Vraag het aan GOLFNL

'Wat zijn gevolgen van uitstel Ryder Cup?'

Elke week komen hier de beste en leukste golfvragen aan bod! Deze keer beantwoorden we een vraag over de Ryder Cup, de hervatting van de European Tour en goedkope golfsets voor beginners. Stuur een mail naar redactie@golf.nl of stuur ons een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram).

"Het tourseizoen begint weer, zonder publiek, en volgens de programmering ook zonder tv??? Dat lijkt me vreemd. Weten jullie hoe dat zit?" Jacqueline Radermacher Schorer via Facebook

Het Austrian Open van deze week en ook het Euram Bank Open van volgende week worden inderdaad niet uitgezonden door Ziggo Sport. Dat ligt niet aan Ziggo, de reden is dat de European Tour geen beelden verzorgt van die twee Oostenrijkse toernooien.

Bij de live-registratie van een golftoernooi komt heel wat kijken. PGA European Tour Productions dat altijd de beelden verzorgt, is een circus met meerdere trucks en tientallen mensen dat van toernooi naar toernooi trekt. Vanwege de corona-pandemie is dat nu logistiek lastig en mogelijk riskant in verband met besmettingen. Het zal de Tour ook niet slecht uitkomen dat er flink wat geld bespaard wordt door deze twee toernooien niet uit te zenden.

Wat ongetwijfeld ook meespeelt is dat het om twee kleine toernooien gaat die tellen voor zowel de European Tour als de Challenge Tour met ‘slechts’ 500.000 euro prijzengeld. De toernooien van de UK swing (de eerste is het British Masters, 22-25 juli) worden gelukkig wel live uitgezonden. En een schrale troost wat betreft de twee Oostenrijke toernooien: er zijn wel samenvattingen te zien op Ziggo Sport.

Golf: Austrian Open (Hoogtepunten) 
16-7-2020 Ziggo Sport 14
Eerste run 11.30 uur

Golf: Euram Bank Open (Hoogtepunten)  
22-7-2020 Ziggo Sport 14
Eerste run 12:00 uur

Gerard Louter, GOLF.NL en commentator Ziggo Sport Golf

"Wat zijn de goeie/betaalbare sets voor studenten? Handicap rond de 30/40! - @philipkouw via Instagram

Om te beginnen: als je nog niet zoveel ervaring hebt (en misschien pas net je Golfstart hebt gemaakt) is het heel verstandig om GEEN volledige set van 14 clubs te kopen. Dat scheelt een hele hoop geld (dat je beter kan investeren in golfles), en daarnaast heb je als beginner heel weinig aan al die clubs in je tas. De kans is namelijk groot dat je nog niet voldoende techniek/kracht hebt om het verschil in afstand te zien tussen bijvoorbeeld een ijzer-7 of 8. Heel veel clubs in je tas zijn dus overbodig, ook als je handicap 30-40 hebt.

Je hebt wat ons betreft niet meer nodig dan een kleine set – bestaande uit 5 golfclubs:

Driver (of houten-3) 
IJzer-7
IJzer-9
Sand wedge
Putter


Als je een golfleraar/PGA Professional hebt raden we je aan om bij hem of haar advies te vragen. Je maakt het jezelf een stuk makkelijker als de golfclubs die je koopt de juiste afmetingen hebben (iets langer of korter), de goede grip hebben (iets dikker of dunner) en niet te zwaar (staal of graphite) zijn. Je golfleraar kan helpen bij het kiezen van de juiste clubs en de eigenschappen. Dat is een groot voordeel, want de kans op een miskoop is met de hulp van je golfleraar veel kleiner. 

Het merk SkyMax - dat voornamelijk clubs verkoopt via golfleraren en niet in de golfwinkels ligt - staat bekend om goede en scherp geprijsde golfclubs voor beginners. Er is heel veel te kiezen en je kan nadat je de eigenschappen met je golfleraar hebt bepaald (lengte, grip en eventueel lie) de clubs via je golfleraar kopen of zelf bestellen.    

Als je geen golfleraar hebt - of je wilt gewoon zelf snel clubs gaan kopen - kan je ook naar de JUMBO Golfwereld. Deze grote keten biedt ook op maat gemaakte beginnerssets aan, bijvoorbeeld van Black Diamond of Wilson. Een andere optie is de Decathlon, waar ze tegenwoordig ook heel veel golfclubs en andere golfspullen (bijvoorbeeld schoenen) in het schap hebben liggen.  

Wil je toch graag clubs van een gerenommeerd merk waar de spelers op de tour ook mee spelen? Overweeg dan eens contact op te nemen met PING, waar je als beginner één of twee clubs kan aanschaffen (bijvoorbeeld een ijzer-7 en een putter) en die je later gratis kan laten verstellen als je swing verandert. Natuurlijk kan je de set dan ook uitbreiden.   

N.B: we lazen tijdens de lockdown een heel leuk artikel over een Australische golfprofessional die nieuwe golfers laat beginnen met 1(!) club, namelijk een club met een puttergrip en de lengte van een ijzer-9 en loft van een ijzer-4. Veel heb je dus niet nodig als je begint met golf! Klik hier voor onze koopgids voor beginners. 

Sietse Herrema, GOLF.NL

"Ik las dat de Ryder Cup met een jaar is uitgesteld. Wat mij betreft terecht want zonder publiek lijkt me niks. Wat zijn nu de gevolgen?" - Hans Brouwer via redactie@golf.nl

Het, ook volgens de redactie van GOLF.NL geheel terecht uitstellen van de Ryder Cup, betekent natuurlijk dat er flink geschoven moet worden op de speelkalenders.

Voor in de agenda: 

De 43ste editie van de Ryder Cup wordt nu gespeeld in 2021, 24 – 26 september, de baan blijft natuurlijk Whistling Straits in Kohler, Wisconsin. 

De voor 2022 geplande Ryder Cup in Rome (Marco Simone Golf & Country Club) schuift door naar 2023. De Ryder Cup is dus weer terug in oneven jaren, zoals het was voor de editie in 2001 een jaar werd uitgesteld vanwege de terroristische aanslagen enkele weken eerder (9/11) in de VS. 

De Presidents Cup (Amerika tegen de rest van de wereld minus Europa) is van 2021 naar 2022 verplaatst. 

Er is de afgelopen periode veel gespeculeerd over de financiële gevolgen voor de European Tour als de Ryder Cup uitgesteld zou worden.  Nu de voor 2022 geplande editie in Rome naar 2023 gaat, betekent dat voor de European Tour een extra jaar zonder de broodnodige miljoenen die verdiend worden aan een Ryder Cup in Europa. Het circuit is al hard geraakt door de coronacrisis en het schrappen/uitstellen van een groot aantal toernooien. Volgens de goed ingevoerde Schotse journalist John Huggan gaat de European Tour om kosten te besparen terug van 265 naar tweehonderd werknemers. De prijzengelden van de toernooien gaan fors omlaag (veel 1 miljoen euro toernooien) en de luxe voor de spelers – players lounges, courtesy cars - wordt een stuk minder. Maar volgens Huggan gaat de European Tour de crisis wel doorstaan omdat er indien nodig altijd geld geleend kan worden met de zekerheid dat de miljoenen van de Ryder Cup, al is het een jaar later, toch wel binnenstromen. 

Redactie GOLF.NL