij zich eerder al uit op GOLF.NL. De derde Nederlander nog actief in Atzenbrugg, Darius van Driel, zag zijn kansen op een goede slotscore al vroeg in de ronde verdampen. Hij eindigde het toernooi met +2 voor de dag en een 56ste plaats.

Winnaar

Maar ook Kaymer (-2) en Cañizares (+2) zullen met een ontevreden gevoel van de baan zijn gestapt. Ook zij waren niet in staat om de trofee binnen te halen. Dat werd uiteindelijk beslecht in een play-off tussen Kieffer, die op de tweede negen wat haperde, en Catlin die dankzij een bogeyvrije ronde 65 (-7)langszij kon komen. Uiteindelijk werd de strijd beslist op de vijfde play-offhole, na twee knappe birdies bij de derde keer dat de spelers de green van de par-3 18de hole betraden. En wat een drama voltrok zich op die laatste hole. Kieffer sloeg, nadat Catlin de bal in de bunker had geslagen, zijn bal in het water. En vervolgens vanuit de dropzone nog twee keer (!) in het water. Toen was het voor de Amerikaan een koud kunstje om zijn derde zege op de European Tour binnen te halen.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

 

Debacle Detry

Tot slot, dat golf een sport van extremen is, bewees ook Thomas Detry vandaag. Op zijn tweede negen vandaag gebeurde van alles, maar de meest in het oog springende scores waren de '10' en '8' op een par-3. Gelukkig kon de Belg daar achteraf op twitter ook luchtig op reageren. Lees dit draadje, dat door collega Eddie Pepperell was begonnen...

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

 

Eindstand