Topgolf

Luiten 'drijft' uit het zicht in Schots weer

Schotland was vandaag echt Schotland: regen, wind en nog eens regen. Voor Joost Luiten en vele anderen was dat in het Schots Open geen pretje. De Nederlander dreef bijna letterlijk uit het zicht van de koplopers.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Op de Renaissance Club in North Berwick regende het vandaag onophoudelijk. De vroege starters werden wel iets minder hard geteisterd dan de late spelers.
Het was daardoor een hele toer voor caddies en spelers om de boel droog te houden en de echte Schotse omstandigheden te accepteren. Dat ging Luiten op de eerste negen holes nog aardig af. Twee birdies en twee bogeys brachten weinig verandering in zijn positie in het klassement. Na de turn was het echter een ander verhaal.
Luiten kon het niet meer bij elkaar houden. Een dubbel bogey op 11 en drie bogeys, waaronder een dure op een par-5, wierpen hem wel terug. Na een ronde 75 (+5) duikelde de Nederlander met -2 voor het toernooi naar een 31ste plaats. Luiten vond na afloop maar weinig woorden om de dag te beschrijven. 'Pff, wat moet ik ervan zeggen. Dit was een van de lastigste omstandigheden waarin ik heb moeten spelen. Vooral op de back nine. Alles is nat. Zelfs mijn onderbroek...'

Inleveren

In het laatste deel van de ronde met een hardere wind leverden ook de spelers aan de top in, maar niet zo veel als Luiten. Hij was overigens niet de enige met een goede uitgangspositie die vandaag veel toegaf aan de baan: ook Lee Westwood en Lucas Herbert eindigden ver boven par.
Het veld kroop evenwel dicht bij elkaar, zodat Luiten met een goede slotronde morgen nog wel in de buurt van de top-10 kunnen eindigden.

Van de spelers die de zwaarste omstandigheden te trotseren hadden, viel Tommy Fleetwood en Wade Ormsby in positieve zin op. Gehuld in een sweater en geen regenjack, kwam Fleetwood met een ronde 69 (-2) binnen. Ormsby had een slag meer nodig. Ook Robert Rock en Ian Poulter bleven goed overeind in deze Schotse 'traktatie'. Rock gaat met -9 als leider de laatste ronde in. 

Leaderboard