Topgolf

Geen hoofdrol voor Luiten en Van Meijel

Ook op de slotdag van de Qatar Masters hebben Joost Luiten en Lars van Meijel geen hoofdrol kunnen spelen. Net als gisteren kwam Van Meijel binnen met level par. Luiten eindigde als beste Nederlander rond de twintigste plaats.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

De overwinning in Qatar ging naar de Spanjaard Jorge Campillo. Hij sloeg toe in op de vijfde hole van een play-off met David Drysdale. De Schot had al 497 toernooien op de European Tour gespeeld en nog nooit gewonnen. En dat lukte ook vandaag niet. Voor de 33-jarige Madrileen was het de tweede zege (na de Trophee Hassan II 2019) op de European Tour.

Schamen

De Nederlanders speelden in het weekeinde gen rol van betekenis. Na de terugval op zaterdag was Joost Luiten het zicht op een topklassering al min of meer ontnomen. Vandaag volgde wel enig herstel, maar het was niet voldoende om nog een flinke stijging te maken in het klassement. Dankzij een ronde met drie birdies en een bogey kroop de Bleiswijker wel richting de top-20, maar dat gaf hem weinig voldoening. Net als vorige week in Oman - toen op zondag - viel een van de vier ronden behoorlijk uit de toon en kostte dat de Nederlander een heel goede uitslag.

'Wat moet ik ervan zeggen', keek Luiten (21ste) met zeer gemengde gevoelens terug op de week. 'Ik heb drie dagen heel solide en constant gespeeld en de zaterdag was gewoon om je voor te schamen. Alles net niet. Vooral naar de greens waren de ijzers niet scherp en op de greens heb ik die dag ook te veel laten liggen. Als je vier over maakt op zaterdag, dan weet je dat je niet meedoet voor prijzen op zondag. Dat is zonde.'

Aanpassingen

Toch haalt Luiten ook zeker nog iets positiefs uit de week. 'Het spel is gewoon goed genoeg. Vooral de aanpassingen met betrekking tot de houten 3 en driver zijn me de laatste weken goed bevallen en daardoor draai ik bovenin mee. Nu nog de puntjes op de i zetten en vier dagen goed scoren in plaats van drie. Maar als ik mezelf in die posities blijf spelen, komt dat ook goed.' Luiten heeft nu een week rust en speelt in principe de week erna als enige Nederlander het Hero India Open in Delhi, als de situatie rondom het coronavirus het toelaat.

Van Meijel

Voor Van Meijel was het zeker geen slechte week in Qatar. Voor de Brabander, die dit seizoen niet alle toernooien op de European Tour kan spelen, was een top-30 in dit veld een resultaat waarmee hij voor dag kan komen. Van Meijel (28ste) had vrijdag ronde (66) zijn uitschieter naar boven en was op de overige drie dagen in dagscores redelijk constant (70, 71, 71).  Op de laatste twee dagen speelde hij de baan op de Education City GC in level par. De vier bogeys op zondag waren er eigenlijk iets te veel. Zelf was hij over het weekeinde toch ook wat teleurgesteld. 'Ik speelde niet goed genoeg. Vanaf de tee was het net niet en ik liep daardoor vaak achter de feiten aan. Wel gebikkeld en goed teruggekomen. Hier leren we weer van.' 

Onduidelijk is wanneer Van Meijel weer kan spelen. Er moeten nog wel afzeggingen komen, wil hij India kunnen spelen. Als dat niet lukt, dan moet hij tenminste wachten tot de Andalucia Masters eind april op Valderrama.

Darius van Driel, de derde Nederlander die in Qatar in actie kwam, miste vrijdag ruim de cut.

De Nederlandse topgolfer Lars van Meijel tijdens het South African Open
Beeld: Golfsupport.nl

Lars van Meijel (Golfsupport.nl)

Kenia Open van de baan

Vanwege het coronavirus is na het Volvo China Open en het Maybank Championship ook een streep gezet door het Magical Kenya Open. Een flinke domper voor de spelers die het door een kleiner speelrecht met minder toernooien moeten doen, zoals bijvoorbeeld Wil Besseling.  

Leaderboard