Topgolf

Besseling in top-10 na 18 holes

Op Daan Huizing (+1) na zijn alle Nederlanders het Hero Open begonnen met een ronde onder par. Wil Besseling is op -5 de beste van de vijf landgenoten, hij staat in de top-10. Man van de week Miguel Ángel Jiménez staat knap derde.
Beeld: Golfsupport

Beeld: Golfsupport

Twee Nederlanders in één startgroep op de European Tour. Heel vaak komt het niet voor, maar vandaag wel. Wil Besseling en Daan Huizing mochten als late starters samen de baan in, met de Australiër Maverick Antcliff als derde speler. Beide Nederlanders begonnen met birdie op 2 goed, Huizing zelfs nog iets beter toen hij dat herhaalde op 4. Toch staat Besseling er na binnenkomst stukken gunstiger voor met een plaats in de top-10, dan Huizing die zich net binnen de top-100 bevindt. Dat had er alles mee te maken dat laatstgenoemde met een bogey en twee dubbel-bogeys veel te veel slagen inleverde: +2. Ook Besseling liet een dubbel-bogey toe op zijn kaart, maar hij zette daar in totaal zeven birdies tegenover voor een hele sterke -5 en de achtste plaats. Besseling reageerde na afloop. 'Een prima eerste dag. De eerste negen speelde ik strak, daarna maakte ik wat foutjes maar heb de dag mooi kunnen afsluiten. Morgen weer scherp vanaf het begin en doorpakken maar!'

'Solide ronde' Van Driel

Daarmee staat Besseling voorlopig twee slagen voor op Darius van Driel. Hij beleefde een droomstart, nadat hij vanochtend met zijn Franse en Zweedse flightgenoten had afgeslagen op Forest of Arden. De Nederlandse nummer 2 stond na vier holes al op -3 en hoog in het klassement. Toch kon de Leidschendammer niet nog meer slagen winnen in de Engelse zon. Hij noteerde in het restant van zijn ronde nog drie birdies en drie bogeys, waardoor hij na dag 1 in de middenmoot staat. 'Een solide ronde', concludeerde Van Driel. 'Ik heb mijn driver weer onder controle, dus dat scheelt een hoop. Het begin was goed, maar op de tweede negen maakte ik toch nog wat kleine foutjes. Een lage score is mogelijk op deze baan, dus je moet een hoop birdies maken wil je meedoen om de prijzen.'

De overige landgenoten, Lars van Meijel en natuurlijk Joost Luiten, vinden we samen in de middenmoot terug op -1. Luiten kon na een goed begin (twee vroege birdies) niet doordrukken, terwijl Van Meijel door een dubbel-bogey op de openingshole al direct achter de feiten aanliep. Hij vocht zich desondanks sterk terug tot een score onder par. Beide spelers kunnen zich morgen weinig fouten permitteren willen ze er in het weekend nog bij zijn in de West Midlands.

Miguel 707

Alle ogen zijn deze week gericht op Miguel Ángel Jiménez. De iconische Spanjaard speelt op 56-jarige leeftijd zijn 707de toernooi op de European Tour, waarmee hij het oude record van Sam Torrance verbetert. Tijdens de openingsronde waren voor de televisiekijker videoboodschappen te zien van bekende collega's (onder anderen Justin Rose, Rickie Fowler en Bernhard Langer) die enkel lovende woorden spraken over Miguel. Na hole 18 sprak de man uit Malaga, uiteraard onder het genot van een lekker glaasje rioja, met Torrance via een videoverbinding.

Spaanse Armada

Wie dacht dat Jiménez tevreden is met enkel het feit dat hij op zijn leeftijd nog meedraait, heeft het goed mis. Afgaande op zijn eerste ronde is hij naar Birmingham gekomen om te winnen. 'El Mecanico' bracht met een bogeyvrije -8 een uitmuntende score binnen. Extra speciaal is het feit dat de gehele top-3 bestaat uit Spanjaarden. Pablo Larrazábal staat eveneens op -8, maar baas boven baas op Forest of Arden is voorlopig Sebastian Garcia Rodriguez. De 31-jarige golfer die zich vorig jaar razendsnel vanaf Alps Tour naar de European Tour speelde, opende de week met twee eagles, acht birdies en twee bogeys voor een 62 en -10. Een baanrecord.

Leaderboard