Nieuws

Hebben plastic tees langste tijd gehad? (2)

Moeten plastic tees uit milieuoverwegingen van de golfbaan worden geweerd? Vorige week plaatsten we een artikel over de oudste golfbaan in Engeland die een verbod heeft ingesteld en stelden we de vraag of dat navolging zou (moeten) krijgen in Nederland. De reacties stroomden binnen.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Wij vroegen de golfers om hun reacties en die kwamen er. Zowel op Facebook als in de mailbox. Hieronder een bloemlezing van alle reacties:

Ik speel nog niet zo lang maar wel veel en gebruik met handicap 13.0 veel minder tees 5-10 (flextip) dan ballen +/- 100 in een jaar. Hoeveel ballen per jaar gaan de natuur/het water in en worden niet teruggevonden? Ik heb wel een paar ideeën. Nu zijn er beperkingen op clubontwikkeling omdat we te ver gaan slaan. Als je de ballen iets lichter maakt, blijven ze drijven en gaan ze ook minder ver. 
Cock Baas

Er zijn toch ook tees die gemaakt zijn van kunststofsoort en langzaam oplossen in water?
B.L. Duran

Het is van de zotte om plastic tees te verbieden. Dit is typisch weer een doorslaan van de milieubeweging. Ook al binnen de golf. Plastic tees gaan veel langer mee dan de houten.
Als ze kapot zijn worden ze bijna altijd in de bakjes bij de teebox gedaan.

Willy Schutte

Vorig jaar speelden we competitie op de Capelle G&CC en daar stond ook dat de plastic tees verboden waren. Overigens werd hier door de gastheren geen melding van gemaakt en evenmin werd er gehandhaafd. Alternatief? We zouden natuurlijk de ouderwetse zak zand bij de tee kunnen plaatsen, zeker op de par-3 holes. Zo was het vroeger. En ook dat tref ik in Engeland nog weleens aan. En voor opteeën voor je driver, een houten tee met milieuvriendelijke verf moet toch kunnen? Ik denk dat de plastic tee (ik gebruik ze zelf ook) zijn langste tijd gehad heeft en denk ook dat er prima alternatieven te bedenken zijn.
Jaap Hazewinkel


en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Een suggestie ter vervanging van de plastic tees: tees gemaakt van geperst kunstmest. Naturel van kleur.
Fred Penders

Wel of geen plastic tees? Wat is er op tegen om de bekende rode, gele en blauwe wintertees te gebruiken in de zomer. Of voor de kieskeurigen een zomer-teesetje te ontwerpen die op de winterset zijn gebaseerd?
Wanda Agerbeek

Twee plastic tees verbonden met een touwtje gaan enorm lang mee en verlies je niet. Dat is milieuvriendelijker dan losse geverfde houten tees die vaak afbreken.
Wim van Haaren

Ik gebruik sinds kort een plastic tee die op een voetje staat met een magneetje. Hieraan zit een touwtje en aan het andere eind een harinkje die je in de grond steekt. Doordat de eigenlijke tee op het voetje staat, breekt deze nooit en je slaat hem ook niet weg omdat het touwtje met haring dat tegenhoudt.
Han van Schie

Mogelijk zet het niet al te veel zoden aan de dijk maar als statement een prima idee. Begin ermee om ze niet meer te verkopen in de shop. Maar wat gaan we doen met de ballen?
Jan van den Berg

Goed initiatief, zeker als naar nog meer sustainable oplossingen gekeken worden zoals biologisch afbreekbare tees. Maar grotere vraag die ik heb is: zijn er ook bio/ecologische golfballen die je kan hergebruiken? Sommige studies laten schrikbarende cijfers zien over hoeveel ballen worden verloren per jaar.
Jolien Camps

Equipment

Plastic of houten tees?

Het gebruik van welke tees op de golfbaan krijgt de voorkeur als we aan het milieu willen denken?

Lees verder
Natuurlijk moeten plastic tees worden verbannen. Graag en direct graag. Baanonderhoud moet (mag) alleen met biologische middelen. De zeeën liggen vol met plastic, en wij golfers, natuurgenieters, hebben boter op ons hoofd als we daar geen paal en perk aan stellen.
Ben J.A. Hosman

Ik heb afgelopen jaar zo'n 33 rondes gelopen op verschillende banen, ook in het buitenland, en gebruik bij het afslaan (met de driver) al bijna twee jaar dezelfde plastic tee. Zelfs als deze wat verder weg springt, zoek ik hem op, ook als dat wat langer duurt. Naar mijn mening zijn niet de tees, maar (ook hier) de mensen zelf het probleem. Als iedereen nu gewoon eens zijn verantwoordelijkheid neemt en zijn eigen rotzooi (lees: kapotte tees) opruimt en af en toe wat van anderen meepakt, dan heb je dit probleem niet. 
Charles Bos

Interessant onderwerp die tees. Zeker als je bedenkt dat ik ooit tees maakte van plastic die je niet weg kon slaan en die niet breken. Geen enkele golfshop wilde ze verkopen want dan ben je die klant verder kwijt. Eigenlijk is de oplossing zeer eenvoudig: bind je tee vast aan je wintertees en je bent hem nooit meer kwijt. De oplossing is dus onbreekbare kunststof die vast zit aan iets.
Willem Schäperkötter

Bij Golfclub Soestduinen worden al 20 jaar plastic tees verboden. Onder etiketten staat dit op de scorekaart. Het is alleen moeilijk te handhaven door de marshals. Verenigingsleven is natuurlijk op de hoogte, greenfeespelers hebben hier moeite mee.
Maarten Pieren

Houten tees worden stukgeslagen. Mijn plastic tee gebruik ik al maanden. Etiquette onderwijzen is belangrijk. Ruim je eigen rommel op en zo nodig ook die van anderen. Zorg dat er afsluitbare afvalbakken staan die ook geleegd worden (en dan niet door kraaien).
Siemen de Jong

Conclusie

De meningen zijn over dit onderwerp nogal verdeeld. Er zijn al clubs die een dringend advies meegeven (etiquette) aan de golfer geen plastic tees te gebruiken. Sommige golfers wijzen erop dat er meer geverfde houten tees in de aardbodem verdwijnen en die verf ook niet altijd milieuvriendelijk is. Die vinden langer te gebruiken plastic tees juist beter voor het milieu.

Hieronder vind je een link naar het eerste artikel 

Lees meer over
Equipment Banen Duurzaamheid