Topgolf

Oranje overtuigend naar A-Flight

Het Nederlands team heeft zich overtuigend geplaatst bij de beste acht in het ELTK op de Hilversumsche Golfclub. Donderdag wacht Italiƫ als tegenstander.

Vanwege coronamaatregelen wordt het ELTK dit jaar in een afgeslankte vorm gespeeld, zo worden er niet de gebruikelijke twee ronden strokeplay gespeeld om te bepalen welke acht landen zich plaatsen in de A-Flight, maar slechts één. Het Nederlands team bestaande uit Jerry Ji (foto), Nordin van Tilburg, Kiet van der Weele en Bob Geurts moest er woensdag dus meteen staan op de Hilversumsche Golfclub, een collectieve mindere dag kon fataal zijn. Daar kwam het gelukkig niet van, integendeel, met een teamtotaal van –6 hoefde Nederland alleen Duitsland (-14, met een geweldige -10 van Matthias Schmid) voor zich te dulden.

Gameplan

 

Bondscoach Maarten Lafeber was daarom meer dan tevreden over het verloop van de eerste dag.‘De jongens hebben prima gespeeld en zich keurig aan het gameplan gehouden. De baan speelde best lang en de vlaggen stonden op veel holes zeker niet makkelijk. Voor de ronde hebben we als coaches daarom nog eens benadrukt dat ze vooral verstandig moesten spelen, geen onnodige risico’s nemen en hoge scores vermijden. Een rondje -5 maken is mooi, maar niet nodig, kwalificatie voor de A-Flight stond voorop.”

 

Matchplay

 

Het ELTK gaat nu verder met matchplaypartijen, één foursome en twee singles. Nederland speelt als nummer twee in de strokeplay tegen de nummer zeven Italië dat als team tot een score van gelijk par kwam.  “Voor mijn gevoel begint het toernooi nu eigenlijk pas echt”, aldus Lafeber.

Kiet van der Weele en Bob Geurts gaan donderdag voor Nederland de foursome spelen. Lafeber: “Met een foursome en slechts twee singles wordt het een soort sprint. Alle vier de jongens spelen in principe liever de single, dat snap ik ook wel. Maar de foursome is ontzettend belangrijk, verlies je die dan wordt het met maar twee singles heel lastig om die achterstand goed te maken. We hebben deze keuze gemaakt en iedereen staat er ook volledig achter."

 

Spelersreacties na de eerste dag:

 

Kiet van der Weele, 68 (-4)

“In het begin van de ronde moest ik er een beetje inkomen, daarna speelde ik goed, er had nog wel meer ingezeten dan een -4. We hebben in de aanloop naar dit toernooi veel gezamenlijk getraind, we zijn echt een team geworden, de vibe is heel goed. Heel mooi dat Koen (Kouwenaar) en Dario (Antonisse) ook zijn gekomen om ons te steunen, dat voelde echt goed.”

 

Nordin van Tilburg, 71 (-1)

“Ik startte vanochtend in de eerste flight en ik voelde wel spanning, het is toch bijzonder om een ELTK in eigen land te mogen openen. Mijn doel was de andere jongens in het team meteen een goed gevoel te geven, maar het begin van de ronde was heel moeizaam met +2 na drie holes. Daarna heb ik goed teruggevochten en ben ik gelukkig toch onder par binnengekomen. Maar eigenlijk voelt mijn spel momenteel te goed om slechts –1 te maken.”

 

Jerry Ji, 71 (-1)

“Ik had een lastige start en speelde niet echt lekker, maar ik heb gevochten en toch een score onder par binnen weten te brengen. Ik ben in vorm, ik hoop morgen beter te spelen, dat zit er gewoon in. Je wilt altijd goed spelen voor je land en zeker als er een ELTK is in Nederland maar je moet niet te graag willen, gewoon je eigen spel proberen te spelen.”

 

Bob Geurts,  74 (+2)

 “Ik ben teleurgesteld in mijn score, alleen op de drie par-5 holes maak ik birdie, dat is te weinig. Een paar keer lag ik achter een boom en moest ik terug chippen naar de fairway. Maar mijn swing voelt gewoon goed, daarom kijk ik ondanks deze mindere dag met vertrouwen naar morgen.”

 

* Van de vier scores mocht de slechtste worden weggestreept, de score van Geurts telde dus niet mee.

 

Leaderboard

 

Oranje Dames in B-Flight

 

In Zweden bij het ELTK voor dames is het Nederland niet gelukt de A-Flight te halen. Op de Upsala Golf Club kwamen Anne-Sterre Den Dunnen, Romy Meekers, Danielle Modder en Lauren Holmey niet verder dan de tiende plaats.

 

Leaderboard

 

Lees meer over
Topgolf Amateurs