Topgolf

Wie speelt waar? Week 49

Een voorbeschouwing op de toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn, kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

2 – 5 European Tour, Golf in Dubai Championship, Jumeirah Golf Estates, Dubai. Prijzengeld: $1.200.000 Leaderboard

3 – 6 European Tour, South African Open, Gary Player CC, Sun City, Zuid-Afrika. Prijzengeld: €1.000.000 Leaderboard

3 – 6 PGA Tour, Mayakoba Golf Classic, El Camaleon GC, Playa del Carmen, Mexico. Prijzengeld: $7.200.000 Leaderboard

3 – 6 LPGA Tour, Volunteers of America Classic, Old American GC, The Colony, Texas. Prijzengeld: $1.750.000 Leaderboard

Op de hoogte blijven van al het laatste topgolfnieuws? Volg ons op twitter voor updates gedurende de week! 

2 – 5 European Tour, Golf in Dubai Championship, Jumeirah Golf Estates, Dubai. Prijzengeld: $1.200.000

De week waarin het voor Joost Luiten en Wil Besseling allemaal moet gebeuren is aangebroken. Het Nederlandse tweetal wil volgende week koste wat het kost samen met de crème de la crème van de Europese (en ook deels Amerikaanse) Tour meedoen aan het DP World Tour Championship en moet daar nog hard voor aan de bak. Luiten doet dat in Zuid-Afrika, waarover later meer, maar we beginnen met Besseling. Hij heeft alvast de trip naar de Verenigde Arabische Emiraten gemaakt en speelt op Jumeirah het nieuwe Golf in Dubai Championship. Deze week is de Fire course het decor, volgende week worden op de befaamde Earth course de grote prijzen verdeeld.

Op het randje

Het lucratieve slottoernooi zou voor Besseling een passende afsluiter zijn van een toch al geslaagd golfjaar op het hoogste niveau. En, hoe het er nu voor staat, zou hij ook op het randje worden toegelaten. Want ook al staat hij op plek 64 net buiten de top-60 van de Race to Dubai, van in ieder geval Abraham Ancer, Louis Oosthuizen, Tony Finau en Adam Scott is al bekend dat zij niet naar Dubai komen. Rory McIlroy en Jon Rahm hebben op moment van schrijven nog geen uitsluitsel gegeven. Hoe dan ook zal de lange Noord-Hollander, deze week als het goed is weer alle dagen mét driver, zich naar de beste 60 willen spelen.

Wat heeft Wil nodig?

Het verschil tussen Besseling en nummer 60 Sean Crocker is na een goede week op Leopard Creek 9,8 punten. Solo 50ste worden in een toernooi van deze grootte staat gelijk aan 9,6 punten, dus hij zal sowieso iets hoger moeten eindigen om kans te maken op directe plaatsing. Daarbij zit de concurrentie natuurlijk ook niet stil. Wilco Nienaber, Ross Fisher, Justin Harding, Jordan Smith staan er net als Crocker net in, Marcus Kinhult, Dean Burmester, Benjamin Hebert maar ook Eddie Pepperell vallen er met Besseling momenteel net buiten.

Televisie: Ziggo Sport Golf: wo 09:00-14:00, do 08:00-10:00 & 12:00-14:00, vr 07:30-12:00 en za 07:30-12:00

Leaderboard

3 – 6 European Tour, South African Open, Gary Player CC, Sun City, Zuid-Afrika. Prijzengeld: €1.000.000

Joost Luiten wacht een nog veel grotere opgave, wil hij zijn reeks van tien opeenvolgende Tour Championships in stand houden. Zijn traject loopt door het paradijselijke Sun City in Zuid-Afrika. Hier wordt normaal de Nedbank Golf Challenge gespeeld, maar dat Rolex Series-toernooi is voor dit jaar afgeblazen. In plaats daarvan wordt op de Gary Player Country Club voor het eerst het Zuid-Afrikaans Open georganiseerd, een van de oudere Opens die deze wereld rijk is.

Wat heeft Joost nodig?

Dat deze baan Luiten wel ligt is bekend, twee van de laatste drie keer dat hij er speelde eindigde hij in de top-15 bij de Nedbank Challenge. Deze week is nog wat meer gevraagd, want ten opzichte van de nummer 60 van de ranking moet hij zeker 93,4 punten goed maken. Dat houdt in dat hij in ieder geval alleen vierde moet worden (beloning 100 punten), zonder de prestaties van anderen en afmeldingen in ogenschouw te nemen.

Nederland goed vertegenwoordigd

Voor de andere landgenoten is het mathematisch onmogelijk om zich nog voor Dubai te kwalificeren, zelfs met de 335 punten die voor een overwinning staan, maar daardoor zullen zij niet minder hongerig zijn. Nederland is met Luiten, Lars van Meijel, Darius van Driel, Daan Huizing én Robbie van West erg goed vertegenwoordigd in de regenboognatie.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do 10:00-12:00 & 14:00-17:00, vr 12:00-17:00, za 12:00-16:30, zo 11:00-15:30

Leaderboard

3 – 6 PGA Tour, Mayakoba Golf Classic, El Camaleon GC, Playa del Carmen, Mexico. Prijzengeld: $7.200.000 

Het houdt niet op met de prachtige golfbestemmingen deze week. Ook de PGA Tour doet een duit in het zakje door in Mexico neer te strijken. De Mayakoba Golf Classic is het laatste officiële toernooi van 2020, volgende week is er wel nog de QBE Shootout die in koppels gespeeld wordt. El Camaleón komt uit de koker van Greg Norman en heeft van alles wat.

Thomas en Koepka headliners

Over de startlijst zullen we de Mexicaanse organisatie niet horen klagen. Brooks Koepka, Justin Thomas, Gary Woodland, Rickie Fowler en Tony Finau zijn de headliners in een veld met acht oud-kampioenen, Brendon Todd verdedigt zijn titel. Andy Ogletree, de beste amateur op Augusta enkele weken geleden, is inmiddels professional geworden en maakt hier zijn eerste start in deze nieuwe ‘gedaante’. 

Televisie: Ziggo Sport Golf: do t/m za 20:00-23:00, zo 19:00-22:00

Leaderboard

3 – 6 LPGA Tour, Volunteers of America Classic, Old American GC, The Colony, Texas. Prijzengeld: $1.750.000

Volgende week staat voor de wereldtoppers bij de vrouwen het laatste major op het programma. In het US Women’s Open zullen we Anne van Dam weer terugzien, zij is er deze week nog niet bij in Texas. Het deelnemersveld kunnen we gerust bestempelen als ‘stacked’, zoals de Amerikanen het zouden zeggen. Zo prijken de namen van nummer 1 van de wereld Jin Young Ko, Jeongeun Lee6, Sung Hyun Park, Hannah Green, Ariya Jutanugarn, Nasa Hataoka, Charley Hull en Inbee Park op de entry list. Cheyenne Knight, die hier vorig jaar haar eerste LPGA-titel greep, is ook nu van de partij op amper een uur rijden van haar geboorteplaats.

Leaderboard