Topgolf

Van Dam op podium in Saoedi-Arabië

Met een fraaie tweede plaats sluit Anne van Dam twee weken in Saoedi-Arabië af. Net als vorige week zag ze haar vriendin Emily Kristine Pedersen er met de overwinning vandoor gaan.
Beeld: LET Golf/Tristan Jones

Beeld: LET Golf/Tristan Jones

Donderdag 19 november

Van Dam speelde op de slotdag een goede ronde (67), haar beste deze week. Maar het was niet genoeg voor de overwinning. Met haar vriendin Emily Kristine Pedersen als geduchte concurrente op de laatste 18 holes, kon Van Dam zich geen foutjes permitteren. De Arnhemse had immers een paar slagen goed te maken op de Deense en ook nog drie op de Spaanse Luna Sobron Galmes. Maar Pedersen, die vorige week ook al de Saudi International op dezelfde baan had gewonnen, deed het minstens zo goed als Van Dam en behield haar voorsprong. Ook omdat Van Dam op de tweede negen een paar slordigheden niet kon vermijden en daar na afloop ook zichtbaar van baalde.

Goede weken

Niettemin kan ze terugkijken twee goede weken op de Royal Greens Country Club met een gedeelde tweede plaats deze week en een vierde plaats vorige week. Parallel aan het individuele toernooi werd deze week ook een teamevent gehouden. Daarin deed het team met Van Dam als kopvrouw niet bovenin mee.

De Deense Pedersen won dankzij haar overwinningen in Midden-Oosten ook de Race to Costa del Sol, de ranglijst van de Ladies European Tour. Van Dam, die slechts vijf toernooien voor deze ranking speelde dit seizoen, eindigt in dit klassement in de top-15.

Leaderboard individueel

Leaderboard teams

 

Woensdag 18 november

Voor veel speelsters ligt de focus wat meer op het teamevent dan het individuele toernooi, maar voor Anne van Dam is het waarschijnlijk andersom. Met teamgenoten Kim Metraux (+13) en Sarina Schmidt (+3) op lagere scores opereert ‘Team Van Dam’ (-19) in de subtop, terwijl ze in haar eentje uiterst kansrijk aan de slotdag begint. De Nederlandse manoeuvreerde zich goed door de wind aan de Rode Zee. Enkel op 1 moest ze bogey slikken, waarna ze haar ronde op de rit kreeg op Royal Greens Golf & Country Club. Ze had het zichtbaar naar haar zin met caddie Will Davidson en haar medespelers, repareerde de kleine foutjes, gaf zichzelf met goede approaches veel kansen en kwam tot vijf birdies. Op 18 bijvoorbeeld, waar ze dankzij een sublieme bunkerslag het gat verkleinde naar drie: -7. En dan liet ze ook nog een paar kansen op een lagere score liggen met te kort gelaten putts...

Sobron en Pedersen grootste concurrenten

Dat de omstandigheden in de ochtend opnieuw wat gunstiger waren, liet onder anderen Luna Sobron Galmes zien. Haar aanval op het baanrecord strandde op enkele millimeters. Met een ronde 65 (-7) schoot de 26-jarige Spaanse niettemin naar de top van het leaderboard. Op -10 staat zij eerste, met een minimale voorsprong op de winnares van afgelopen weekend. Emily Kristine Pedersen liet met een ronde -6 voor -9 namelijk zien dat het ook mogelijk was in de middag. De Deense longhitter die vrijwel zeker winnares wordt van de jaarranglijst, voert met haar team wel dát klassement aan op -27. De achterstand van Anne en haar teamgenoten bedraagt acht slagen.

Leaderboard teams

Leaderboard individueel

Livestream YouTube-kanaal Ladies European Tour: di t/m do 13:00-16:00

Dinsdag 17 november

Samen met teamgenoten Kim Metraux, Sarina Schmidt en een steenrijke Saoedische zakenman, sloeg Anne van Dam rond 07.30 uur plaatselijke tijd af van de tiende tee. Ze begon haar tweede week op de Royal Greens Golf & Country Club met twee birdies en twee bogeys om de turn in level par te maken. Op haar tweede negen deed Van Dam goede zaken, voor het team maar ook vooral voor haar individuele score. Vier birdies en één bogey brachten haar met -3 naar de gedeelde derde plek, nadat ook de speelsters uit de winderige middag binnen waren. Met name op de par-5 holes boekte de longhitter haar winst, op de vier langste holes maakte ze telkens birdie. 'Team Van Dam' staat op een gezamenlijke score van -8 in de middenmoot en heeft al wat meer achter achterstand (leiders -17).

Format

De teamindeling was enigszins te vergelijken met de ‘drafts’ zoals we die van veel Amerikaanse sporten kennen. Elke captain mocht één teamgenoot selecteren, waarna er willekeurig nog een derde partner aan het duo werd toegewezen. Van Dam koos zodoende voor de Zwitserse nummer 15 van de jaarranglijst Metraux en zij kregen gezelschap van de Duitse Schmidt. Het team wordt compleet gemaakt door een amateur, Yasir Al-Rumayyan van het Public Investment Fund.

Het format is als volgt. Elke groep speelt drie rondes en de beste twee scores op elke hole tellen mee. Dus stel Anne maakt eagle op een par-5 en Schmidt maakt op dezelfde hole birdie, telt dat voor het team als -3. Om de sfeer er nog wat meer in te brengen, heeft elke equipe een opkomstnummer mogen uitzoeken. Donderdagmiddag wordt er in totaal $500.000,- verdeeld, drie ton voor de teams en twee ton voor de individuele ranglijst. 

Lees meer over
LET Anne van Dam Topgolf