Nieuws

Belgische golfers op 'Maastricht' treuren

International Golf Maastricht ligt deels in Belgiƫ, deels in Nederland. Nu er bij onze zuiderburen vanaf 4 mei weer door volwassenen mag worden gegolft, is er per direct een impasse ontstaan waarvan de leden van Golfclub Lanaken de dupe zijn.
Beeld: Golfsupport

Beeld: Golfsupport

In België gaan de golfbanen deze week weer open voor leden van de golfclubs (nog niet voor greenfeespelers). Maar de zuiderburen die lid zijn van Golfclub Lanaken kunnen geen kant op. De Belgische club speelt op International Golf Maastricht, een golfbaan met 36 holes. International klinkt natuurlijk leuk, maar de naam Maastricht weegt in dit geval zwaarder: de baan ligt in ons land. Op vijf holes van de Championship Course na. Die zijn op Belgisch grondgebied aangelegd.

Nakijken

In Nederland mag – jeugdspelers tot en met 18 jaar uitgezonderd – nog niet worden gegolft. Daarom hebben de golfers van de Belgische Golfclub Lanaken voorlopig het nakijken. De Belgische leden, die volgens hun overheid wel zouden mogen golfen, kunnen niet op Maastricht terecht. En ook niet elders. Martijn Loix, secretaris van Golfclub, Lanaken zit met de situatie in zijn maag. "Je start in Nederland op hole 1 en op hole 8 sla je met je afslag van Nederland naar België om dan tot en met hole 12 in België te spelen", legt hij uit. "Door deze uitzonderlijke situatie zijn er twee verenigingen actief, een Nederlandse (Golfclub Maastricht) en een Belgische (Lanaken)."

Gesloten grenzen

Dat er nu nog niet kan worden gegolft, valt nog wel te begrijpen, zegt Loix. De baan valt immers onder Nederlands recht. Loix hoopt voor de Nederlanders dat de banen in ons land na 19 mei helemaal open gaan, maar ook dan valt Golfclub Lanaken misschien nog steeds buiten de boot. "Als golfen in Nederland wordt toegelaten, maar de grenzen blijven voor ons gesloten omdat naar een golfbaan toegaan niet onder een essentiële verplaatsing valt, wat moeten wij dan? Het is heel onduidelijk allemaal."

Loix klopte al bij diverse instanties aan: de NGF, de Vlaamse Golffederatie, de gemeente Lanaken. Niemand die het weet of een knoop lijkt te kunnen of mogen doorhakken. Hij verwacht dat de Nederlandse golfers – mochten na 19 mei weer door volwassenen kunnen worden gespeeld in ons land – wel gewoon die vijf Belgische holes zullen spelen. Ook al moeten ze dan even de grens over voor een niet 'essentiële' verplaatsing. "Dat gebeurde ook in maart bij de semi-lockdown. Maar andersom ligt dat dus gecompliceerder."


Lees meer over
Banen