Topgolf

Nederlanders in de top in Oostenrijk

Joost Luiten is na de tweede ronde van het Austrian Open gedeeld tweede achter de verrassende leider Miguel Angel Jimรฉnez. Darius van Driel steeg na een sterke tweede ronde ook richting de top en Wil Besseling handhaafde zich in de top-10.

Joost Luiten eindigde zijn eerste ronde donderdag met twee birdies en nam met een 65 (-7) de leiding in het Austrian Open. De zesvoudig winnaar op de European Tour begon de tweede ronde op de Diamond Country Club in Atzenbrugg ook heel voortvarend met een birdie op de openingshole. Na een volgende birdie op hole 4 ging Luiten naar -9 en nam hij twee slagen afstand op de naaste achtervolgers. Op hole 7 kwam er onverwachts een flinke lading zand in de motor: een triple bogey 7 na een afzwaaier tussen de bomen, wat tussenslagen en een 3-putt tot besluit. Luiten ging door die dure misser uit in 37 slagen (+1), zes slagen meer dan in ronde 1. Op de tweede negen herstelde hij zich knap. Luiten, die op deze baan in 2013 het Lyoness Open won, kwam met birdies op 12, 13 en 14 toch nog tot een zeer acceptabele 70 (-2). Met een totaal van -9 deelt de 34-jarige golfer de tweede plaats met vier andere spelers. 

'Zeventien goede holes vandaag en één slechte", sprak Luiten na de ronde. "Ik heb na die triple bogey op hole 7 goed teruggevochten, ben geduldig gebleven want ik wist dat er nog genoeg kansen kwamen omdat ik goed sta te spelen. Het is pas de tweede dag, ik ben nog steeds heel kansrijk, dat is het belangrijkste maar er had vandaag wel meer ingezeten dan een ronde 70."  

Aan de vooravond van het Austrian Open hadden we een Zoom meeting met Joost in Oostenrijk.

Van Driel ronde 65

Darius van Driel (foto boven) startte vrijdagochtend vroeg om 07:00 in de eerste flight. Aan het einde van zijn tweede ronde stond de 31-jarige golfer kortstondig aan de leiding in het met 500.000 euro gedoteerde Austrian Open. Van Driel maakte in een ijzersterke ronde één foutje, een bogey op hole 5. Maar de man die eind vorig jaar via de Challenge Tour speelrecht verdiende op het hoogste niveau, zette er maar liefst acht birdies tegenover voor een ronde 65 (-7) en een totaal van -8 waarmee hij op de zevende plaats staat, drie slagen van de verrassende leider Miguel Angel Jiménez.

"Het was een goede dag voor mij", aldus Van Driel. "Vroeg in de ochtend waren de greens perfect en er stond nauwelijks wind. Ik sloeg de driver niet heel goed terwijl dat normaal mijn sterke punt is, maar het putten was heel sterk vandaag. Een lage score is zeker mogelijk op deze baan maar je moet het wel doen natuurlijk." 

Jiménez 10 birdies

Miguel Angel Jiménez, getrouwd met een Oostenrijkse, maakte drie bogeys maar ook tien(!) birdies in zijn tweede ronde in 65 slagen. De Spanjaard die een deel van het jaar in Oostenrijk woont gaat aan kop met -11, twee slagen beter dan Luiten. Jiménez, winnaar van 21 toernooien op de European Tour, paste enkele jaren terug een aantal holes van de Diamond Country Club aan dus hij kent het parcours heel goed. De 56-jarige Spanjaard is al de oudste winnaar op de European Tour – 50 jaar en 133 dagen toen hij het Spaans Open won. Dat record kan hij zondag dus een heel stuk scherper stellen. 

 

Andere Nederlanders

 

Wil Besseling handhaafde zich keurig in de top-10 en staat na een tweede ronde 69 met -7 op de gedeelde achtste plaats. Daan Huizing haalde de cut met 70-71 = -3. Robbie van West haalde het weekend ook met twee keer 71 voor -2. Lars van Meijel maakte te veel fouten en miste de cut met +6 Ruim.

 

Televisie

 

Omdat de European Tour geen beelden verzorgt van het Austrian open kan Ziggo Sport het toernooi niet uitzenden. Wel is er woensdag een samenvatting te zien.

 

Leaderboard