Topgolf

Zwaarbevochten zege Oranje

Dankzij een zwaarbevochten overwinning tegen Denemarken speelt Nederland zaterdag tegen Oostenrijk om de vijfde plaats in het ELTK op de Hilversumsche Golfclub.

 'We hebben het onszelf onnodig moeilijk gemaakt, maar gelukkig was de afloop goed', sprak bondscoach Maarten Lafeber na de heel benauwde 2-1 zege op Denemarken. In de foursome lieten Bob Geurts en Nordin van Tilburg kansen liggen en uiteindelijk ging het Oranje-duo op de eerste extra hole ten onder tegen de Denen August Host en Sebastian Friedrichsen. Jerri Ji won de eerste single zonder veel problemen van Frederik Krettjup: 3 & 2.

Prachtijzer

 

De beslissing moest dus vallen in de tweede single tussen de Deen Hamish Brown en Kiet van der Weele (foto). Na negentien holes stond het alle square, op de tweede extra hole hadden beide mannen na goede afslagen een kort ijzer naar de green. Hamish kreeg zijn bal op een meter of zeven, Van der Weele sloeg een prachtijzer op een meter of drie. Nadat de Deen zijn putt van een meter of zeven te kort had gelaten, maakte Van der Weele zijn putt voor birdie wel, tot grote vreugde van zijn teamgenoten en de NGF-coaches die uiteraard gespannen toekeken.

 

Vechters

 

'Heel erg gaaf om op deze manier het winnende punt te kunnen maken', sprak de blije Van der Weele nadat hij de felicitaties in ontvangst had genomen. 'Natuurlijk was er druk, maar ik voelde op die extra holes vooral de support van de andere jongens en de coaches. Misschien hadden we het eerder kunnen afmaken, maar de Denen zijn erg goede golfers en echte vechters. Er spelen niet voor niets zo veel Denen op de Tour. Maar wij zijn ook vechters, dat hebben we hier denk ik wel laten zien.'

Op de beslissende hole werd Van der Weele letterlijk terzijde gestaan door Maarten Lafeber, speler en bondscoach namen samen de approach naar de green door. Van der Weele: 'Het was heel fijn om Maarten op dat moment naast me te hebben, hij heeft zo veel ervaring in zulke situaties. Bij die slag zei hij dat ik rekening moest houden met een iets hardere green bij de eerste stuit, want het was drie uur in de middag en dan zijn de greens na een warme, zonnige dag wat harder. Mijn slag pakte vervolgens perfect uit', aldus Van der Weele die gisteren na het verlies tegen Italië met gebogen hoofd op een bankje in zijn eentje de teleurstelling zat te verwerken en nu de gevierde man was.

 

Vertrouwen

 

Lafeber was vooral opgelucht. 'Ik haat verliezen en ben heel intens, daarom ben ik zo betrokken in de baan. Ik wil er alles aan doen om de jongens te helpen, probeer ze vooral vertrouwen te geven. Top dat Kiet zijn bal zo dicht bij de hole sloeg en daarna die putt voor birdie ook wist te maken.'

Zaterdag winnen van Oostenrijk en Nederland legt in dit ELTK in eigen land beslag op de vijfde plaats. Lafeber zou daar vrede mee hebben. 'Natuurlijk wil je meer dan een vijfde plaats, en door de afwezigheid van een aantal sterke landen (Engeland, Ierland, Spanje), was dit een ideale kans op een medaille. Maar als je kijkt naar de landen die er wel zijn, zou een vijfde plaats een redelijk resultaat zijn.'

 

Finale

De finale van het ELTK gaat tussen Duitsland en Zweden. De sterke Duitsers wonnen in de halve finale met 2,5 - 0,5 van Zwitserland, Zweden was met 2 - 1 te sterk voor Italië.

Scores

 

ELTK Dames

Ook bij de dames van Oranje op het ELTK in Zweden was er iets te vieren. Oranje, dat na een teleurstellende eerste dag naast een plek in Flight A had gegrepen, won met 3-0 van België. In de foursome zorgden Romy Meekers en Anne-Sterre Den Dunnen voor het eerste punt, waarna Danielle Modder in haar single als het beslissende punt op het scorebord zette. Lauren Holmey zette niet veel later de spreekwoordelijke kers op de taart.

Morgen speelt Nederland de laatste wedstrijd tegen Tsjechië, dat ook zijn eerste twee wedstrijden in het 'troosttoernooi' won. Dat duel beslist dus over wie negende en tiende wordt op het ELTK. De finale om de Europese titel gaat ook hier - net als op de Hilversumsche - tussen Zweden en Duitsland.

Scores

 

Lees meer over
Topgolf