Topgolf

Oranje haakt al af in strijd om goud

De golfers van Team Oranje zijn al uitgeschakeld voor de Europese titel. Nederland verloor op de Hilversumsche met 2-1 van Italiƫ en dat was gezien de prestaties van een dag eerder best teleurstellend.
Beeld: Koen Suyk

Beeld: Koen Suyk

Nederland plaatste zich achter Duitsland als tweede voor de eerste matchplayronde van het ELTK, waarin het team drie partijen tegen Italië, de nummer zeven van de kwalificatie, wachtte: één foursome en twee singles. Niet dat de ontmoeting met Italië op de Hilversumsche Golfclub daardoor op voorhand gespeeld was, integendeel. Italië is ook een speler van formaat in Europa. Maar de verwachtingen voor de thuisploeg waren wel hooggespannen.

Gebogen hoofd

Voor de foursome gingen Bob Geurts en Kiet van der Weele (foto onder), woensdag met -4 de beste Nederlander in de strokeplayronde, de baan in. De partij tegen de Italianen Bregoli en Celli ging met 3&2 verloren. Dat maakte de opdracht voor Jerry Ji en Nordin van Tilburg lastig maar duidelijk. Beide partijen moesten gewonnen worden. De beslissing viel op hole 18 in de partij van Nordin van Tilburg tegen Andrea Romano (foto boven). Van Tilburg lag op 1 down na twee slagen aan de ‘verkeerde’ kant van de green, terwijl de Italiaan met zijn derde slag de bal binnen een meter van de vlag liet rollen. Van Tilburg miste de birdieputt, waarna hij met ‘gebogen hoofd’ de hand kon schudden van de Italiaan. Ji won bijna op hetzelfde moment zijn partij op 17 met 2&1 van de Italiaan Gregorio de Leo, maar die uitslag deed er feitelijk niet meer toe.

Koen Suyk
Beeld: Koen Suyk

'Onvoorspelbaar'

‘Het is wat het is’, reageerde Bob Geurts teleurgesteld. ‘We hebben ons best gedaan.’ De teleurstelling was bij iedereen voelbaar. ‘Die Italianen zijn onvoorspelbaar’, zei bondcoach Maarten Lafeber. ‘Dat de foursome naar de Italianen was gegaan, dat voelden de jongens die erachter speelden ook. Nordin bleef nog lang overeind, maar redde het net niet op 18. We zijn teleurgesteld, maar de knop moet om. Er moet nog gespeeld worden om plaats vijf.’
Dat gebeurt morgen in eerste instantie tegen Denemarken. Als Nederland die wedstrijd wint, speelt het om plaats vijf tegen de winnaar van Oostenrijk-Frankrijk.
In de halve finale staan de duels Duitsland-Zwitserland en Zweden-Italië op het programma.

Scores 

ELTK Dames

Het damesteam presteerde gisteren in Upsala in de strokeplay-kwalificatie ondermaats (slechts drie birdies op 72 gezamenlijke holes) en was daardoor veroordeeld tot Flight B, dat met slechts vier landen in een poulevorm wordt gespeeld. Vandaag stond het duel tegen Slowakije op de rol. Dat land was geen partij voor Nederland. Danielle Modder en Lauren Holmey (4&3) wonnen de foursome en Anne-Sterre Den Dunnen (5&4) en Romy Meekers (4&2) de singles. Morgen speelt Nederland tegen België, zaterdag tegen Tsjechië. Zwitserland, Zweden, Duitsland en Denemarken zijn nog in de race voor het goud.

Scores 


Lees meer over
Topgolf