Topgolf

Bogeyvrije Luiten op -2 in Abu Dhabi

Joost Luiten is zijn dertiende opeenvolgende seizoen op de European Tour zonder bogeys begonnen. In het sterk bezette Abu Dhabi HSBC Championship leek het er lange tijd op dat de Nederlandse nummer 1 voor een kaart met 18 pars zou gaan tekenen, maar aan het eind vond hij dan toch nog twee birdies voor een 70 en -2.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Toen Joost Luiten iets na 13.00 uur plaatselijke tijd afsloeg voor zijn eerste rondgang, had hij al een idee van wat er vandaag mogelijk was op de Abu Dhabi Golf Club die hem al jaren goed ligt. Nummer 1 van de wereld Brooks Koepka had tegen die tijd al getekend voor een bogeyvrije -6 en Renato Paratore stond bovenaan op -8. Toch lukte het de beste Nederlander niet om op de onder par spelende openingsholes toe te slaan. Daarbij moet worden aangetekend dat het in de middag, met toch iets meer wind, wel lastiger scoren was. Maar hij leverde ook niets in. Bijvoorbeeld op de lange par-3 7de, vandaag de lastigste hole van de baan. Met level par stond de Bleiswijker halverwege 70ste.

'Op naar een bogeyvrij 2020'

Luiten bleef ook na het maken van de turn pars noteren. Zou het dan echt, een ronde met louter scores gelijk aan het baangemiddelde? Nee, was het antwoord. Op 17 maakte hij birdie, één van slechts zes birdies op die hole tot dat moment. En dan had hij de 'makkelijkste' hole van de Abu Dhabi Golf Club nog voor de boeg, de par-5 waar juist het merendeel van de spelers met birdie of zelfs eagle wegliep. Zo ook Luiten. Hij noteerde een 4 en tekende dankzij een sterk slot dan toch voor een ronde 70 en -2. Bij binnenkomst stond hij daarmee gedeeld 33ste, samen met onder meer Shane Lowry. Al met al keek hij tevreden terug op de ronde. 'Er stond een lastig windje in de middag. Ik speelde niet super, maar hield het allemaal wel goed bij elkaar. Op naar een bogeyvrij 2020', aldus Luiten met een kleine knipoog.

Italiaan en Zuid-Afrikaan bovenaan

De vroege 64 bleek voor Paratore aan het einde van de dag hoogstwaarschijnlijk nog altijd goed voor de gedeelde leiding bij het hoog aangeschreven Rolex Series-toernooi waar deze week 7 miljoen dollar verdeeld wordt. Die score van -8 moest hij wel delen met de Zuid-Afrikaan Shaun Norris. Mondiale lijstaanvoerder Koepka volgt samen met Jason Scrivener op twee slagen en ook de landgenoten Sergio Garcia en Rafa Cabrera Bello hebben met een ronde 67 (-5) de basis gelegd voor een uitstekende week.

Leaderboard 

Birdievriend van Joost

Met twee birdies in zijn eerste ronde van het jaar trapte Joost Luiten ook officieus de actie Word 'Birdievriend' van Joost af. Daarmee kun je de onlangs opgerichte Joost Luiten Foundation steunen. De Foundation heeft als doelstelling kinderen met een afstand tot de golfsport in staat te stellen (vaker) te golfen. Leer hier meer over de Joost Luiten Foundation.