Topgolf

Besseling én Luiten naar Dubai

Een gedeelde elfde plek in het Zuid-Afrikaans Open is net genoeg voor Joost Luiten om volgende week mee te mogen doen aan het eindejaarstoernooi van de European Tour in Dubai. Wil Besseling was al eerder zeker van deelname.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Zondag 6 december

Het werd een thriller in Sun City voor Joost Luiten op de laatste dag van het Zuid-Afrikaans Open. Met een aantal afzeggingen voor het eindejaarstoernooi in Dubai in het verschiet was vooraf duidelijk dat ook een plek buiten de top-60 op de jaarranglijst genoeg zou kunnen zijn voor kwalificatie voor het DP World Championship - Wil Besseling kreeg daarover gisteren al duidelijkheid - maar onduidelijk was hoe ver de grens zou worden opgerekt. Het werd uiteindelijk plek 72 en dat was exact de positie waar Luiten zich na het Zuid-Afrikaans Open terugvond. 

Spannend

Luiten maakte het heel spannend op de Gary Player Country Club door na een birdie op hole 1 vrij snel twee dubbel bogeys op zijn kaart bij te schrijven. Daardoor zakte hij op de virtuele ranking van de Race to Dubai richting de 80ste plaats. Vanaf de negende hole (birdie) maakte hij evenwel geen fouten meer en met nog een birdie op hole 11 tekende hij voor een slotronde in 74 slagen (+2). Daarmee kwam hij uit op een totaal van -5, goed voor de gedeelde elfde plaats en de 72ste plaats in de Race to Dubai, de laatste plek die recht geeft op spelen volgende week in het met acht miljoen dollar gedoteerde DP World Tour Championship in Dubai.

Luiten was uiteraard blij dat hij zijn seizoen met nog een potentieel lucratieve week kan verlengen, maar hij sprak ook van een frustrerende week in Sun City.  

“Ik maak drie dubbel bogeys in het weekend en eindig toch als elfde, als die dubbels gewoon bogeys zijn word ik zesde, daar zou ik vrede mee kunnen hebben, maar dit is heel frustrerend. Op hole 3 kom ik in de bunker en daarna heb ik van een meter of vier drie putts nodig. Op hole 8 lig ik ongelukkig in de bunker, kan ik niets anders dan  uithakken, vervolgens een chip en twee putts. Een dubbel bogey maken als je een bal in het water slaat kan gebeuren, maar dit zijn zulke onnodige en domme dubbels.”

Luiten kwam wel sterk terug met een heel knappe birdie op hole 9. “Ik sloeg een ijzer-7 op minder dan een meter van de hole, dat gaf weer vertrouwen. Daarna speelde ik prima, ik maak nog een birdie maar dat hadden er meer kunnen zijn want ik kreeg veel kansen. Ik speel ook zeker niet slecht, bij vlagen zelfs heel goed, maar ik verpest het steeds op een of twee holes. Niet alleen deze week, maar eigenlijk het hele jaar al. Hopelijk lukt het me volgende week in Dubai die stomme fouten een keer niet te maken."

Bijrol

In Sun City was er een bijrol voor Daan Huizing en Darius van Driel. Huizing werd na een slotronde 76 (+4) gedeeld 64ste en Van Driel sloot zijn seizoen af met een 51ste plaats, nadat hij de laatste 18 holes in 73 slagen had voltooid.

Bezuidenhout

Het toernooi werd gewonnen door Christiaan Bezuidenhout. De 25-jarige Zuid-Afrikaan won vorige week ook al het Alfred Dunhill Championship. De tweede plaats was voor Jamie Donaldson, op maar liefst vijf slagen van de winnaar.

(later meer)

Leaderboard

Zaterdag 5 december

Joost Luiten was hard op weg naar een heel fraaie score in de derde ronde van het Zuid-Afrikaans Open. De eerste negen holes van de Gary Player Country Club in Sun City speelde hij foutloos met zes pars en drie birdies. Na een par op hole 10 volgde een fantastische tweede slag op de par-5 elfde hole. Luiten maakte vervolgens de putt van een meter of vijf voor eagle en ging met -10 naar de gedeelde tweede plaats. Na een afzwaaier van de tee op hole 14 moest de eerste bogey van de dag op de scorekaart, terug naar -9. Na pars op 15 en 16 ging het voor de 34-jarige golfer op hole 17 uit het niets helemaal mis. De eerste putt rechts van net buiten de green stopte ruim twee meter voor de hole, putt nummer twee ging er anderhalve meter voorbij en ook de volgende putt kreeg Luiten niet in de hole. Na een intikkertje en een pijnlijke 4-putt moest er een dubbel-bogey 6 genoteerd worden. Op de makkelijk spelende par-5 18de wist Luiten geen birdie te maken en met gebogen hoofd stapte hij zichtbaar aangeslagen de green af.

 

Toch Dubai?

 

Die teleurstelling was na een ronde 70 (-2) begrijpelijk want er had veel meer ingezeten, maar met -7 staat Luiten nog wel gedeeld achtste. En in de “projected” Race to Dubai staat hij op plek 70 en – niets is nog zeker – er wordt gezegd dat zelfs de nummer-72 na het Zuid-Afrikaans Open het met acht miljoen dollar gedoteerde slottoernooi in Dubai kan spelen. Alle kans dus nog voor Luiten om zich zondag met een goede ronde op de Gary Player Country Club voor de elfde keer op rij te plaatsen voor die seizoenfinale van komende week.

Darius van Driel begint zijn laatste ronde van het jaar na een ronde 72 met twee birdies en twee bogeys op +3 en de gedeelde 45ste plaats. Daan Huizing kwam zaterdag tot 75 (+3) slagen en is met +5 gedeeld 62ste. Lars van Meijel en Robbie van West misten vrijdag de cut.

 

Weer Bezuidenhout?

 

Christiaan Bezuidenhout is hard op weg naar een tweede zege in twee weken tijd. De 26-jarige Zuid-Afrikaan, afgelopen zondag de beste op Leopard Creek, begint de laatste ronde van het Zuid-Afrikaans Open met een voorsprong van vijf slagen. Bezuidenhout, nummer-41 van de wereld, staat na een derde opeenvolgende ronde in 67 slagen op -15. Jamie Donaldson en Dylan Frittelli delen plaats twee op -10.

 

Leaderboard

Besseling: kers op de taart

Daar is-ie dan, de kers op de taart voor Wil Besseling. Met een 56ste plaats in het Golf in Dubai Championship plaatste hij zich voor het eindejaarstoernooi van de European Tour, volgende week ook in Dubai. Na een slotronde in 71 slagen maakte de Noord-Hollander vandaag weliswaar geen progressie in het klassement, maar staat hij in de Race to Dubai op de 64ste plaats. Door een aantal afzeggingen is dat genoeg om in de virtuele top-60 te geraken, dat aantal mag meedoen aan het DP World Tour Championship op een andere baan van Jumeirah Golf Estates.

Wil Besseling in Alfred Dunhill Championship op Leopard Creek
Beeld: Golfsupport

Beeld: Golfsupport

Bonus voor hard werken

Hoewel morgen het laatste toernooi in Zuid-Afrika pas eindigt en er nog iets kan verschuiven, lijkt het voor Besseling echt niet meer mis te kunnen gaan. 'Ik zit er volgende week in', was hij zelf vandaag ook stellig. De slotronde was niet zijn beste deze week. 'Driving was super, de rest kan echt nog wel strakker. Volgende keer dus nog één keer volle bak. Dat wordt een mooi einde van het seizoen, een bonus voor het harde werken dit jaar.' 

Rozner

Het toernooi op de Fire Course van Jumeirah Golf Estate werd gewonnen door de Fransman Antoine Rozner, die met slechts 64 slagen de jump naar de koppositie maakte. Andy Sullivan, die de voorgaande drie dagen superieur golf had laten zien en na 54 holes op -21 stond, had dus het nakijken. Hij kwam niet verder dan een ronde 70 (-2) vandaag en dat was te weinig. De Fransman Rozner eindigde op -25, twee slagen beter dan een groepje van vijf spelers op de tweede plaats, onder wie Sullivan.

Leaderboard

 

Vrijdag 4 december

Joost Luiten had een vroege starttijd op dag twee van het South African Open. In de eerste helft van zijn ronde (startend van hole 10) duurde het even voordat Luiten op gang kwam. Na een bogey op hole 12 begon het gelukkig te lopen voor de Bleiswijker. Dankzij twee birdies ging de Nederlander alsnog onder par door de turn. Op de tweede negen holes gaf de zesvoudig European Tour winnaar extra gas met vier birdies voor een uitstekende 67 (-5) op de scorekaart. Het leverde een grote sprong op in het klassement: Luiten ging zelfs even aan de leiding terwijl de leiders nog moesten starten. Aan het eind van de dag staat Luiten met -5 er nog steeds heel goed voor: gedeeld vijfde.

Jamie Donaldson en Christiaan Bezuidenhout gaan aan de leiding met -10. Dylan Frittelli en Dean Burmester volgen op -8. Daarachter volgt een grotere groep met Luiten op -5. 

Luiten heeft goed resultaat nodig

Het is nog onduidelijk wat Luiten precies nodig heeft om het DP World Tour Championship te halen. De top 60 van de jaarranglijst kwalificeert zich voor de finale in Dubai, maar omdat er een flink aantal spelers afwezig is kan een plek bij de beste 67 of 68 ook genoeg zijn. Met zijn huidige 78ste plek op de Race to Dubai heeft Luiten in ieder geval een heel goed resultaat nodig om te stijgen in de jaarranglijst.

Huizing en Van Driel nog niet klaar

Naast Luiten halen Daan Huizing en Darius van Driel ook de cut in Sun City. Huizing noteerde een ronde boven par (+2) maar had na zijn eerste ronde in level par voldoende marge om de cut te halen. Voor Darius van Driel zag het er na negen holes niet rooskleurig uit. De Nederlander ging met +3 door de turn, maar noteerde heel knap vier birdies op de eerste negen (Van Driel begon zijn ronde op hole 10) om alsnog onder par te spelen en de cut on the number te halen.  

Lars van Meijel verbeterde zichzelf (76-74), maar mist ruim de cut met een totaal van +6. Robbie van West is er ook niet meer bij in het weekend. De Nederlander, die doorgaans op de Challenge Tour speelt, mist de cut met rondes 81-74 (+11).     

Besseling net buiten top-50 in Dubai

Wil Besseling is in Dubai en speelde na zijn sublieme tweede ronde (een foutloze 65) zijn derde ronde op de Fire course van Jumeirah ook onder par. Met 71 (-1) - het resultaat van drie birdies en een bogey - moest hij wel een aantal plaatsen prijsgeven. Dankzij een totaal van -7 staat Besseling net buiten de top-50 (T-52) van het Golf in Dubai Championship. 

Ook voor Besseling is het nog spannend, maar zoals het er nu voor staat, zou hij waarschijnlijk net op de deelnemerslijst komen van het DP World Tour Championship. Want ook al staat hij op plek 64 net buiten de top-60 van de Race to Dubai, van in ieder geval Jon Rahm, Rory McIlroy, Abraham Ancer, Louis Oosthuizen, Tony Finau en Adam Scott is al bekend dat zij niet naar Dubai komen.

Andy Sullivan blijft aan kop met een totaal van -21 na 54 holes. Matt Wallace staat op -19 en speelt morgen samen met Sullivan (06:55 NLse tijd). Besseling start zijn laatste ronde om 06:05 NLse tijd.

Leaderboard Dubai

Leaderboard Zuid-Afrika

Dean Burmester, twee keer een ijzer-2(!) op een par-5 van 520 meter:

Donderdag 3 december

Wil Besseling liet op de cruciale tweede dag zien dat hij uit het juiste hout gesneden is. Hij had wat goed te maken na de 73 (+1) van een dag eerder en deed dat dan ook vanaf de start op hole 10 van de Fire course op Jumeirah. Drie birdies, waarvan twee op een par-5, op de eerste negen brachten de Noord-Hollander naar het randje van de ‘projected cutline’. Met een snelle blik op het leaderboard wist Besseling waarschijnlijk ook dat hij na de turn nog één à twee slagen op moest pakken om zeker te zijn van het weekend en daar over zijn eigen lot te kunnen beschikken. Maar Wil vond dat niet genoeg en deed er zelfs nog een schepje bovenop. Na vijf opeenvolgende scores van par had hij nog genoeg over voor een spetterend einde: birdie-eagle-par-birdie voor een 65 (-7) en -6 voor het toernooi! Plaatsing voor het DP World Tour Championship is nu niet meer ver weg. Ook Rory McIlroy heeft inmiddels afgezegd en als het even meezit is een plek bij de beste 70 op de Race to Dubai zelfs genoeg.

'Zo terugkeren is mega'

"Het was vandaag niet te vergelijken met gisteren", blikte Besseling terug. "Gisteren was ik niet fit en kostte het veel moeite om alles in beweging te krijgen. Dat was een slechte timing, maar er moet uiteraard mee gedeald worden. Om vandaag terug te keren zoals ik deed was mega. Ik had het lichaam en het koppie op de juiste plek. Op de greens was het nog niet waar ik het wil hebben, maar 65 is top. Ik ben erg trots dat ik in 24 uur zo'n stap heb kunnen zetten en kijk uit naar het weekend." 

Luiten opent level par

Joost Luiten heeft nog wat meer terrein goed te maken als het gaat om deelname in Dubai. Hij zal bij het Zuid-Afrikaans Open in ieder geval rond de tiende plek moeten eindigen om een kans te maken zich te plaatsen. Zo’n hoge klassering (momenteel -3) behoort na 18 holes nog zeker tot de mogelijkheden, al was het hard werken op de openingsdag. Met name de bogeys op de tweede negen van de Gary Player Country Club hielpen de Bleiswijker niet. Drie stuks achter elkaar, na net daarvoor een paar goede saves gemaakt te hebben. Luiten herpakte zich wel weer goed en ging door birdies op 16 en 18 (hier bleef de putt voor eagle nét voor de hole liggen) alsnog terug naar level par en de 30ste stek. 

Huizing zelfde score

Luiten deelt zijn positie als beste Nederlander in het paradijselijke Sun City voorlopig met Daan Huizing. Die kwam binnen met +4 achter zijn naam, maar het was even later een aangename verrassing dat die score op de site van de Tour werd gecorrigeerd naar level par. Na drie birdies en drie bogeys gemaakt te hebben staat de nummer 3 als het gaat om putters dit seizoen, eveneens rond plek 30. De drie overige landgenoten zijn in het achterveld terug te vinden nabij het Palace of the Lost City. Zo brachten Lars van Meijel en Darius van Driel allebei +4 binnen. Voor Robbie van West is het weekend normaal gesproken al buiten bereik. De Challenge Tour-speler begon met birdie en sloot daar ook mee af, maar leverde onderweg heel veel slagen in: +9.

Woensdag 2 december

Na een goed toernooi in Zuid-Afrika ‘haastte’ Besseling zich naar Dubai, waar deze week het Golf in Dubai Championship op Jumeirah Golf Estates wordt gespeeld. Op de Fire Course kwam Besseling vandaag stroef uit de startblokken. Een dubbel bogey op zijn tweede hole, gevolgd door nog een bogey later op de eerste negen, veroordeelde hem al vroeg in het toernooi tot een inhaalrace.

Gelukkig maakte hij daar na de turn al een begin mee door twee birdies op de kaart te schrijven. Niettemin was de score van 73 slagen (+1) geen goede in vergelijking met de rest van het veld. De Engelsman Andy Sullivan scherpte bijvoorbeeld het baanrecord aan en had twaalf slagen minder nodig dan Besseling. Hij gaat dan ook na de eerste ronde aan de leiding, gevolgd door drie spelers met -9.

Wat staat er op het spel voor Besseling?

Besseling wil en moet deze week zijn deelname aan het lucratieve slottoernooi afdwingen. Dat zou de ultieme bekroning van een goed seizoen zijn. Zoals het er nu voor staat, zou hij waarschijnlijk net op de deelnemerslijst komen. Want ook al staat hij op plek 64 net buiten de top-60 van de Race to Dubai, van in ieder geval Abraham Ancer, Louis Oosthuizen, Tony Finau en Adam Scott is al bekend dat zij niet naar Dubai komen. Rory McIlroy en Jon Rahm hebben nog geen uitsluitsel gegeven.

Wat heeft Wil nodig?

Het verschil tussen Besseling en nummer 60 Sean Crocker is na een goede week op Leopard Creek 9,8 punten. Solo 50ste worden in een toernooi van deze grootte staat gelijk aan 9,6 punten, dus hij zal sowieso iets hoger moeten eindigen om kans te maken op directe plaatsing. Daarbij zit de concurrentie natuurlijk ook niet stil. Wilco Nienaber, Ross Fisher, Justin Harding, Jordan Smith staan er net als Crocker net in, Marcus Kinhult, Dean Burmester, Benjamin Hebert maar ook Eddie Pepperell vallen er met Besseling momenteel net buiten.