Topgolf

Luiten op koers voor tweede titel Oman

Joost Luiten zal op de slotdag van het Oman Open met niets minder genoegen nemen dan een tweede titel. De kampioen van het toernooi in 2018 kwam 'moving day' foutloos door en staat met -11 gedeeld bovenaan. Het is na drie dagen nog altijd dringen aan de top van het leaderboard.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Waar Joost Luiten de winst een dag eerder voornamelijk boekte op de eerste helft van Al Mouj Golf, moest hij op zaterdag iets meer geduld hebben aan het begin van zijn ronde. Na de birdie op 1 wilden de putts in het midden van de ronde simpelweg niet vallen. Daar kwam na het maken van de turn verandering in met drie aan elkaar geregen birdies. Allereerst op 11, de langste par-3 van de baan en even later ook op 12 en 13. Op die korte hole was de afslag recht op de vlag en verdween de putt van twee meter in het hart van de hole. Het leverde Luiten de eer van 'shot of the day' op van de Tour. De Zuid-Hollander had de dubbele cijfers bereikt en was nog niet klaar. Met een goede slag vanuit ongemakkelijke ligging legde hij op 16 de basis voor de vijfde en laatste birdie van de dag: -11. 

'Morgen ontspannen en kansen creëren'

'Het was een goede dag! Ik speelde solide en ben weinig in de problemen geweest', begon Luiten kort nadat hij voor zijn bogeyvrije 67 (-5) had getekend. 'Op de back nine holede ik een paar mooie lange putts die me op gang hielpen. Morgen ga ik hetzelfde in: ontspannen en kansen creëren.'

Dankzij zijn beste ronde van de week tot dusver gaat Luiten met nog 18 holes te spelen aan de leiding. Er zijn echter genoeg kapers op de kust, want hij deelt de koppositie met liefst vijf spelers: Callum Shinkwin, Mikko Korhonen, Sami Valimaki, Brandon Stone en Rasmus Højgaard. Met die laatste twee golfers speelt Luiten morgen in de voorlaatste groep. Twee jaar geleden was -16 de winnende score voor Joost bij de eerste editie van het Oman Open.

Dubbel en triple voor Van Driel

Ook Darius van Driel ging met -4 en een vijftiende plaats kansrijk naar het weekend. Vriendin en caddie Sanne zag hoe haar partner uit de startblokken schoot met twee birdies in de eerste drie holes, om die winst met een triple-bogey op de toch onder par spelende vierde hole weer in rook op te zien gaan. Van Driel, die in Oman zijn eerste cut van het seizoen heeft gehaald, ging niet bij de pakken neerzitten en dook met twee bounce-back birdies weer in de rode cijfers voor de dag. Een bogey en twee birdies volgden, maar op 17 ging het voor de tweede keer echt mis. Hier noteerde de Leidschendammer dubbel-bogey, waardoor hij uit de top-20 viel en zijn winstkansen verkeken lijken. Hij staat na drie rondes op de 27ste plek in het sultanaat.

Van Meijel wint terrein in achterveld

De Nederlander die op 'moving day' het vroegst uit de veren moest was Lars van Meijel. Voor de Brabander, na twee rondes van level par op diezelfde score, was het zaak om veel slagen te winnen, maar hij kreeg door een dubbel-bogey op 1 al snel een flinke tik. Daarna knokte de promovendus zich met nog vijf birdies en twee bogeys knap terug en dankzij zijn 71 (-1) wint hij toch nog tien plaatsen en staat hij net buiten de top-50

Leaderboard