Topgolf

Lastig jaar op de 'lagere Tours'

Hoe verging het de Nederlandse topgolfers (m/v) op de diverse professionele circuits in 2020? Dit keer kijken we vooral naar de spelers en speelsters op de kleinere Tours.

Eerder al blikten we op deze site terug op de prestaties dit jaar van Wil Besseling, Joost Luiten, Lars van Meijel en Darius van Driel op de European Tour en gaf Anne van Dam zichzelf een rapportcijfer voor haar seizoen op de LPGA. Nu kijken we iets minder uitgebreid naar de, met alle respect, wat mindere Nederlandse golfgoden en golfgodinnen op de lagere Tours. Voor die golfers was het vanwege Covid-19 over het algemeen een nog heel wat lastiger jaar, want er werden veel toernooien geannuleerd en op de meeste circuits werden de rankings in maart al “bevroren”, er was dus geen mogelijkheid om te promoveren en de speelrechten voor 2021 te verbeteren.

Daan Huizing

De 30-jarige Huizing (foto boven) eindigde eind 2019 als 24ste op de jaarranglijst van de Challenge Tour. Dat was niet genoeg om te promoveren naar de European Tour, toch kon de golfer uit Soest vanwege die status dit jaar zestien toernooien spelen die meetelden voor de Race to Dubai (sommige van die toernooien telden ook voor de Challenge Tour). Een veertiende plaats in het Iers Open was een prima resultaat, verder hield het niet echt over. In totaal kwam Huizing uit op € 48.745 prijzengeld.

In 2012 maakte Huizing als nummer-2 op de wereldranglijst bij de amateurs de overstap naar de pro’s. Hij won drie toernooien op de Challenge Tour, maar van een echte doorbraak is het niet gekomen. Of dat nog gaat gebeuren? Dertig jaar is niet piepjong meer, maar voor een golfer natuurlijk ook niet oud. En op momenten dat hij het even niet meer ziet zitten, kan Huizing zich altijd vasthouden aan Wil Besseling, die brak dit jaar pas door en werd eerder deze maand 35…

 

Robbie van West

Robbie van West promoveerde eind vorig jaar via de ProGolf Tour naar de Challenge Tour. Dat laatste circuit werd dit jaar nog een stuk harder getroffen door Covid-19 dan de European Tour. Inclusief de seizoenfinale in Mallorca konden er elf toernooien doorgaan. Van West speelde er tien, want hij wist zich niet te plaatsen voor het slottoernooi op Mallorca. In die tien optredens haalde hij drie keer de cut en verdiende de Brabander zegge en schrijve € 2.765 prijzengeld. Het goede nieuws: de 28-jarige Van West heeft dezelfde status als bij het begin van 2020 dus nieuwe kansen in 2021. 

De Challenge Tour begint het nieuwe seizoen trouwens in februari met drie toernooien in Zuid-Afrika, de rest van het speelschema voor 2021 wordt later bekend gemaakt.

 

 

Dewi Weber

Dewi Weber speelde ook dit jaar in Amerika op de Symetra Tour, het circuit onder de LPGA. Net als op de Challenge Tour in Europa bij de mannen,  moest ook de Symetra Tour veel toernooien schrappen vanwege Covid-19. Weber had na negen gespeelde toernooien nog een minieme kans promotie af te dwingen naar de LPGA, maar toen werd ze positief getest op corona. Ze trok zich  terug uit de Carolina Golf Classic en vanwege de quarantaine verplichting moest ze de Tour Final aan zich voorbij laten gaan. Op de Volvik Race for The Card, de jaarranglijst, kwam Weber met $ 20.970 prijzengeld niet verder dan plaats 24 (top-5 was nodig voor promotie). Zoals op veel circuits werd er geen Qualifying School gespeeld dit jaar, dus die kans op promotie naar de LPGA had Weber ook niet. Een jaar om snel te vergeten dus voor de 24-jarige golfster. Als amateur in Nederland en tijdens de jaren dat Weber golf en studie combineerde in Miami, heeft ze aangetoond over grote kwaliteiten te beschikken. Naast Anne van Dam op de LPGA Tour spelen moet gewoon kunnen, maar het moet ook wel een keer gebeuren natuurlijk. Dan maar in 2022 na een heel succesvol 2021 op de Symetra Tour…

 

Nederlanders op Alps Tour / ProGolf Tour

Ook dit jaar waren er weer flink wat landgenoten actief op de Alps Tour en de ProGolf Tour. Niemand wist via die zogenoemde Satellite Tours promotie af te dwingen naar de Challenge Tour. Lars Keunen, vroeg in het jaar winnaar van een toernooi in Egypte, kwam er nog het dichtst bij met een prima zevende plaats op de jaarranglijst van de Alps Tour.

Wel heel positief: in 2021 hebben veel Nederlandse pro’s speelrecht op één of op beide circuits want er was volop succes bij de Qualifying School.  Philip Bootsma won zelfs de Q-School van de Alps Tour. Nieuwsgierig zijn we vooral hoe voormalig top-amateur Koen Kouwenaar (vol spelrecht voor zowel Alps als ProGolf Tour) het in 2021 gaat doen in zijn rookie-jaar als pro.

Zhen Bontan / Pasqualle Coffa

Zhen Bontan besloot eind 2019 de stap naar de pro’s te wagen. Haar debuutjaar bij de broodspeelsters verliep niet zoals ze had gehoopt. De 23-jarige golfster kon mede door Covid-19  heel weinig toernooien spelen, dus haar prestaties eerlijk beoordelen kunnen we eigenlijk niet. Hetzelfde geldt voor Pasqualle Coffa in haar tweede jaar als pro. Voor deze golfers geldt wat voor talrijke andere ambitieuze pro’s op de diverse circuits geldt: hopelijk wordt 2021 in allerlei opzichten een veel mooier en gewoner golfjaar.