Topgolf

Wie speelt waar? Week 47

Een voorbeschouwing op de toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn, kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

19 – 22 European Tour, Joburg Open, Randpark GC, Johannesburg. Prijzengeld: €1.000.000 Leaderboard

 17 – 19 Ladies European Tour, The Saudi Ladies Team International (Team + Individual), Royal Greens G&CC, King Abdullah Economic City, Saoedi-Arabië. Prijzengeld: $300.000 + $200.000 Leaderboard

19 – 22 PGA Tour, The RSM Classic, Sea Island Resort, Sea Island, Georgia. Prijzengeld: $6.600.000 Leaderboard

17 – 19 Alps Tour, Qualifying School – Final Stage, Golf Nazionale & Terre dei Consoli GC, Lazio, Italië. Leaderboard

19 – 22 Challenge Tour, Challenge Tour Grand Final, T-Golf & Country Club, Mallorca. Prijzengeld: €350.000 Leaderboard

Op de hoogte blijven van al het laatste topgolfnieuws? Volg ons op twitter voor updates gedurende de week! 

19 – 22 European Tour, Joburg Open, Randpark GC, Johannesburg. Prijzengeld: €1.000.000 

De European Tour heeft het Europese land voor wat dit seizoen betreft definitief achter zich gelaten. Voor de laatste vijf toernooien trekt de ‘bubbel’ naar Zuid-Afrika en Dubai, te beginnen in Johannesburg. Op de Randpark Golf Course wordt voor het eerst sinds 2017 weer eens het Joburg Open gespeeld, dat co-sanctioned is met de Sunshine Tour. Drie jaar geleden won Shubhankar Sharma een half uurtje verderop zijn eerste titel op het hoogste niveau na een monday finish. Nog geen twee maanden later won de Indiër nogmaals en er werd hem een grote toekomst voorspeld, maar sinds dat veelbelovende seizoen valt het voor Sharma wat tegen qua topresultaten.

Luiten miste nog nooit cut in Regenboognatie

Bij het ontbreken van de grote European Tour-kanonnen van het moment, wordt Joost Luiten door de wedkantoren tot de grootste kanshebbers gerekend. Enkel met een gokje op Christiaan Bezuidenhout en Adrian Otaegui valt meer te verdienen. Dat is ook niet zo gek te noemen, want in de zeventien toernooien die de Bleiswijker in Zuid-Afrika speelde miste hij nog nooit een cut. Een goed resultaat zou ook wel erg welkom zijn, aangezien hij met de huidige stand van zaken op de ranking de grote en lucratieve seizoensfinale in Dubai zou mislopen.Voor Wil Besseling (63) lonkt ook een plekje in de top-60, terwijl Jumeirah voor Darius van Driel, Lars van Meijel en Daan Huizing nog een stukje verder weg is. Maar wie weet wat er met een overwinning mogelijk is…

Televisie: Ziggo Sport Golf: do 08:00-11:00 & 14:00-16:00, vr 11:00-16:00, za en zo 11:00-15:30

Leaderboard

17 – 19 Ladies European Tour, The Saudi Ladies Team International (Team + Individual), Royal Greens G&CC, King Abdullah Economic City, Saoedi-Arabië. Prijzengeld: $300.000 + $200.000

Anne van Dam heeft het prima na haar zin in Saoedi-Arabië. Op social media keek ze tevreden terug op de vierde plaats van afgelopen week, en vertelde ze trots te zijn dat ze een steentje bij kan dragen aan het helpen groeien van de sport in het land. Dat is mooi, want de Ladies European Tour heeft er nog een weekje op dezelfde Royal Greens Golf & Country Club aan vastgeplakt. Het gaat om een toernooi in teamverband ($300.000,- prijzengeld), met tegelijkertijd ook een individuele ranglijst op basis waarvan nog eens twee ton wordt verdeeld na het slot op donderdag. 

Opkomstmuziek

De teamindeling was enigszins te vergelijken met de ‘drafts’ zoals we die van veel Amerikaanse sporten kennen (zie onder). Elke captain mocht één teamgenoot selecteren, waarna er willekeurig nog een derde partner aan het duo werd toegewezen. Van Dam koos zodoende voor de Zwitserse nummer 15 van de jaarranglijst Kim Metraux en zij krijgen gezelschap van de Duitse Sarina Schmidt. Het team wordt compleet gemaakt door een amateur. Het format is als volgt. Elke groep speelt drie rondes en de beste twee scores op elke hole tellen mee. Dus stel Anne maakt eagle op een par-5 en Schmidt maakt op dezelfde hole birdie, telt dat voor het team als -3. Om de sfeer er nog wat meer in te brengen, heeft elke equipe een opkomstnummer mogen uitzoeken.

Livestream YouTube-kanaal Ladies European Tour: di t/m do 13:00-16:00

Leaderboard teams

Leaderboard individueel

19 – 22 PGA Tour, The RSM Classic, Sea Island Resort, Sea Island, Georgia. Prijzengeld: $6.600.000 

Na een enigszins apart maar hoe dan ook geslaagd Masters Tournament vinden veel wereldtoppers dat ze wel weer wat rust verdiend hebben, zelfs nu de PGA Tour nog even in de staat Georgia blijft hangen. De RSM Classic is traditioneel niet een van de grotere toernooien op de kalender en dat is dit jaar niet anders. Enkele grote namen die wel naar het prijzige 5-sterren resort aan de Atlantische Oceaan afreizen zijn Webb Simpson, Tommy Fleetwood, Louis Oosthuizen, Justin Rose, Jason Day en Lee Westwood. Ook Masters-smaakmaker Sungjae Im maakt zijn opwachting. Maar liefst vijf van de tien voorgaande edities eindigden in een play-off, dus dat belooft wat!

Televisie: Ziggo Sport Golf: do t/m zo 19:00-22:00

Leaderboard

17 – 19 Alps Tour, Qualifying School – Final Stage, Golf Nazionale & Terre dei Consoli GC, Lazio, Italië.

Speelt Koen Kouwenaar in zijn eerste volledige profjaar ook op de Alps Tour? Op die vraag weten we uiterlijk donderdag het antwoord. Net als Philip Bootsma slaagde het 22-jarige talent er vorige maand al in speelrecht te vergaren voor de Pro Golf Tour. Sindsdien werkte Kouwenaar met twee gehaalde cuts op de Challenge Tour toe naar deze Q-School in Italië. Ook Vince van Veen en Peter Melching azen hier op een kaart. Net als Bootsma hebben zij al wat meer ervaring op het circuit.

De missie is vrij duidelijk: na drie rondes golf in de top-35 (plus ties) staan. Dat levert voor het komende seizoen de beste status op. Spelers die lager eindigen, zijn minder zeker van hun aantal starts. Na twee rondes, één op elke baan, is er een cut, waarna de beslissing valt op Golf Nazionale.

Leaderboard