Equipment

'Makkelijk' ijzer van Titleist: T400

Nog nooit bracht Titleist een ijzer uit in de 'super game improvement' categorie. Daar komt verandering in met de komst van T400, een ijzer gericht op de golfer met een gemiddelde swingsnelheid.
Beeld: Titleist

Beeld: Titleist

Een 'makkelijk' ijzer van Titleist? In het verleden was het de AP1, en recenter de T300, maar met de komst van de nieuwe T400 ijzers zien we voor het eerst een Titleist-logo op een echte 'super-game improver'. 

Klik hier voor een artikel over het begrip 'makkelijk' en wat voor technieken fabrikanten gebruiken om golfers in de super game improvement categorie te helpen.

Nog minder loft

De nieuwe T400 ijzers - een toevoeging in de T-Series lijn - zijn specifiek gericht op golfers die moeite hebben om hoogte (en voldoende afstand) te creëren in de slagen naar de green. Voor een beetje stop op de green is het dan handig dat je spin en een hoge balvlucht (voor een steile landingshoek) hebt.

Wat dat betreft is het zeer opvallend dat praktisch elk merk ervoor kiest om ijzers in deze categorie - voor de 'gemiddelde' golfer - steeds minder loft te geven. En Titleist is geen uitzondering, want nog nooit was er een ijzerset met zulke sterke lofts. De pitching wedge heeft een loft van 38(!) graden. Ter illustratie: in de T100 ijzers heeft de ijzer-8 een loft van 38 graden en een pitching wedge 46 graden. Volgens Titleist wordt dit gebrek aan loft ruimschoots gecompenseerd door heel veel gewicht (soms wel 100 gram) onderin in het clubhoofd te plaatsen. Deze gewichtsverdeling zorgt voor veel meer dynamic loft (de daadwerkelijke loft bij impact) dan de static loft (de loft die je terugvindt onder specificaties).  


De nieuwe T400 ijzers van Titleist

Gemiddelde swingsnelheid

'T400 is onze super distance ijzer', zegt Josh Talge, Vice President Marketing van Titleist. 'Deze club is ontwikkeld om de bal de lucht in te krijgen en zo ver mogelijk te lanceren, zelfs als het balcontact niet perfect is. Er zijn heel veel golfers, in het bijzonder golfers met een gemiddelde swingsnelheid, die profijt hebben van deze technologie. T400 haalt het meeste uit je swing terwijl de toegewijde speler nog steeds de speelbaarheid, looks, geluid en gevoel krijgt die bij een Titleist ijzer hoort.'

Nog steeds Titleist

Zoals gezegd is Titleist een merk voor de traditionele en toegewijde golfer. Met de T400 doet het merk iets aan het imago dat het merk er alleen is voor de betere golfer. Logisch gezien het feit dat in deze categorie (golfers die alle hulp kunnen gebruiken) het meeste geld te verdienen is. Toch is het niet een volledige ommekeer, want de T400 is misschien groter en vergevingsgezinder dan alle andere ijzers van Titleist, maar nog steeds relatief klein (zie foto onder) vergeleken met het profiel van de game improvers van andere merken. 

De nieuwe T400 ijzers van Titleist

Wat maakt de T400 'makkelijk'?       

• Wijd clubhoofd met een 'split sole' om interactie met de grond (bijvoorbeeld als je te veel gras raakt) te verbeteren. 

• Een hol clubhoofd voor maximale vergevingsgezindheid (balsnelheid) als je de bal niet op de sweetspot raakt (foto onder).
De nieuwe T400 ijzers van Titleist
• Gewicht van wolfraam (max 100 gram per clubhofod) voor een laag zwaartepunt om een hoge lancering te bevorderen (foto onder).    
De nieuwe T400 ijzers van Titleist
• 'Progressive' ontwerp: meer hulp in lange ijzers en meer controle in korte ijzers.

• Lichtgewicht materiaal: lichte shafts en grip (Golf Pride Tour Velvet 360 Lite+) om swingsnelheid te bevorderen. 

T100•S 

Nog meer ijzers: Titleist kondigde deze week ook een uitbreiding van de T100 lijn aan: T100•S. Het verhaal achter deze ijzers is simpel. De 'S' staat voor strong, en dat betekent dat deze ijzers net iets minder loft hebben - om precies te zijn twee graden (ijzer-7: 32 in plaats van 34 graden).

Het buigen van clubs voor minder loft is vrij eenvoudig, maar het gaat vaak gepaard met een (ongewenste) aanpassing van de zool, waardoor de interactie met de grond kan veranderen. Zoek je extra afstand in een strakke 'players' ijzer, dan is de T100•S een goede optie. 

De nieuwe T100•S ijzers van Titleist

Prijs
T400: € 250 per ijzer (graphite & staal)
T100•S: € 200 (staal) & € 220 (graphite) per ijzer

Meer weten? 
titleist.de

Lees meer over
Equipment