Topgolf

Luiten en Van Meijel kansrijk door

Ook bij de Commercial Bank Qatar Masters begint Joost Luiten in kansrijke positie aan het weekend. De Bleiswijker hield op dag 2 keurig de bogeys van de kaart en consolideert met een totaal van -9 zijn topklassering. Lars van Meijel deed het vandaag nog wat beter en stijgt naar de top-15, Darius van Driel is klaar.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Dat de nieuwe Education City Golf Club Joost Luiten een stuk beter ligt dan de baan waarop tot dit jaar altijd gespeeld werd in Qatar, bleek ook gedurende de tweede ronde weer. Vandaag was de start wel een stuk rustiger, maar dat kon ook moeilijk anders aangezien de Nederlander gisteren na vier holes al op -3 stond. Ditmaal werd Luitens geduld wat meer op de proef gesteld nadat hij op 4 birdie had genoteerd. Door ijzersterk spel van tee tot green dwong hij genoeg kansen af, om daarna telkens de putt net niet te zien vallen.  Het wachten werd beloond met birdie op 12, de kortste hole van de baan.

Luiten moest vervolgens aan de bak om par te redden na een ongelukkige approach op 13 en slaagde voor die test, waarna hij op 15 weer toesloeg door een middellange putt met de vlag erin te holen: -9 en terug in de top-3 met nog drie holes te spelen. Die behoren alle drie tot de vijf moeilijkste holes van de baan, maar daardoor liet Luiten zich ook vandaag niet van zijn stuk brengen. De birdieputt op 16 was enkele centimeters te kort en ook op 17 en 18, op de slothole was de up & down subliem, waren pars een feit. Toen de Zuid-Hollander zijn laatste putt van een bogeyvrije ronde holede was zijn score van -9 goed voor de gedeelde derde plaats, net achter leiders Andy Sullivan en Jorge Campillo op -10.

'Positief en relaxed blijven'

'Ik draaide vorige week al goed mee bovenin, dus ik moet gewoon blijven doen waarmee ik bezig was. Fairways en greens raken, en dan proberen wat putts te maken', blikte Luiten terug. 'Dat laatste lukte vandaag niet genoeg, maar -3 zonder bogeys is geen verkeerde ronde. Vandaag stonden de vlaggen wat lastiger, dus je moet soms wat slimmer spelen en wat langer wachten op je kansen. Het is een ‘sneaky’ golfbaan dus je moet uitkijken.' Over het mentale aspect tijdens de ronde: 'Ik denk dat het gewoon zaak is positief en relaxed te blijven in de baan, en ervan proberen te genieten. Gewoon doen wat je kunt doen, wat lol maken met de caddie en aan het einde van de dag zie je wel wat voor score je maakt.'

Van Meijel schiet naar boven

Lars van Meijel deed op zijn beurt ook bijzonder goede zaken vanmiddag. Dankzij een rondgang in 66 slagen (-5) haalt hij niet alleen de cut, hij staat er met -6 ook 'gewoon' goed voor op het leaderboard. De golfer uit Best incasseerde op zijn tweede hole nog een bogey, om vervolgens het gaspedaal in te drukken. Hij zette daar uiteindelijk zes birdies tegenover en begint in de top-15 aan 'moving day'.

‘Het ging gewoon goed. Op de eerste dag ook eigenlijk alleen maak ik daar twee foutjes. Nu maak ik zes birdies en dat waren allemaal vrij korte putts. Dus morgen wat meer lange putts holen’, aldus Van Meijel.

Voor de derde Nederlander, Darius van Driel, is de week in Qatar alweer afgelopen. De Leidschendammer kwam ook vanmiddag geen moment echt op dreef en finisht met +4 buiten de top-100.

Kenia Open van de baan

Wat het verdere verloop van de Qatar Masters ook is, één ding weten de spelers sinds vanochtend zeker: volgende week hebben ze vrij. Vanwege het coronavirus is na het Volvo China Open en het Maybank Championship namelijk ook een streep gezet door het Magical Kenya Open. Een flinke domper voor de spelers die het door een kleiner speelrecht met minder toernooien moeten doen, zoals bijvoorbeeld Wil Besseling. 'We hopen dat we het toernooi later dit jaar alsnog kunnen gaan spelen, maar daar liggen nog geen concrete plannen voor', aldus tourbaas Keith Pelley.

Later meer!

Leaderboard