Topgolf

Goede Ên mindere helft voor Luiten

Drie birdies en drie bogeys, dat was de oogst van Joost Luiten op dag 1 van zijn elfde Omega Dubai Desert Classic. De 34-jarige Bleiswijker zal ongetwijfeld het gevoel hebben dat er iets meer had ingezeten dan die 72 gelijk aan het baangemiddelde, zeker na een uiterst sterke start.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Joost Luiten moest vanochtend al vroeg op de tiende tee verschijnen voor zijn eerste ronde op de Emirates Golf Club, geflankeerd door Nicolas Colsaerts en Marcus Kinhult. Van de drie kende de Nederlander de voortvarendste start in het hartje van Dubai. Dankzij twee birdies in de eerste drie holes stond hij direct hoog in het klassement. Luiten had al slagen gewonnen op een par-3 en een par-4, en deed dat aan het einde van zijn eerste negen ook op een par-5: -3 bij de turn.

'De baan speelt erg moeilijk dit jaar', vertelde Luiten in een on-course interview met Tim Barter van Sky Sports tijdens de ronde. 'Er is wat meer rough, de greens lijken wat kleiner en zijn erg vast, dus je moet de bal op de fairway houden om aan te kunnen vallen. Maar het is een mooie set-up, ik hou er wel van. Je moet kansen pakken en na de eerste ronde heb je een goed idee van wat er hier voor score nodig zal zijn.'

Pesterig windje

Het lukte Luiten helaas niet om die goede score naar het clubhuis te brengen. Daarbij kwam ook dat het in de ochtend lastig spelen was met een pesterig windje. De nummer 25 van Europa vorig jaar bogeyde met 4 en 7 twee van de lastigere par-3's en verloor posities. Toch stond hij op -1 nog altijd bij de beste 10, maar daarmee kon hij de dag niet beëindigen. Na een afsluitende bogey op de venijnige negende tekende de Zuid-Hollander voor een 72 en level par. 

Pieters neemt het voortouw

Die totaalscore was zo slecht nog niet bleek aan het einde van de dag. Zo'n 90 spelers begonnen het toernooi namelijk boven par en Luiten staat gedeeld 30ste. Na 18 holes is de leiding in handen van Thomas Pieters. De voormalig Ryder Cup-speler uit Antwerpen kwam ondanks een dubbel-bogey tot -5. Daarmee staat hij voorlopig één slag voor op David Lipsky, die in de allereerste flight -4 binnenbracht. Ook Bryson DeChambeau (-2) en Louis Oosthuizen (-1) deden het beter dan het baangemiddelde, in tegenstelling tot winnaar van vorige week Lee Westwood (+6), Bernd Wiesberger (+4) en Tommy Fleetwood (+3). Zij moeten vrijdag een stuk meer laten zien om er in het weekend bij te mogen zijn.

Leaderboard