Nieuws

Wie speelt waar? Week 2

Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

9 – 12 European Tour, South African Open, Randpark GC, Johannesburg, Zuid-Afrika. Prijzengeld: €1.100.000 Leaderboard

9 – 12 PGA Tour, Sony Open in Hawaii, Waialae CC, Honolulu, Hawaii. Prijzengeld: $6.600.000 Leaderboard

Op de hoogte blijven van al het laatste topgolfnieuws? Volg ons op twitter voor updates gedurende de week! 

9 – 12 European Tour, South African Open, Randpark GC, Johannesburg, Zuid-Afrika. Prijzengeld: €1.100.000 

De mannen van de European Tour beginnen het nieuwe decennium na een aantal weken rust met het South African Open, al wachten de meeste grote namen nog een weekje tot het Rolex Series-toernooi in Abu Dhabi. Daar wordt veel meer prijzengeld verdeeld, maar de geschiedenis van dit kampioenschap is een stuk rijker. Met de eerste editie alweer gehouden in 1893 is dit namelijk het één na oudste open ter wereld. Sinds 1997 is het co-sanctioned met de Sunshine Tour en voor de vierde keer wordt het gehouden op de Randpark GC bij Johannesburg. De eerste twee dagen wordt afwisselend gespeeld op de Firethorn en Bushwillow course, waarna de twee slotrondes op Firethorn de beslissing zullen brengen.

WAAR SPEEL JIJ DEZE WEEK? GEBRUIK DE APP GOLF.NL VOOR HET INVOEREN VAN AL JE OEFEN- EN QUALIFYING RONDEN

We krijgen donderdag direct drie Nederlanders aan de start, een beeld dat we dit jaar nog wel vaker gaan zien als het goed is. Omdat het South African Open tot de kleinere toernooien van de kalender behoort, hebben Wil Besseling en Daan Huizing (met nieuwe clubs) op basis van hun Challenge Tour-ranking van vorig jaar toegang gekregen. Nog geen anderhalve maand geleden werd Besseling derde op Leopard Creek. Mocht hij dit kunstje hier herhalen, zou hij zich direct kwalificeren voor The Open. 'Ik heb een fijne tijd thuis gehad met het gezin, familie en vrienden. Tussendoor heb ik prima kunnen oefenen om deze week weer scherp aan de start te kunnen staan', aldus Besseling. 'Natuurlijk is de voorbereiding anders na een maand geen toernooigolf, maar ik voel me goed en heb zin om te spelen.' 

Joost Luiten en Darius van Driel laten dit toernooi aan zich voorbijgaan en daarmee is Lars van Meijel de enige Nederlandse deelnemer in het bezit van volwaardig speelrecht op de tour. Ook ‘halve Nederlander’ Johannes Veerman is erbij. Van Meijel voelt zich nog een beetje 'roestig'. 'Ik heb tot het einde van 2019 niet veel meer gegolfd. Het jaar geëvalueerd en er nog even van genoten. De laatste anderhalve week heb ik wel weer getraind. We gaan er weer tegenaan.'

Luiten start zijn jaar volgende week in Abu Dhabi, waar Van Driel niet 'inkomt'. 'Het is nog een beetje rommelig. Ik had het schema gemaakt op basis van wat mijn categorie vorig jaar in januari kon spelen. Ik wilde in Abu Dhabi starten en wellicht met een wildcard in Dubai. Nu hoop ik in Saudi-Arabië te starten en dan door naar Australië, al is dat laatste vanwege de bosbranden ook onzeker.'

Twee spelers uit top-50

Voor de Zuid-Afrikaanse golfers is dit logischerwijs een uitermate belangrijk toernooi en veel van de bekende namen staan dan ook op de startlijst: Branden Grace, Brandon Stone, Charl Schwartzel en nummer 1 van de Sunshine Tour Daniel van Tonder komen bijvoorbeeld in actie op de Randpark GC. Titelverdediger Louis Oosthuizen (20) en Erik van Rooyen (49) zijn de enige twee deelnemers uit de top-50 van de wereld. Enkele andere spelers van naam die naar de grootste van de drie hoofdsteden van het land afreizen zijn Chris Wood, Thomas Detry, Andy Sullivan en Jamie Donaldson.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 11:00-16:00, za en zo 10:00-15:00

Leaderboard

9 – 12 PGA Tour, Sony Open in Hawaii, Waialae CC, Honolulu, Hawaii. Prijzengeld: $6.600.000 

De Amerikaanse toppers hebben er met het Tournament of Champions al een week opzitten in 2020. Zij maken de korte reis van Maui naar Oahu, één van de zeven andere eilanden die samen Hawaii vormen. Hoewel de afstand zo klein is, komen de twee golfbanen verder in weinig overeen. De fairways van Waialae worden omringd door palmbomen en zijn vaak smal, dus het is zaak scherp te zijn van de tee. Toch is de toeristenbaan voor de groten der aarde geen zware test gebleken in het verleden. Justin Thomas heeft het record met -27 in handen, vorig jaar won Matt Kuchar met -22 en vier slagen voorsprong.

Waar het veld vorige week nog bestond uit maar 34 spelers, staan er nu gewoon weer 144 golfers aan de start. Onder hen talloze kampioenen op de PGA Tour. Ook Jordan Spieth zou eigenlijk meedoen in Hawaii, maar hij laat verstek gaan vanwege een verkoudheid. Wel aanwezig: Justin Thomas, Webb Simpson, Patrick Reed, Matt Kuchar en Hideki Matsuyama.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do t/m za 01:00-04:30, zo 00:00-04:00

Leaderboard